Sinfonia%20Lahti-normal.jpg

Lahden kaupungin kulttuurikasvatusohjelman tavoitteena on, että jokainen koululainen käy vähintään kerran vuodessa kulttuuritilaisuudessa ja kykenee kertomaan kokemuksestaan. Tarjontaa on kaupungissamme taidenäyttelyistä, teattereista, tanssiesityksistä, museoista ja konserteista runsain mitoin.

Joskus taideteos riskinotossaan tai kokeellisuudessaan epäonnistuu eikä vastaa kelvollista taidenautinnolta edellytettävää laatukriteeriä. Hienon Sibeliustalon suuressa salissa esitetty Lahden nimikkosäveltäjän Kalevi Ahon Hyönteissinfonian kuvitettu, sanoitettu ja visualisoitu esityskokeilu paljastui epäonnistuneeksi, monen eri taiteenlajin pinnalliseksi, tyhjänpäiväiseksi sekamelskaksi. Jo alkulähtökohdistaan lähtien tämän epäilemättä uhrautuvan ja suuritöisen spektaakkelin tuhosivat teennäiset, itsestäänselvyyksiksi ja fraaseiksi luokiteltavat sanataiteen mietelmälause-heijastukset suurelle taustakankaalle - niistä kun ei loppua tullut.

Mieluummin olisimme kuulleet ja nauttineet Kalevi Ahon monenlaisesta musiikinlajista lainaavan ja koostuvan sinfoniallisen sävellyksen, erityisesti sen lyömäsoitinten luomia tunnelmia, ja antaneet mielikuvituksemme uppoutua soitannolliseen hyönteisten maailmaan, kuvitella ja eläytyä luonnon suvereenin autuaaseen ilmapiiriin. Nyt meidät sen sijaan vaadittiin toljottamaan koko esityksen ajan suurelle taustalle heijasteltuja tekstejä, varjokuvia, videopätkiä, hyönteiskuvitusta, maailmanmenoa, maailmankatastrofeja, pahoja ja hyviä asioita tukuttain ja ehtymättömästi niin, ettei teemoista ja niiden rinnastuksista maanpäällä enää mitään yksityiskohtaa jäänyt käsittelemättä. Kun sävelteokselle vielä täysin tarpeeton kertoja-kirjailijahahmo huokaili lavalla pyörällisessä kirjoitustuolissaan rullaillen ja tietokoneensa vieressä käsittämättömiä latteuksia epäselvästi puheskellen mitenkään koko hyönteissinfoniaan liittymättä, tekijöiden ajatusrakennelma oli pahasti pettänyt - vain yleisön kohteliaan sietokyvyn enää kannatellessa esitystä.

Hy%C3%B6nteissinfonia-normal.jpg

Harmiksemme perinteinen konserttietiketti kahlitsi kannustuksemme: sävellystulkintakokeilun ainoa visuaalisesti ja ajatuksellisesti toiminut, sen sisältöä avartanut kohtaus, jossa hienosti tyylillä puvustettu tanssiryhmä kera taitavan koreografian tulkitsi sävellyksen henkeen ja rytmiin väkevätunnelmaisen siivekkäiden tanssiepisodin, olisi oikeuttanut raikuviin, kiitollisiin ja pitkiin aplodeihin. Mutta sinfoniakonserteissa etiketti kuulema vaatii yleisöltä täydellistä pidättymistä kaikissa reaktioissaan. Eikö juuri tällainen kokeellinen sinfonian esitysmuoto voi kokeellisesti poiketa myös pinttyneistä jäykistyneistä käytöstavoista?

Taiteessa pitää ottaa riskejä ja saa epäonnistuakin, mutta näin hahmottomassa ja sekavassa muodossa taidetta ei saa tarjoilla kulttuuria kenties ensimmäistä kertaa elämässään kokevalle. Nyt odotettu elämys muuttui - ainakin meille, kolmea eri sukupolvea edustaneelle kuuden joukolle - keinotekoiseksi ja ympätyn pinnalliseksi mukataidekokemukseksi: sympatiamme tuttujen tekijöiden ja valtaisan esiintyjäryhmän sekä lähes täyden saliyleisön puolesta hieman asiaa lohduttakoon.

Hy%C3%B6nteissinfonia-normal.jpg

Kalevi Aho  Hyönteissinfonia     Sinfonia Lahti  Kapellimestari Erkki Lasonpalo  

Ohjaus  Lasse Kantola  Ohjaajan assistentti  Outi Räsänen   Ajatuskiteet  Lealiisa Kivikari   Skenografia  Leena Valtonen   Visualisointi  Lahden Diakonian instituutin Theatrum Olga Lasse Kantolan johdolla ja Salpauksen tarpeistoala Riikka Ihalaisen johdolla  Lavastus  Kannaksen lukion kuvataide- ja muotoilulinjan oppilaat Leena Valtosen johdolla  Videomateriaali  Veijo Ruotanen, Veera Kontiokari, Henna Kosonen, Tiirismaan koulun 8D-luokka  Valokuvat  Sonja Siikanen    Puvustus Heli Salomaa    Meikit ja kampaukset  Salpauksen hiusala
Toteutus yhteistyössä: Lahden diakonian instituutin Theatrum Olga, Kannaksen lukion kuvataide- ja muotoilulinja  Hot Club / Primus 2, Tiirismaan koulun 8D-luokka, Salpauksen hius-, sirkus- ja tarpeistoalat

http://www.sinfonialahti.fi/