Tärkeä teatteritapaus

2125828.jpg


Turun kaupunginteatterin Viirun ja Pesosen joulupuuhat, viikkoja jonotettu ja loppuunmyyty lastenteatteriherkku oli koettavanamme. Meitä oli Iida, Vilma ja Helmi ( 4-6 v) sekä me kaksi seuraavien kahden sukupolven edustajaa pienessä, yksiön kokoisessa teatteritilassa jännittävin, suurin odotuksin.

Kyllä tarinan kertominen nytkin luonnistui, mutta selvästi näki, ettei esityksen rakentamiseen oltu nähty kovin suurta vaivaa: styroksiset, halpatekoiset lavastusrakenteet, aikalailla mielikuvitukseton visualisointi olivat kyhäelmiä ja  Pesonen puheskeli niitä näitänsä suorastaan kiusallisen hitaassa tempossa. Eikä Viirukaan oikein päässyt kissailemaan täydellä kattitempperamentillaan.

Lapset vähän ihmettelivät piskuisen tilan kahta koko ajan käsillään pelaavaa, tummiin asuihin pukeutunutta mykkää. Nämä olivat meidän aikuisten mielestä koko Turun teatterin kunniakkainta tämänkertaista antia: viittomakielen tulkkeja, jotka tulkkasivat esityksen yleisössä olleille kuulovammaisille lapsille.

Esityksestä näkyi, etteivät näyttelijät (Viiru ja Pesonen) ihan olleet sinut näiden tulkkien läsnäoloon todella ahtaan teatteritilan tuoksinassa - esityksen rytmi ja kohokohdat ontuivat ja vesittyivät.

Eikä  kuuloaistiltaan normaali lapsikaan oikein hahmottanut, kuka puhuu ja kuka tekee ja miksi ja millä puolen näyttämöä. Ainakin olisi etukäteen pitänyt poikkeuksellisesta teatterilajista kertoa.

Kuulovammaisille tehty esitys  oli koko suomalaiselle teatterityölle kunniaksi, päämäärä viedä teatterin kokemista  kuulovammaisille oli oikea ja tulos tärkeä aluevaltaus vammaisten lasten oikeuksien puolesta.

(29.11.2008)

Esityksen on Sven Nordqvistin alkuperäistekstien pohjalta ja hengessä sovittanut, ohjannut ja visualisoinut Esko Aarre-Ahtio
http://www.turku.fi/teatteri                                                    O


Tosi torvia

2126511.jpg
Lauri Huotarinen, Ville Niemelä ja Harri Lidsle  ovat juuri soittaneet J.Stevensin kaksi tuubasävellystä: tärykalvoja koetellut, seiniä vavistanut soitinnelikko on itsekin yllättynyt soittimiensa tehosta. Kuvassa Lidsle osoittaa kokoonpanon sielua (kuvan ulkopuolella) Hiromitsu Kobayashia, jonka ideasta tuubistit seuraavaksi esiintyvät Lahden Ravintola Torvessa.

Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksen tiistaikonsertit ovat nautittavan yllätyksellisiä. Neljän viimeisen konsertin monista unohtumattomista musiikillisista kokemuksista en voi olla kertomatta yllättävintä: tuubansoittajien konserttia. Tämä neljän tuubansoittajan kokoonpano ja esiintyminen oli todellinen musiikillinen alueavaltaus: se hymyilytti, pitelytti korvia ja ihastutti!
(11.11.2008)
Ville Niemelä  Robert Hopkinsin säestämänä todisti kahdella soolokonsertollaan, että tuuba  -soitin yltää taitajansa käsissä hienon hauraisiin, suorastaan intiimiin sävyihin.
F.J.Haydnin konsertto Trio 48 oli taiturimaista vaskisoitinjuhlaa korvalle ja mielelle.
(25.11.2008)


http://www.lamk.fi/mus/konserttikalenteri/


                                                              O


Lahden taidekoulusta syntynyt huippugraafikko

2126498.jpg

Kirsi Neuvonen: Ennenkuin kaikki ehtii

Kauniita ovat. Näin voi maallikko todeta luodessaan katsauksen Kirsi Neuvosen grafiikan näyttelyyn. Neuvosen töissä värit ja tiukan tinkimätön tekniikka yhdistyvät  tavattoman hallituiksi ja kauniiksi kuviksi. Vanhojen syövytysmenetelmien (akvatinta ym.) lisäksi taiteilija tuntuu koko ajan kokeilevan ja luovan uusia, suorastaan taikurimaisia tekniikoita: kuvien pinnoissa, taustoista  löytää mittaamattoman määrän erilaista sanomaa, aikakausien kerrostumia. Luonto - kukat ja kasvit - sekä viestit antiikista, etenkin sen  naishahmoista ja jumaltarustoista hallitsevat tämänkin näyttelyn kuva-aiheita.

2126522.jpg

Kirsi Neuvonen luo ja myy myös arjen grafiikkaa: kalenterit, päiväkirjat, postikortit ovat tuttuja jo tuhansille suomalaisille.

Vaikka  aikanaan Pyhäniemen kesänäyttelyissä vuosien varrella oli runsaastikin Neuvosen töitä, voi kuitenkin ylpeydellä todeta, että eräänlainen ympyrä sulkeutuu, kun alkuaan Lahden taidekoulusta valmistunut taiteilija on vuosikymmenien jälkeen palannut oman näyttelyn muodossa taideopintojensa kaupunkiin.

http://www.kehystamogalleria.fi/

GSM 050 433 9312

Kirsi Neuvosen näyttely 14.12. saakka


                                                            O


Yhdessä ja irrallaan


2125823.jpg


 

Suomipopin klassikoita laulaessaan Lahden Nuorisoteatteri avarsi teatteri-ilmaisunsa rohkeasti päätäpahkaa esittävään ja tulkitsevaan musiikkiin. Tässä täyspitkässä lauluillassa yli parikymmenkurkkuinen, mainion luontevasti esiintyvä ja rokkaava joukko pääsi laulamaan ja liikkumaan yhdessä tai irrallaan, kukin omilla lahjoillaan. Irwin Goodmania, Hectoria, Tiktakkia, Pekka Ruuskaa , Kaj Chydeniusta ja muita popmusiikin suomalaisartistien herkkupaloja saimme nautiskella esittäjien määrän verran.


Ylväimmillään esitykset sädehtivät esittäjien omista lähtökohdista: oman instrumentin, oman persoonallisen, musiikkikorvallisen tai -korvattoman esittäjän heittäytyvät, eläytyvät laulutulkinnat olivat illan tähtihetkiä.

Käsikirjoituksessa oli ylitsevuotavaisesti musiikkinumeroihin liittyvää näyttämöllistä kerrontaa, väliin sketsimäistä, väliin aidosti tunteita liikuttavaa sanatonta tarinan kuvitusta, hyppysellinen vilpitöntä, kunnioitettavan aitoa tunnetta ja monta täyssylillistä nuoruuden raikkaita tuntoja.

Vähemmän onnistunutta oli illan näennäisnäytteleminen musiikin tulkinnan lomassa, musiikkinumeroiden keinotekoinen limitys toisiinsa - kokonaisuuden naiivi aasinsiltamaisuus. Teatteri-ilmaisun harjoitustyönä esitysmuoto – sävyjen, ideoiden löytyminen harjoitusvaiheessa - oli tietenkin paikallaan, mutta valmiiseen esitykseen kerronnallisen kuvittamisen määrä olisi pitänyt annostella nyt nähtyä paljon niukemmaksi.

2125825.jpg

Valot toivat tehokkaan ja keskitetyn tunnelman ja niiden säädöt loivat maulla mietittyä, esityksen kaunista, visionääristä selkärankaa.


Popmusiikin hittien valinta, vuosikymmenten sanoituksien läpileikkaus hellytti kuulijan. Tuo tekstilaji on kuin jokapäiväinen suomalaisen runouden kukkaketo! Ei kyllästytä vieläkään neljänkymmenenvuoden takainen Chydeniuksen/ Oksasen Sinua sinua rakastan kauneimmista kauneimmilla sanoillaan ja sävelillään tai jätä kylmäksi Hectorin ikiaikaiset totuudet Kuunnellaan vaan taivasta se vaik ei vastaakaan....

Mutta en voi taaskaan olla paasaamatta runouden, suomenkielen puolesta: tässäkin produktiossa, isoja teattereita matkien, tekniikan pojat, nuo volyyminappuloitten yksinvaltiaat, pahoinpitelivät kaunista suomenkieltämme pitämällä  orkesteria, etenkin pianoa niin fortella, ettei katsomossa laulujen sanoista toisinaan saanut lainkaan selvää.

.

Sinänsä pianossa Matti Hussi oli illan vakuuttava, musikaalinen tukipilari, samoin koko orkesteri soitti riemulla ja antaumuksella laadukkaasti komppaillen, tunnelmaisesti sooloillenkin, maittavasti säestäen.

 

Lauluillan nautittavinta yhteismenoa olivat Neumannin Sinä ja minä sekä  G.Sundgvistin

remseä Jouluaattona kännissä – molemmat vaivatonta, herkuttelevaa, vivahteikasta musiikki-ilmaisua rennoimmillaan, yhteistä tulkintaa valloittavimmillaan.

 

Esiintyjät: Roosa Lindeman, Maija Yrjölä, Cecilia Ekholm, Varpu Kotilainen, Joonas Vesalainen, Ola Blick, Santtu Kaija, Jesse Raatikainen, Anni Tolvanen, Jutta Pantsu, Miina Siitonen, Marja Vuorinen, Aarni Mikkola, Janne Jämsä, Aleksi Tolvanen, Ranssi Toiviainen, Irene Söderholm, Anna Lehtonen, Helmi Paulamäki, Virpi Kähäri, Taija Grönholm, Eetu Valmela

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jarna Mandelin

Liikunta: Pia Kiuru

Musiikin harjoitus: Lea Orpana ja Matti Hussi

Orkesteri: Matti Hussi, Ola Blick, Joonas Vesalainen, Einari Toiviainen, Maija Yrjölä

Valot: Arto Vuorinen


 

http://www.mastonet.fi/www/bulletin.nsf/9448b3047ee76304c2256c5a001fb524/f08b963e6710d4cac22574ff00466a0f?OpenDocument