Tulin hiljattain Mikkelistä kolmen päivän teatterikokemusta rikkaampana. Ehdin niukasti tutustua Mikkelin kaupunginosien ja kaupungin ytimen elämään: kaupunginosissa on rauhaisaa ja turvallisenoloista, maaseutumaista levollisuutta. Kaupungissa ei enää ole edes keskustaa, niin kuin Lahdessa monet viitat vielä osoittavat, vaan joka puolella jo kilometrien päässä Mikkelistä viitat ilmoittavat: Toriparkki.

Luulin, että pitkälti keskustalainen* kaupunki olisi säästänyt tuon perinteistä kaupungin ydintä osoittavan Keskusta-viitan osoittamaan jonkinlaista paikkakunnan pyrkimysten ja toiminnan keskipistettä, mutta ei - nyt kilpeen, joka avaa kaupungin koko identiteetin, on kirjoitettu Toriparkki. Päästyäni viitan mukaan perille päädyin valtaisaan, lasitettuun halliin, jonka reunustoilla oli erilaisia liikeyrityksiä, pari kahvilaakin: ihmisiä ei ristin sieluakaan.

Salosen%20grilli-normal.jpg

Lahdessa kaupunginvaltuutettu Jari Salosen torin nakkigrilli suojellun Suomen Pankki -rakennuksen edessä on laajentunut  jo niin suureksi, ettei kohta enää toriparkkia tarvita eikä suojelulla ole merkitystä.


En voi välttyä Toriparkki-kilven mikkeliläistaustaa lahtelaisittain haistelemasta, tulihan kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta vasta viitisen vuotta sitten pitkäaikaiselta johtajapestiltään Mikkelistä Lahteamme niin sanotusti kehittämään. Miten Lahti tulee Toriparkki-kilpensä paikallistamaan. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kilvet vaihdetaan yritysystävälliseksi ylpistyneen Lahti-kaupungin tyyliin aivan toisenlaisiksi.

Kilpihomma-normal.jpg

,Lahdesta löytyy kaksi ruotsinkielistä viittaa. Mistä? Oikein vastanneiden kesken Lahen uutisia arpoo kirjapalkinnon. Vastaukset: virtaset41(at)luukku.com


Näin Runeberginpäivänä Lahdelle ei enää tule riittämään kotimainen - enempää suomenkielinen kuin ruotsinkielinenkään kilpi kaupungin ytimeen viitoittamaan. Jo päätetyssä Ranta-Kartanoratkaisussa se näkyi, samoin Niemen yritysryppään paisumisessa ja nyt kaupunginjohtajan puheissa, teksteissä ja päätösesityksissä sekä hänen alaistensa, erityisesti kehitysjohtajan puheissa, kaupunkimme keskustaeheytyssuunnitelmissa, lautakuntien esityslistoissa, kaavoitus- ja liikenneratkaisuissa, maaperätutkimuksissa, toriparkkisuunnitelmissa ja mittavissa konsultaatiopalkkioissa vannotaan nyt aivan muunkielisesti yhden ainoan oikean totuuden nimiin: Ramboll Finland Oy on Lahden tulevaisuuden aina oikeassa oleva tienviitta.

Ramboll-normal.jpg

Mammuttimaiset rakennukset ovat kauneudellaan ja kauheudellaan vallanneet Niemen kaupunginosan - siellä myös tulevaisuuden Lahden kohta monopolisoitunut ja ainoa kehittäjä Ramboll  Finland Oy majailee.**


*http://www.mikkeli.fi/en/sisalto/05_paatoksenteko/07_kaupunginvaltuusto/kokoonpano_2013_2016

**http://www.lahti.fi/www/blog.nsf/wvall/9EEC062908177E97C2257AC5002F3223

** http://www.lahti.fi/www/images.nsf/files/AB6C5AEEBDD322ADC225796F00254D5F/$file/82135452-06%20Rakennettavuusselvitys.pdf

** http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/12/lahden-suunnittelijatappajat

Kommentteja:

Olennainen kirjoitti 6.2.2013 klo 21.00:

Hei! Hyvää juttua taas, kiitos! Itsekin olen ihmetellyt, miten niin ison grillirakennuksen on saanutkin rakentaa! Onkohan tietoa, miten paljon J. Salonen maksaa vuokraa pysyvästä grillipaikastaan, ja onko se yhtä kallis tai halpa kuin muillakin keskustan yrittäjillä? Jos ette tiedä, niin voin itsekin sitä jostain kysyä.
Torin pitäisi olla avoin kaikkien käyttävissä oleva tori, jossa ei kiinteitä yksityisiä myyntikojuja ole, yksityiset pysyvät myyntipisteet pitäisi olla ympäröivissä rakennuksissa.