Kass_tulisel250.jpg

Eesti Draamateater on jo toista kesää esittänyt Tennessee Williamsin Kissa kuumalla katolla -näytelmäänsä Laitse Graniitvillassa loppuunmyydyille katsomoille. Esitystila on intiimi, pylväikköinen ja nousevin katsomoin reunustettu sali, joka jo itsessään henkii Williamsin kuvaaman suurtilallisen elämänmuodon vankan suureellisia, äveriäitä puitteita. Esitys on tiivis, taitavan näyttelijätyön sisäisellä, eläytyneellä voimalla latautunut hienosyisen syvällinen tulkinta, jossa ihmisluonteet avoimiksi riisuva, sairauden ja suvun arvojärjestyksen sekä toistemme kunnioittamisen teemat kimpoavat ajatuksiimme.

Suurtilallinen Suur Papan 65-vuotispäiviä ovat kokoontuneet viettämään myös hänen molemmat poikansa Brick ja Cooper perheineen. Brick on entisen urheilijaolemuksensa vaihtanut alkoholiin ja saamattomuuteen, telonut jalkansa kainalokeppikuntoon ja avioliitto kauniin Margaretin kanssa on lapseton ja kylmä. Cooper taas on tavoiltaan kuin vanhempiensa ihanne: luonteeltaan työteliäs, nöyrä ja yhdessä Mae-vaimonsa kanssa suuren lapsilauman maailmaan saattanut työssä touhuava isä. Suur Papan juuri todettu syöpä rajaa draaman puitteet ajankohtaiseksi perinnön pohtimiseksi, perijöiden ulkonaisesti salatuksi taisteluksi ja kilvoitteluksi. Valheet, itseinho ja suoruus risteilevät atmosfäärissä, jonka yksi ainoa reaalinen voima on suvun matriarkan Suur Mamman elämäntapa yrittää laittaa asiat oikeaan järjestykseen.

_DSC0152.jpg

Martin Veinmann luo Suur Papansa itsekkään voimakkaaksi hahmoksi. Suur Papan ripittäessä Brick-poikansa alkoholielämää näytelmän tunnelma ja suvun välien selvittely on huipussaan hiostavan ahdistavana, suorapuheisena katsomoon saakka - upeasti erittelevän, tauottelevan ja eläytyvän Veinmannin karismaattisen näyttelijätyön taitavana kokonaistulkintana. Kersti Heinloo välittää Margaretista sielultaan malttamattoman, ailahtelevan, ulkokuoreltaan himoittavan sensuellin naisen. Hänen tuskansa löytää takaisin miehensä luottamus ja rakkaus on kuin rivien välissä läsnä aitona ja uskottavana koko tulkinnan ilmapiiriä sisäisellä palollaan kuumentaen. Tõnu Oja perheyhteisön touhuavana nuorempana veljenä Cooperina ja Hilje Murel hänen hössöttävä Mae-vaimonaan tuovat näytelmään toisenlaista realismia myös heidän suuren, vallattoman lapsilaumansa pyrähdellessä tämän tästä mitä sopimattomimmalla hetkellä sekoittamaan aikuisten asiakeskustelun. Kersti Kreismann luo ihailtavan jämerän ja rakastettavan, sydämellisen, uhrautuvan ja sanavalmiin Suur Mammansa ronskin tyylikkäästi.

Ingomar Vihmarin ohjauksessa koko perhekunnan ihmisluonteet kuoriutuvat sisäisistä kätköistään raadollisiksi, paljastuen monilta osiltaan itsekkäiksi, eläimellisen ahneiksikin. Ohjaajan itsensä tulkitsemasta Brickistä flegmaattiseksi alkoholistiksi ajautunut ihmiskohtalo surkuteltavuudessaan ja saamattomuudessaan välittyy ulkonaisen pienesti, mutta koskettavasti.

Vihmar osaa ohjauksessaan välittää ihmissuhteiden arvaamattomuuden, toisiinsa törmäävien heikkouksien ja vahvuuksien piilotetutkin säikeet intensiivisesti. Esityksen patoutunut, purkautuva ja räjähtävä elämäntilitys on vaikuttavaa. Projisoimme ja erittelemme sitä omaan sukuumme ja elämäämme vielä pitkään.

Eesti Draamateater Kass tulisel plekk-katusel
Ohjaus Ingomar Vihmar
Lavastus Riina Vihmar
Käännös Jaak Rähesoo
Rooleissa  Kersti Heinloo, Ingomar Vihmar, Martin Veinmann, Kersti Kreismann, Hilje Murel, Tõnu Oja, Tõnu Aav, Kleer Maibaum-Vihmar,
Luise Mathilde Vihmar, Paul Samuel Vihmar, Marie Veling, Artur Orgusaar, Ada-Iida Vihmar

 

PS

Saimme monta viikkoa ennen teatterikäyntiämme varattua liput tähän poikkeukselliseen kesäteatteriesitykseen. Laitse Graniitvilla on noin 70 km Tallinnasta kohti Haapsalua toimiva taidekeskus, hotelli ja ravintolanähtävyys. Luonnonkivistä tehdyn historiallisen rakennuksen alakerrassa on suuri sali ja lisäksi vielä suurempi sali erilaisten juhlien järjestämiseen sekä yläkerrassa korkeatasoiset sviitit yöpyjille. Graniitvilla on Viron keskustelluimman kuvanveistäjän ideoima suuri hotellimainen rakennelma valtaisine viherkenttineen, suurten patsaidensa veistospuistoineen: suurenmoisen rauhoittava ja kaunis nähtävyys...

http://www.graniitvilla.ee/?page_id=10&lang=et

http://www.draamateater.ee/playlist