Taidelauntai13e-normal.jpg

Lahden taidelauantai 2013 kasvoi todelliseksi kulttuuriseksi runsaudensarveksi. Sen kymmentuntinen monipuolisen rikasilmeinen ohjelma ja kaunis syysaurinkoisen lämmin sää saivat ennätysmäärän, epäviralliselta arviolta yli kymmenentuhatta lahtelaista vierailemaan kymmenissä päivän tilaisuuksissa ja nauttimaan tieteestä, taiteesta ja historiastaan - ja ennenkaikkea hienon sytyttävästä tunnelmasta.

 

Klo 10.30-11.30 Lahden kaupungintalon sisäpihalla

Taidelauantai13d-normal.jpg

 Uusi kadunnimi Lahteen

Taidelauntai13a.jpg

Kaupungintalolla jatkuivat edelliseltä päivältä avatut puutarhajuhlat. Sen sisäpihalla tutkija Markku Koski kertoi Lahden olleen ratkaiseva paikka Reino Helismaan runosuonen avautumiselle. Varsin nuorena miehenä Helismaa muutti Lahteen ja pääsi sukulaismiehensä omistamaan Kanervan kirjapainoon töihin, kouliutui työssä konelatojaksi ja sai näin samalla eräänlaisen suomenkielen teknisen valmiuden latojan ammatissaan. Keskikoulun hän kävi Lahden Lyseossa. Kirjapaino oli myös tulevan suomalaisen lauluntekijämestarin riimittelyn ensiestradi: painon juhlissa hän aloitti ensimmäiset menestyksekkäät sanataidekokeilunsa riimittelemällä kirjapainon tilaisuuksiin kronikoita. Ilman Lahtea ja Kanervan kirjapainoa Helismaasta tuskin olisi maan tuottavinta runoseppää tullut. Helismaa on Lahden oma poika. Ehdotan, että Helismaalle nimetään oma katu kaupunkiimme, päätti Koski esityksensä.

 

Viihdemusiikin ilmapiirin syleilyssä

Taidelauantai2013b-normal.jpg

Mainio viihdetrio Seppo Korhonen kosketinsoittimet, Martti Heino viulu ja laulu ja Timo Puheloinen laulu ja rummut soitteli ja lauleli ensin Helismaan lauluja, sitten Saarenmaan valssin ja monia suomalaisviihteen tuttuja hittejä, kuten aivan unohtumattomana Kotkan ruusuun viidellä kielellä (latina, eesti, suomi, saksa, ruotsi): tuntui, että iskelmä voi olla viihteen lisäksi myös hykerryttävän nautittavaa korkeakulttuuria. Nelikymmenpäinen yleisökin innostui pyörähtelemään kivetyllä kaupungintalon pihalla muutamin tanssiaskelin tämän taitavan muusikkotrion innoittamana.

 

klo 11.30 Kannaksen lukio toriparkkiympäristössä

Taidelaunatain13c-normal.jpg

Kannaksen lukion suuri kuvataideryhmä työstää Malski-aiheista suurta kollaasia Lahden Torikadulla suureen ja korkeaan toriparkkikaivausten aitaseinään, ja seuraamme sen valmistumista.

 

klo 12.00 Lahden kartanon pihalla Wiipurilaiset markkinat

Taidelauantai13-normal.jpg

Kupariset-normal.jpg

Anneli ja Teuvo Kuparinen, lahtelaisen karjalaisen taiteen ja järjestötyön ikonit

Valtaisa yleisömäärä tungeksii satapäin kymmenien erilaisten myyntikojujen ja tapahtumien, esittelyjen, laulujen, soitantojen ja tietenkin puheensorinan säestäessä tapahtumaa.

 

klo 13.00 Kurtilla keittää näytelmä-kokemus Lahden kaupunginteatterissa

Taidelauantai13f-normal.jpg

(Arvio esityksestä myöhemmin)

 

klo 14.30 Ainopuiston Myyttinen vesi, naisjumalattaret

tAIDELAUANTAI13H-normal.jpg

Lasse Kantolan ohjaama Lahden Diakonian instituutin Theatrum Olgan hurmaavan hieno patsasinstallaatio, jossa suomalainen mytologia sai hämmentävän selkeän ja mielikuvituksellisen upean ilmiasunsa elävinä veistoksina, kohosi oman taidelauantaini ehdottomaksi kohokohdaksi.

TAIDELAUANTAI13G-normal.jpg

Taidelauantai13k-normal.jpg

Taidelauantai13j-normal.jpg

Sen toinen toistaan salaperäisemmät yhtä aikaa pelottavat ja ihastuttavat patsasnäyt saavat kansan kiertämään teokset moneen kertaan.

tAIDELAUANTAI13I-normal.jpg

Patsaiden vieressä on seikkaperäisesti kuvattuna jokaisesta jumalattaresta tarkka, kiehtova historia ja merkitys .Teosten syntyhistoria on kaivettu aina kalliomaalauksista alkaen. Patsaskokonaisuus on niin huikaiseva, että sen soisi uudelleen saapuvan tähän lahtelaispuistojen kultaisimpaan sydämeen, Ainopuistoon, jossa se nytkin jättää lähtemättömän upean kokemuksen atmosfäärillään, ainutlaatuisuudellaan ja fantasiallaan.

http://www.dila.fi/koulutus/infoa/theatrum_olga

 

15.45-17.00 Lahden historiallinen museo - Viipuri mon amour -näyttelyyn tutustuminen

Viimuro%20monamour-normal.jpg

Kun päivä on viimein illassa, taidekokemukset ja lukemattomat ihmiskohtaamiset ovat täyttäneet mielen yli äyräiden. Monta etukäteen suunniteltua taidekokemusta piti jättää väliin. Pitkä päivä uuvutti kokijansa, mutta sen ennenkokematon anti jää virkistämään ajatusta pitkään.