alpauksensirkus2017.jpgKuva Mikko Pirinen

Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä Koulutuskeskus Salpauksen sirkusopiskelijat vakuuttivat ja todistivat lopputyöllään todeksi suomalaisen sirkustaiteen tason kansainvälisenä taiteena loisteliaan hienosti ohjatulla ja esitetyllä kokonaisuudella. Tämänkeväisen sirkusnäytöksen tarinallinen vahva säie kertoi painovoimasta, sen  syrjäyttämismahdollisuuksista ja ominaisuuksista meissä ja ympäristössä. Sirkusnäytös tarjosi meille antinsa viidenvartin taustamusiikki- ja valoshowkuorrutuksella, pienet ja suuret katsojansa kymmeniin spontaaneihin väliaplodeihin ihastuksesta sytyttäen.

 

Hauskaksi ideoitu kehystarina tulvi hurjia trapetsitemppuja, pelottavanrohkean korkealle lentäviä monikierteisiä vipulautahyppyjä, vertikaaliköysien taitavaa riipunta-akrobatiaa, hurmaavan vaivatonta cyr-renkaan hallintaa, monenlaista taikuutta, nauruun purskahduttavaa ja hämmentävän taitavaa jongleerausta, ihailtavaa lihasvoima-akrobatiaa, diapolon uskomattoman rakettivauhtista jonglööraus-käsittelyihmettä, vanne- ja keinutrapetsin ihmeellisyyksiä, tiukan nuoran kävelyjännitettä ja monen taiteilijan uskomattoman uljasta kahden ja yhden käden käsinseisontaa kehon vaaka- sekä pystytasossa.

 

Uusi aluevaltaus oli vaikuttava lentävä tolppa, jonka todellisuutta piti oikein tarkoin tiirailla: pyörien ja keinuen lentävässä monimetrisessä tolpassa korkealla salin katossa kiipeili ja temppuili lähes mielin määrin artisti (Minna Pulsa) riemukseen, me kauhistuneina katsellen, pelon ylittämisen rajoilla välillä silmämme näkymälle sulkien.

Henkeä pidättelevää, äärimmäisen vaarallista jännitystä helpotti ratkaisevasti tällä kertaa aivan riemastuttava pellekaksikko (Aarni Pahajoki & Eetu Ranta), jonka esitykset erityisesti vipulauta-nukketarinallaan kohosivat suoraan kansainvälisten sirkusareenoiden parhaiden, ehyimpien, herkullisimpien, huumoritäyteisimpien klovniakrobaattien kastiin.

 

Koko taiteilijaryhmän ilmaisussa välittyi ammattitaito näennäisen keveyden ja helppouden muodossa, kaiken kattavan ja armahtavan ilmeiden ja mimiikan kujeilevana yleisklovneriana. Monet ohjelmaosat osoittivat näin ryhmämuotoisten ja erityisesti pariartistinumeroiden ennennäkemättömän voiman, saumattomuuden ja tehon: vuosien yhteistyönä Salpauksen sirkustaide on jalostunut jo monilta temppukokonaisuuksiltaan suomalaissirkusten eturivien tasoon.

 

Lahtelaisen ja suomalaisen kulttuuritarjonnan harvinaisuus, aidon sirkuksen magia - jännitys ja nauru - purkautui jälleen raikuviin kiitollisiin loppuaplodeerauksiin. Onneksi lahtelaisshow on kuluvan kevään aikana tässä ohjelmakokonaisuudessa vielä uudelleen mahdollista kokea aina toukokuun alkuviikoille asti. Uudelleen me haluamme sen ehdottomasti nähdä ja virkistyä taas jännityksestä, hauskuudesta ja ihastuksesta.

 

Lavalla Koulutuskeskus Salpauksen keväällä 2017 valmistuvat sirkusartistioppilaat:

Aarni Pahajoki, Elina Raasakka, Eetu Ranta, Jaakko Repola, Ireen Peegel, Mihaela Karkia, Amanda Attwood, Anssi Kolehmainen, Minna Pulsa, Orfeo Llewellyn, Linnea Purontaus, Ronja Särkiniemi, Veronica Dolhain, Henna Ikonen.

 

Painovoimaa%20paossa.jpg

 

Lis%C3%A4liite.jpg