Sota%20ja%20rauha%20kuva.jpg

Kevään 2021 Suuren näyttämön klassikon päätehtävissä Mikko Pörhölä, Janna Räsänen, Tapani Kalliomäki     Valokuva Marko Mäkinen

 

 

Ilkka Laasonen.jpg

  Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen

"Olen itse viime päivinä pohtinut sellaista asiaa, että suomalainen yhteiskunta on aika hienosti toimiva väline, vaikka korjattavaakin aina löytyy. Onko teatteri tästä pienenä symbolina ja teatteriesitys kun se syntyy. Teatteri naapurimaissa, Ruotsissa Norjassa Tanskassa, Keski-Euroopassa ja Englannissa sekä Yhdysvalloissa ja yleensä esittävä kulttuuri on lähes pysähtynyt, mutta Suomessa konsertit, museot ja teatteri toimivat. Se on kuitenkin aika hyvä saavutus. Onko se vertauskuva siihen, että on pystytty pitämään jotakuinkin asiat hallussa.

Nyt esitellään teatterimme kevään ohjelmistoa. Meille tulee kaksi puhenäytelmää, molemmat ovat tuoreita teoksia, vaikka toinen onkin vanha klassikko. Kolmanneksi ensi-illaksi valmistuu koko perheen esitys, satu tanssiteatterina Pienellä näyttämöllä.

Ensimmäisenä saamme ensi-iltaan brittiläisen uutuusnäytelmän, se on Suomen kantaesitys. Tämä näytelmä palkittiin Englannissa vuoden 2019 näytelmänä. Ohjaaja on Tommi Kainulainen ja hän on kääntänyt tämän näytelmän.  Hänet on myös kiinnitetty teatterimme vakituiseksi ohjaajaksi."

 

 

Tommi%20Kainulainen.jpg

Laura Wade: Home, I´m Darling

Suomennos ja ohjaus Tommi Kainulainen:

Kulta, ollaan kotona tarttuu ilmiöön treadway ja siinä päähenkilö kokee vallitsevan maailman ja olosuhteet, missä hän työskentelee, niin monimutkaisiksi, että kaipaa sijaan jotain yksinkertaisempaa, paluun yksinkertaisempiin rooleihin, ja hänen valintansa on se, että hän jää pois hyväpalkkaisesta työstä ja jää kotiin, kotivaimoksi. Tässä ollaan tässä päivässä, mutta tuodaan illuusio elämästä 1950-luvulla. Koti on järjestetty siten, että kodin oma tv näyttää ohjelmia 50-luvulta ja kaikki mikä näyttää modernilta on heille kauhistus. Teksti käsittelee kaipuuta johonkin sellaiseen aikaan, joka oli yksinkertaisempaa, jossa ihmisen elämänhahmotus oli selkeämpää. Päähenkilöiden rakentama koti on todellakin pelkkää illuusiota ja pakoa todellisuudesta ja keskiössä on naisen ja miehen avioliitto, jolle rakennetaan täydellinen kulissi, jonka alle se jää.

Tämä treadway-elämäntapa on maailmalla nyt muotia: pyrkimys palauttaa kodin asema, kodin jäsenet omiin naisen ja miehen tehtäviinsä, perinteisiin sukupuolirooleihin ja uskaltaa toteuttaa yksilön oikeus tehdä valinta elämäntavassaan.

Suomen kantaesitys 20.1.2021

 

  Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen:

"Heti viikko tuon treadway-aiheen jälkeen meillä tulee ensi-iltaan maailmankirjallisuuden klassikko Leo Tolstoin Sota ja Rauha, johon Pasi Lampela on tehnyt oman tiivistetyn dramatisoinnin ja myös ohjaa teoksen. Sovitus on suomalainen kantaesitys."

Lampela%20Sota%20ja%20Rauha.jpg

Leo Tolstoi  Sota ja Rauha

Sovitus ja ohjaus Pasi Lampela:

Muutama vuosi sitten kun päätin, että haluan tehdä Sota ja Rauhan teatteriin en voinut edes kuvitellakaan, että sinä päivänä, kun tätä teosta ruvetaan harjoittelemaan ja lähestytään ensi-iltaa, maailma on tehnyt tästä teoksesta niin ajankohtaisen. Koko maailma on ollut viime ajat aikamoisessa myllerryksessä ja yleinen hämmennys siitä, mikä tässä elämässä on tärkeää, tärkeintä, keitä me oikeasti ollaan, painottuuko tämä identiteetti keinotekoisten määritteitten, vastakohtien kautta me vastaan he, vai onko löydettävissä ratkaisu minkälaisessa maailmassa me haluaisimme elää. Siksi tiivistin Tolstoin massiivisen romaanin voimakkaasti romaanin kolmen päähenkilön ympärille, heidän tarinansa, kolmiodraamansa on siinä keskiössä.

Nämä kolme päähenkilöä tuovat tällaisessa keskinäisessä peilaussuhteessa esiin koko ajan niitä ajatuksia ja asioita, joiden kanssa meistä jokainen joutuu tekemisiin nykyisinkin lähes päivittäin elämässään ja ympärillä sitten avautuu se Tolstoin valtavan rikas maailma.

Nuori lahjakas nainen, joka ei millään tavalla sovi sellaiseen sukupuoliseen, yhteiskunnalliseen rooliin, johon häntä ollaan tyrkyttämässä, vaan hän kapinoi sitä vastaan ja hän kokee valtavaa ahdinkoa siitä, mitä häneltä odotetaan ja se ristiriita siitä, mitä hän haluaa ja mitä häneltä odotetaan on hirveän vaikea, hänen rakkaussuhteessaan on paljon tunnistettavaa nykynuorille ja keille tahansa.

Päähenkilö on näytelmän käynnistyessä jonkinlainen idealisti ja toisinajattelija. Hän yrittää ymmärtää Napoleonia, jonka kanssa venäläiset kuitenkin ovat sodassa ja hänen käsityksensä ihmisistä ja myös itsestään alkaa muuttua. Hän törmää ensin itseensä, minkälainen mies hän itse on, varsin holtiton, alkoholisoitumassa kovaa kyytiä, perii valtavan omaisuuden, mutta alkaa kasvaa jonkinlaiseen ymmärrykseen siitä, mikä hänen tehtävänsä tässä maailmassa oikein on.

Molempia ympäröi jonkinlainen mahdottomuus, sillä kumpikaan ei ota vastaan niitä rooleja, joita heille tarjotaan. He joutuvat kamppailemaan löytääkseen todellisen itsensä.

Kolmas taas on henkilö, jonka tragiikka on siinä, että hän päinvastoin ottaa sen hänelle tarjotun roolin liiankin kirjaimellisesti, hän on omaksunut sen autoritäärisen isähahmonsa kautta, tällaisen kunniaan rakastuvan, kunnianhimoon perustuvan hyvin maskuliinisen roolin, jonka vuoksi hän käytännössä tuhoaa itsensä. Hän oivaltaa lopuksi kuitenkin, mitä on tullut roolinsa vuoksi elämässään tehdyksi ja minkälaisen hinnan hän siitä on joutunut maksamaan.

Sovituksessa sodat on jätetty sivuun ja pohditaan sitä, miksi teoksen nimi ja sisältö on Sota ja Rauha. Myös siviilielämän ja rintamaelämän rinnastuminen, miten Tolstoi on ne mieltänyt.  Näin toteutukseen liittyy eräänlaista simultaanisuutta ja eräät kohtaukset tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä. Tolstoin teoksen runsaita ja hauskoja ja jännittäviä teemoja tiivistyy näiden kolmen henkilön elämässä, joita kirja on tulvillaan. Varmasti näytelmästä tulee vaikuttava ja viihdyttävä ja ajatuksia herättävä esitys.

Ensi-ilta  27.1.2021

 

  Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen:

"Teatterimme on tehnyt paljon yhteistyötä useampien paikallisten toimijoiden kanssa - Salpauksen sirkuskoulutus, Tiirismaan musiikkilukion musikaalit esimerkkeinä mainitakseni. Tämä tuleva esitys taitaa olla ensi kerta, kun tehdään yhteistyötä tanssiteatterin kanssa. Tehdään koko perheen tanssisatu Hot Clubin kanssa Eero-näyttämölle." 

P%C3%A4k%C3%A4.jpg

 

Taru, Taika ja kadonneet kulttuurit

Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Henttu:

Tämän tarinan tapahtumat sijoittuvat museoon. Siellä tutustutaan erilaisiin kulttuureihin, mitä maailmassa on ja historiaan aika hauskallakin tavalla, mutta siinä ohessa kulkee koulumaailmassa paljon esillä oleva aihe kiusaamisesta. Se on tullut nyt Tarun elämään niin, että hänellä on annettavana se kiusaajan puoli. Taika on Tarun mielikuvitusystävä ja kun Tarulle on tullut ei niin miellyttävä piirre, niin Taika alkaa siihen puuttumaan. Miltei kaikki se kulttuuri, mistä puhutaan on ollut myös esillä ja niistä riittää aiheita. Tarinat ja kulttuurifaktat pitävät paikkansa. Kaikki esiintyjät on lahtelaisia, kaksi päähenkilöä, tanssijoita on seitsemän plus neljä avustajaa. Tyyli on kaikkea erilaista maailman tanssia riippuen siitä, missä päin maailmaa mennään.

Ensi-ilta 28.1.2021

 

 

  Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen:

"Teatterillamme on kevään aikana jälleen myös useita vierailijoiden esityksiä. Baritonien kosto  on jatkumo musiikkiteatteri NYTin ja Panu Kankaan & kumppanit teatterillisesta yhteistyöstä. Siinä kostetaan huumorilla, taiteella tenoreita, jotka ovat saaneet estraditaiteessa ylivoimaisen etulyöntiaseman. Pieneltä kuulostavalla ongelmalla on todellisuudessa kolossaaliset mittasuhteet, sillä musikaalimaailmassa korkeaääniset tenorit saavat aina sankaripääroolit, kun taas baritonien tehtäväksi jää vanhusten ja avustajien esittäminen. Käsikirjoitus on NYT-teatterilaisten omaa tuotantoa.

Ensi-ilta 13.3.2021

 

Syyskauden esityksistä jatkavat kevätkaudella Jekyll & Hyde, Katto-Kassinen, Saituri, KultarintaMielikuvituspoikaystävä sekä Suomi-Filmin siivin -konsertit.

Lopuksi vielä muistutus teatterikatsojille teatterimme kevätkaudesta. Kaikki Eero-näyttämölle valmistetut esitykset jatkuvat vain maaliskuun loppuun, koska sen jälkeen siellä tehdään remonttia.

Tervetuloa turvalliseen ja antoisaan teatteriin!"

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/

 

Lis%C3%A4liite.jpg