Vanhempainilta%20syksy2016.jpg

Ristinkirkko oli 15.9.16 tupaten täynnä kasvatusalan asiantuntijoita.

Lahden kaupungin ylläpitämä ja hallinnoima lasten varhaiskasvatus ja peruskoulu ovat jo pitkään olleet valtakunnallisina silmätikkuina, kasvatusasiain retuperän esimerkkeinä päiväkoti- ja koulutiloistaan. Muodollinen pääsyy on ollut ja on edelleen home, joka on viimeisen viiden vuoden ajan saanut olla paikallisen median ykkösasiana päiväkodeista, peruskoulutuksesta ja myös lukioista kertovissa artikkeleissa, koulujen vanhempainilloissa ja vanhempien yhteydenotoissa opettajiin, kouluihin ja kouluhallintoon.

 

Sen tähden oli lohdullista edes hetkeksi päästä pohtimaan kasvatuksen tärkeimpiä lähtökohtia ja peruskysymyksiä, jotka tässä tilatendenssisessä lahtelaisessa koulukeskustelussa ja kasvatustyössä ovat jääneet täysin taka-alalle.

Janna%20Rantala.jpg

Lahen uutisia kävi kuuntelemassa eilen kasvatusalan henkilöstölle ja lahtelaisvanhemmille järjestetyn luentotilaisuuden ja luennon poikkeuksellisen selkeän näkökulman. Luennoitsija Janna Rantala - lastenpsykiatri sekä pari- ja perhepsykoterapeutti, kolmen lapsen äiti - puhui kokeneena nykykoululaisen vanhempana ja alleviivasi jokaisessa puheosiossaan kahden lapsiasiantuntijan olevan yhtä tärkeitä omassa osuudessaan lapsen kasvatuksessa: vanhempien ja opettajien.

Vanhempien ja ammattilaisten näkemys lapsen tai nuoren tilanteesta voi olla isossakin ristiriidassa. Kuka on oikeassa ja kuka väärässä? Hössöttääkö tarhantäti ihan turhasta? Eivätkö koululaisen vanhemmat millään tajua? Ja mitä tämän kaiken keskellä ajattelee lapsi tai nuori itse? Kaikille turvallinen huolien yhteinen pohtiminen on sekä ammattilaisten että vanhempien oikeus. Vastakkainasettelu perheen ja ammattilaisten kesken ei auta lasta tai nuorta

Janna Rantala  piti täsmälleen saman mielenkiintoisin käytännön esimerkein silmät avaavan luennon erikseen molemmille asiantuntijaryhmille juuri kodin ja koulun välisestä käytännön yhteistyöstä, joka usein jää vain muodolliseksi pakolliseksi pintakosketukseksi. Luennon synnyttämä keskustelu tuntui poikkeuksellisen vilkkaalta. Tuntui, että jotakin uutta pitkästä aikaa lahtelaisessa kasvatusilmapiirissä on heräämässä eloon.

 

http://www.jannarantala.fi/

 

Tilaisuuden järjesti toimintakulttuurin kehittämishanke yhteistyössä Lahden kaupungin oppilashuollon kehittämistyöryhmän kanssa. Yhteistyökumppanit: Lahden seudun vanhemmat ry, Lahden seurakuntayhtymä, Päijät-Hämeen kumppanuusverkosto, Mannerheimin lastensuojeluliiton Lahden yhdistys,  Lahden ensi- ja turvakoti, Päijät-Hämeen keskussairaala, Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala sekä sivistystoimialan lasten ja nuorten kasvun vastuualue.