Iskuntehas.jpg

 

Luen vain poikkeuksellisesti nimelläni tilattua  Etelä-Suomen Sanomia. Puolisoni sitävastoin lukee sen usein kannesta kanteen. Siksi pidän tapanani kysyä, mitä ne tänään kirjoittivat. Eipä juuri mitään, on yleisin vastaus.

Nyt kuitenkin sain perheeni ESS-lukijalta niin monta viestiä samasta asiasta, Lahden ammattikorkeakoulusta, että päätin selata lehden viimeiset numerot.

Selvä LAMK-osakeyhtiön (Lahden ammattikorkeakoulu osakeyhtiö) markkinointi on käynnissä. Viikon jokaisessa ESS-numerossa on ilmeisen tarkoituksellisesti jokin juttu LAMKìsta tai tulevan vielä selkiytymättömän Lahden oman yliopiston asioista. Uusista asioista on syytäkin aina tiedottaa - mutta asioiden taustakin pitäisi lukijalle tarjota.

 

Nykyinen, tuore Lamk Oy:n toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen alaisineen kehuu oppimisen työympäristöä, jossa työnjohdolla, opettajilla ei ole omia työtiloja. Ainutlaatuinen ja avaran valoisa avokonttori aukeaa lähiaikoina Lahden syrjäisessä periferiassa Mukkulankadulla, entisessä Iskun tehdashallissa. Kilpeläinen suitsuttaa, miten hienoa on saada työtilat, joissa tapahtuu jotakin koko 24 tuntia vuorokaudessa. On anniskeluoikeusbaaria, on hengailutiloja ulkona lastauslaiturilla kuin ainakin tavaran hankinnoissa. On kymmenittäin luentosoppia ja auditorioita, laboratorioita, erityistiloja ja seurustelutiloja lukemattomin neliömäärin. Kilpeläinen on otettu: tällaista hän ei ole nähnyt missään saman katon alla. Kilpeläinen on tullut Lahteen kaukaa Kajaanin korpimailta, siis hänen ihmetykselleen löytyy ainakin maantieteellinen selitys.

 

Tuon toimitusjohtajan ja hänen alaistensa ihastuksenko pitäisi riittää ja tarttua myös vakavasti otettavaan opetukseen, opettajiin ja oppilaisiin, syntyä tasokas opetus, jota LAMK Oy:llä ei ole riittävästi viime vuosina ollut. Se kun on jäänyt oppimistavoitteistaan jälkeen, menettänyt samalla määrärahoistaan monet miljoonat eurot siten, että yt-neuvottelut henkilökunnan vähentämiseksi ovat käynnissä. Nyt on myös LAMKin omistaja vaihtunut ja niinpä edessä on yleensä loppua edeltävä useamman osakeyhtiön fuusio.

 

Lahden muotoiluinstituutti oli koko LAMKin merkittävin yksikkö, mutta kun vielä sen tilat ilman syytä, väkisin, siirrettiin huonekalutehtaan syrjäiseen periferiaan, koko muotoilun vetovoima lopahti, maineikkaat, kunnon opettajat saivat potkut tai lähtivät ja häipyivät ja niin LAMKista tuli karsittu pelkkä runko ilman monipuolista opiskeluelämää, uutta luovaa, verevää sisältöä

 

Muotsikan%20mielenosoitus.jpg

 

Vielä jouluna 2016 yritettiin pelastaa laajalla mielenosoituksella Lahden muotoiluinstituutti.

 

Muotsikka2.jpg

 

Kuvassa Kaupungintalon portailla joulukuun alussa 2016 Jarkko Nissinen, Jyrki Myllyvirta, Francis McCarron, Juha Rostedt, Janne Kalliola (selin), Kari Salmi, Outi Kallioinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rostedt ottaa vastaan kaupunginhallituksen puolesta mielenosoittajilta Muotoiluinstituutin toiminnasta kertovan Aina Ajassa -kirjan MIO:n puheenjohtaja Janne Kalliolalta. Tässä vaiheessa Lahden ammattikorkeakoulu oli saanut vuoden 2015 alussa uuden yhtiömuotoisen organisaation ja valtionrahoituksen: sen hallituksen puheenjohtaja oli Kari Salmi ja yhtiön toimitusjohtaja Outi Kallioinen.

 

Ensimmäinen LAMKin toimitusjohtaja Outi Kallioinen sai potkut heinäkuussa 2017, vaikka saneerasikin pari vuotta hullun lailla. Hän teki kuitenkin pelkkiä virheitä, suurimman niistä ajamalla alas vielä jäljellä olleen maailmanmaineisen Muotoiluinstituutin vetävimmät, asiantuntevimmat, tulevaisuusnäkymiltään modernit lahtelaisen ja suomalaisen muotoilun sekä niiden asiantuntijat lopettamalla Suomen ja Päijät-Hämeen seudun kannalta tärkeät opetuslinjat.

.

Jo paljon ennen vajaan vuoden rehtoriudessa paistatellutta Kilpeläistä miltei kaikki LAMKin hallintotoimet olivat menneet siis kiville. Merkittävä yrittäjien edustaja sen hallinnossa (Fiskars/Petteri Masalin)  erosi jo maaliskuussa 2017 ja totesi ykskantaan, että LAMKin sisälle joutunut maailmanmaineinen Lahden muotoiluinstituutti on nyt menetetty. Sen muotoilumaineesta ja tarkoituksesta ei ollut enää mitään jäljellä. Se ei ole enää LAMKin saati Lahden lippulaiva, vaan manan maille hoippelehtiva puolikuollut entinen suuruus.

 

 

Kaivelin esille Lahden kaupunkikonsernin kanslian avustuksella kampus-asiasta vuonna 2014 tehdyn laajan selvityksen pohjalta Lahden kaupunginhallituksen tekemän päätöksen 13.10.2014 § 354 LAMKin tulevaisuudesta, sen toimitiloista ja niiden ratkaisuista.

 

Asiakirja on 76-sivuinen selvitys, jossa lopulta kaksi tarjoajaa Isku Invest Oy (Iskun omistavan Vikström-suvun hallinnoima, vapaamuurari Jukka Anttosen johtama osakeyhtiö) ja Osaamiskiinteistöt Oy (lähinnä aikaisemmin ammattikorkeakoulun hallintoa luotsanneen Päijät-Hämeen koulutuskonsernin perustama osakeyhtiö) oli asetettu tarjouskilpailussa vastakkain.Tarjoukset olivat prikulleen toteutuksiltaan ja loppusummiltaan samansuuruiset: Isku Invest Oy saneeraisi tilat omiin tyhjillään oleviin tehdastiloihinsa ja Osaamiskiinteistöt rakentaisi täysin uudet tilat Lahden yliopistokeskukseen Niemeen. Olen asiaa selvittänyt useasti myös tässä Lahen uutisia -julkaisussa:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/11/ammattikorkeakoulumme-lahden-takapihalle

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/kampus-ajatuksen-lahden-kompastuskivet

 

 

 

 

Laitan tähän muistutukseksi liitteen tuosta laajasta asiakirjasta - henkilöittäin eriteltynä - asian ratkaisseesta kaupunginhallituksen äänestystuloksesta  (JAA=Isku Invest, EI=Osaamiskiinteistöt)..Skannaus_20180911.jpg

On hyvä nyt Iskun tehdashallia ylistävienkin sekä sen täysin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella (veronmaksajilla) kustannettujen vuokratilojen saneerausrakentajien tietää, että tuon päätöksen takana ja seurauksena oli suurta uhkausta, vilppiä, vapaamuurarimafiaa ja kohtalokasta poliitikkopersoonien dramatiikkaa.

 

1. Ennen asian lopullista äänestystä esittelijä, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta piti kokoustauon yhdessä jäsen Antti Holopaisen kanssa. Myllyvirta sai Holopaisen vakuuttuneeksi, että mikäli tarjouskilpailuäänestys ei pääty Isku Invest Oy:n voittoon, Isku siirtää osan tuotantoaan ja niiden työpaikat Ruotsiin.

Holopainen humanistina käänsi kelkkansa ja uskoi Myllyvirran uhkasanoihin.

 

2. Asiaan liittyy toinen, edellistäkin ovelampi vedätyshuijaus. Kun äänestyksen jälkeen 30 vuotta sitova vuokrasopimus LAMKin omistajien eli Lahden ja osakaskuntien sekä Isku Investin kanssa oli tehty, Isku Invest myi heti 30 M€ osuuden yhtiöstään Eläkevakuutus Oy Eteralle. Nyt LAMK Oy maksaa siis vuokran eli lähettää Kultuuri- ja opetusministeriön rahansa suoraan eläkesäätiö ETERA:lle!
 

3. Kokousta 13.10 2014 johti Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, yrittäjä, vapaamuurari Ilkka Viljanen. Hän oli istunut kansanedustajana vuodet 2007-2011 ja pudonnut täpärästi  Eduskunnasta seuraavissa vaaleissa. Syyksi arveltiin hänen julkinen pyrkimyksensä haluta rajoittaa kansalaisoikeuksia - valittamismahdollisuuksia. Nyt Viljanen oli aikomassa takaisin kansanedustajaksi tulevan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Tämä ammattikorkeakoulun tilaäänestys oli kuitenkin lähtölaskenta kansanedustajapestin uudistamisen epäonnistumisesta. Hänen kannattajiaan oli jo suivaantunut Muotoiluinstituutin kohtalosta ja nyt tarjousäänestyksessä sen sijoittumisesta Lahden viimeisimpään takanurkkaan ja päättivät olla tulevissa eduskuntavaaleissa äänestämättä Viljasta.

Vaaleissa kävikin, tosin täpärästi, että nuo arvioidut dramaattiset poliiittiset seuraamukset toteutuivat.

 

 

 

Itse ihmettelen tänään, miten lyhytnäköinen ulkoinen loisto ja totutusta poikkeava muoto ja yksi mammuttinen yhteinen katto riittävät nykyaikaisen opetuksen puitteiksi ja sisällön perusteiksi sekä oppilaiden houkuttimiksi.

- Kysyn, miksi yksi, kenties tärkein kampuksen osa, ammattikorkeakoulun kirjasto, ei sisällykään tämän ainutlaatuiseksi luonnehditun suuren kampuksen katon alle?

 

Fellmannia%202018.jpg

 

- Kysyn myös, mikä on Lahden  hienoimmaksi saneeratun opiskelupyhätön, Tietokeskus Fellmannian rakennuksen 7500 neliön kohtalo aivan kaupunkimme ydinkeskustassa, käykö se tyhjillään, pelkästään asuntoina, kun sekään ei ole saman kehutun ja ainutlaatuisen Kampuskaton alla?

 

Soslaitos.jpg

 

- Kysyn myös, mikä on Päijät-Hämeen Keskussairaalan viereisen rakennuskompleksin, Hoitajankadun sosiaali- ja terveysalan yli 10000 neliömetrin erittäin toimintakuntoisten tyhjillään olevien opetustilojen kohtalo, kun varsinaista toimivaa hoitotyötä ei Iskun kampuskaton alle ole edes suunniteltu?

- Molemmat viimeiset tilat saavat minut vielä kysymään, miten LAMK selviää niiden tyhjinä tiloina olevien neliöiden mittavista vuokrakuluista, kun se on sitoutunut allekirjoitetuissa sopimuksissa vuoteen 2026 saakka ne vuokraamaan?

 

 

Tämän kirjoitussarjan toinen osa – Yliopistoväki nauraa makeasti ilmestyy sunnuntaina 16.9.2018.

 

Lis%C3%A4liite.jpg