Sunnuntaisuomalainen.jpg

 

 

Näin kalenterivuoden loppukuukausina on perheillä jälleen pohdittavana valtionhallinnon ja kuntien hyvinvointipalvelujen sekä monet tulevan vuoden erityisesti kansanterveyden kannalta hälyyttävät leikkaukset. Useat tärkeät hoidot ja lääkitykset, joilla pidetään parantumattomia kansansairauksia kurissa (diabetes ym), poistetaan vuoden alussa valtion korvattavuuksista. Nuo päätökset johtavat yhä laajeneviin sairauslukuihin, pitkäaikaissairauksiin, kalliiden vuodepotilaspaikkojen suureen kasvuun, sillä omakustanteisiksi muuttuvat kalliit lääkkeet ja hoidot jäävät yhä useammilta niitä tarvitsevilta heidän taloudellisten mahdollisuuksiensa ulkopuolelle. Myös Lahden kaupungin supistuspäätökset, eri hallintokuntien maksujen hurjat korotukset, useiden palvelujen lopettamiset vievät perheet ja yksittäiset kansalaiset yhä suurempaan ahdinkoon ja lisäksi oman elämän laadun sekä rahankäytön supistamispakkoon.

 

Kaupunkimme asioita, ilmapiiriä ja yhteiskuntarakennetta pitäisi valtalehdistön tuoda lukijoilleen monipuolisesti esiteltäväksi ja kansalaiskeskusteluun.                             Etelä-Suomen Sanomat on Lahdessa mediavaikuttavuuden avainasemassa.

 

Kun eilistä lehteä tarkastelin, siinä oli kymmeniä sivuja Jyväskylässä ilmestyvän Keskisuomalainen-lehden sivujen kanssa täysin identtisinä. Tai kun silloin tällöin luen Savon Sanomia (Kuopio), löydän sieltä saman artikkelin kuin omassa ESS-lehdessä, esim. teatteriarvioita, jotka on kirjoittanut ESS:n kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen. Lukijakin ymmärtää, että toimittajasäästöt tuovat lehtikustantajille melkoista lisävoittoa.

 

Muutama päivä sitten tajusin taas kerran, etteivät Etelä-Suomen Sanomien toimittajat tunne edes kaupunkiamme: Metsäpelto ja Metsämaa ovat heistä ihan sama asia, vaikka kaupunginosat ovat täysin eri puolella kaupunkia. Toimittajat eivät myöskään ymmärrä eettistä journalismivelvoitettaan. Eräs suomalaisia säätiöitä kriittisesti esittelevä juttu oli kuvitettu kuvalla säätiöstä, josta ei ollut kysymys ja jonka maine on täysin puhdas. Kovin ylimieliseksi asian teki vielä se, että toimitus lukijan pyynnostä asian oikaistessaan ei alentunut edes pyytämään mokaansa anteeksi nolatulta säätiöltä ja lukijoilta. Anteeksipyytäminen on yksi sivistyksen tunnusele.

 

S%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6.jpg

 

Monesti viikossa lehti on jopa otsikoissa unohtanut kirjaimia, käyttänyt jutuissa täysin vääriä nimiä henkilöistä - se todistaa, ettei lehden taso enää kelpaa edes opetuskäyttöön oikeakielisyydessä, huolellisuudessa saati faktoissa.

 

Kun nyt viime viikolla kaksi kaupunkimme lööppikermassa jatkuvasti porskutteluhaluista ihmispoloista - kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja varatuomari Jorma Ratia - saivat käydä ällöttävän itserakasta kahdenvälistä inttämiskeskusteluaan mielipideosaston lukijakirjoitusten palstat täyttäen, kaupunkimme ammattijournalismi ei voisi enää typerämmän pieniympyräistä olla. Kaupunginjohtaja maksamallamme 13000 euron kuukausipalkalla ja varatuomari Ratia kaikkien jo kyllästymiseen saakka tuntemalla itseriittoisuudella ja narsismilla kehuivat kirjoitelmillaan vain itseään ja oikeassa olemistaan. Miksi ESS:n toimitus heidän kohdallaan oli näin virkusti hereillä ja suolsi heidän toisilleen tarkoitetut vastineensa jo seuraavan päivän lehdissä. Mitä näiden saamattomien, lahtelaisperinteitä tuhonneiden ja pelkkiä virheratkaisuja virka- ja luottamustoimissaan tehneiden, suurpalkkiollisten euroopankeisareiden kahdenvälinen kirjeenvaihto meille maksaville Etelä-Suomen Sanomien lukijoille kuuluu saati missä määrin kiinnostaa. Heillähän on omat sähköpostinsa omiin keskinäisiin narsismimittelöihinsä!

 

Näin vuoden kääntyessä kohti loppuaan, mainosten täyttäessä lehtemme sivut laskemieni 70%:n osuudella tavallisen kansalaisen on harkittava tarkoin, onko hänellä enää velvollisuutta, mieltä tai varaa uhrata Etelä-Suomen Sanomien vuositilaukseen 326 euroa. Yllä luetellut esimerkit omasta lehdestämme, sen mainosvaltainen, journalismista köyhtynyt sisältö edellyttää lehden kustantajan vastaantuloa lukijoilleen - laatu-hinta -suhteessa vuosikertamaksun tuntuvana alentamisena.

 

 

Jutun kuvitus skannattu Etelä-Suomen Sanomien 23.10. ja 30.10.16 sunnuntainumeroista.

 

Vuodatusmainos.jpg