Tampereen%20teatterikes%C3%A4logo.jpg

 

Tamo%20TK%20avajaiset.jpg

  Tampereen Laikunlavan Teatterikesän avajaisyleisöä 8.8.2017 klo 12

 

Hanna%20Rosendahl.jpg

 

Tampereen Teatterikesän 2017 toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin lyhyt avauskatsaus kertoi kesän merkityksestä Tampereelle ja suomalaiselle teatterikentälle. Kaikkiaan lähes neljäsataa erilaista teatteritapahtumaa mahtuu tähän ainutlaatuiseen teatterifestivaaliin, Rosendahl jatkoi ja toivoi jokaisen käyttävän runsasta teatteritarjontaa hyväkseen.

 

Kesän viralliset avaussanat ja samalla ehkä suomalaisen teatterikoulutuksen miellyttävimmän teatteritiedon toi parisatapäiselle yleisölle näyttelijä, näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä.

Suomi on teatterimaa ja Tampere on teatterikaupunki isolla T:llä, eikä vähiten tämän festivaalin ansiosta. Tampereella on myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen ja näin ollen koko suomalaisen teatterikentän kannalta.

Hän ensin jämäkästi jäsennellyssä puheessaan loi katsauksen suomalaiseen teatterikenttään ja siitä päättävään valtiovaltaan, opetus- ja kulttuuriministeriöön, joka vajaa vuosi sitten oli käynnistänyt jälleen ties kuinka monennen kerran ajatuksen teatterikoulutuksemme tiivistämisestä tai kenties vähentämisestäkin. Tamperelaisyleisön kättentaputukset raikuivat, kun professori Knihtilä monijäsenisen selvitystyöryhmän yhtenä jäsenenä laukaisi, että selvityksen mukaan jopa opetus- ja kulttuuriministerille jätetty yksimielinen selvitysraportti esitti, että sekä helsinkiläisten taideyliopistojen ja Teatterikorkeakoulun näyttelijäkoulutus että Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitoksen työ edelleen yksituumaisesti jatkuvat ja niiden yhteistyötä entisestään tiivistetään.

 

Teatterikesän 2017 Pääohjelmiston valinnut kolmijäseninen taiteellinen johtotroikka Milja Sarkola, Erik Söderblom ja Miko Jaakkola esitteli kesän teeman ihmisen syrjäytymisestä ja taiteentekijän vapauden riistosta. Kukin valitsijoista toi mielenkiintoisesti persoonallisen näkemyksensä maailman politiikan merkityksestä teatterille ja vapaalle ilmaisulle ja esitteli mielivalintansa teatterikesän ohjelmistosta.

 

 

Teatterimuusikko Eeva Kontu ja Teatteri Telakka


Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto myönnettiin tänä vuonna teatterimuusikko Eeva Kontulle ja tamperelaiselle Teatteri Telakalle, molemmille 9 000 euroa. Kontu on tuottelias ja luova tämän hetken merkittävä teatterimusiikin säveltäjä ja dramaatikko, Teatteri Telakka taas uutta luova, pieni teatteriyksikkö ja -areena monimuotoiselle uudelle teatteri-ilmaisulle.
Joka toinen vuosi jaettava Olavi Veistäjän palkinto annetaan Tampereen Teatterikesässä valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta.

 

Avajaisohjelman viihdeosuudessa nähtiin sirkustaidetta, lahtelaislähtöisen ilma-akrobaatti Milla Järvisen taidonnäytteitä, Werner Bross  -trion hurmaavalla huumorilla höystettyä ammattitaitoista ja varmaiskuista skiffle-svengausmusiikkia sekä vielä esittämisen alkuaskeleita ottavien tulisoihtutaiteilijoiden esitystuokio.

 

Päivä jatkuu Lahen uutisten osalta monia teatteriesityksiä seuraten puoleenyöhön saakka.

http://www.teatterikesa.fi/

Lis%C3%A4liite.jpg