,

,T%C3%B6yrykatu1-normal.jpg


Lahden seudun rakennuslautakunta teki vuosituhannen ensimmäisen historiallisen teon: se päätti yksimielisellä päätöksellään estää lahtelaisten hellimän Töyrykatu 5:n puutalokorun purkamisen.

Teko on taloudellisesti pienen pieni, mutta periaatteellisesti suuri: Lahti-kaupunkimme alkaa ymmärtää rakennusperinnön ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttämisen ja aktiivisen kansalaistoiminnan merkityksen kaupunkimme voimavarana.


Teollaan Lahden seudun rakennuslautakunta palautti ison annoksen kaupunkilaisten luottamusta päättäjiin – luottamusta, joka vuosien saatossa on huvennut käsittämättömän pieneksi.

Luottamukseen tarvitaan aina suora keskustelu päättäjien ja kaupunkilaisten välillä – sekä tietenkin meidän kaupunkilaisten aktiivista, sitkeää toimintaa. Nyt molemmat toimivat kiitettävällä ja tuloksellisella tavalla. Ihmeiden aika ei ole ohi!

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/01/toyrykadun_puutalon_kohtalo_puntarissa_tiistaina_1395205.html

 

 

 

 

Keskustelutaidottomat johtajat

1264531794_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Lahden Muotoiluinstituutin Antinsali täyttyi lehtereitä, portaita ja viereisiä lämpiöitä myöten meistä arviolta 400 osallistujasta, tiivistunnelmaisen keskustelun kohotessa parissa tunnissa kiehumapisteeseensä.
Oppilaskunta ja rohkeimmat opettajatkin antoivat päättäjien kuulla kunniansa. Laihaksi jäi tilaisuuden anti, miksi?


Kaupungissa hallintokoneistojaan pitävät byrokratiat olivat arvovaltaisimmillaan edustettuina: Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin toimitusjohtaja, Lahden ammattikorkeakoulun rehtori, kaupunginjohtajamme istuivat penkeissään ja osallistuivat rahoitushanojen haltijoina virkansa puolesta keskusteluun.

Meille kaupunkilaisille jäi yhä vahvempi kuva siitä, että Lahden Muotoiluinstituuttia kahlitsee raskas hallintokoneisto.

Muotoiluinstituutilta puuttuu korkeakoulumainen taidelaitokselle kuuluva autonomia. Nyt Muotoiluinstituutin toiminta on moninkertaisen hallintokoneiston, päätösesitysten, päätöskokousten hidasta, vanhanaikaista  toimintaa ja sujuvuudeltaan aikansa elänyttä.

Samalla selvisi, että sekä Päijät-Hämeen koulutuskonsernin että Lahden ammattikorkeakoulun johtomiehet ovat jääneet pelottavasti jälkeen kehityksestä: he eivät ymmärrä nettiaikakauden menetelmiä saati ainutlaatuisen Lahden Muotoiluinstituutin statussarvoa. Niin - ja heillä ei tuntunut olevan rahkeita alentua luovaan keskusteluun tasavertaiseksi osapuoleksi.

Vähemmistäkin puutteista  on tässä maassa ihmisille kenkää annettu.