674543.jpg

Lahti ei saanut vuoden 2015 MM-talvikisoja. Se on oikein meidän lahtelaisten kannalta, niin paljon meitä on asiassa hämätty, mainettamme pilattu, vedätetty, nuoleskeltu, puhuttu ympäri väärin perustein.

Ihmisen suhde lumeen on parin viimevuosikymmenen aikana täysin muuttunut. Talven vapaa-aikojen liikunta suksimielessä alkaa olla voittopuolisesti pelkästään laskettelua. Suomen  korkeiden vaaramaisemien pikkukunnat pullistelevat pelkillä veroäyreillään suurine laskettelukeskuksineen, monisatatuhansine laskettelijoineen. Ihmisen helppous mennä ja laskea mäki alas sekä nousta hissikyydillä taas ylös on nykyliikuntaa. Paikalla on myös monet ravintolat ja viihdytykset loppuyön hillumisille. Tämä on nykypäivää: helppoutta ja trendiä.

 

Lahden Salpausselkä

Salpausselän vetovoima oli menneinä vuosina sinne rakennetut hyppyrimäet, niiden ympärille kehittyi vuotuiset Salpausselän kisat.

Kisatapahtumiin liittyen hiihtelimme pitkin talvea pikkulenkkejä Salpausselän maastoissa toimivat Tapanilan ja Jalkarannan hiihtomajat kohteinamme. Me vanhat kaupunkilaiset pidimme noita lahtelaisia ainutlaatuisia rakennelmia ja liikuntamahdollisuuksia tärkeinä, omina aikaansaannoksinamme. Osallistuimme niin vapaaehtoisina talkoolaisina kuin yleisönäkin vuodesta toiseen Salpausselän kisaorganisaation toimiin, majoitimme omiin koteihimme tuttuja ja tuntemattomia. Viimeisin huippuidea oli tuon keinotekoisen hyppyrimäkikolmikon pohjalle rakentaa vielä kesäuimala ja yksi mäkihyppyreistä muovimäeksi. Kesän kirkkaudessa saimme katsella hyppääjien suorituksia.

Kaikki Salpausselän lumous on haihtunut: hiihtomajat suljettu, lahtelaismäkihyppääjiä on kourallinen, suuren mäen torniinpääsy yhtiöitetty kalliiksi pääsylippubisnekseksi, mäelle vievä köysirata osoittautunut vaaralliseksi ihmisille, kesäuimalaressukka avoinna vajaan pari kuukautta.Salpausselän dopingmaine puhdistamatta

Salpausselän lumous munattiin lopullisesti vuoden 2001 MM-kisoissa. Kisat olivat doping-skandaaliltaan unohtumattomat. Kisojen hiihtäjämitalisteista joka toisella oli epänormaalit verenkuvat. Suomen oma hiihtojoukkue oli niin mies- kuin naisjäseniltään dopingsyyllisten ja veritankkaajien etunenässä ja koko valmennusporras aina alan yliopistokoulutusta myöten pääsyyllisiä. Eikä maamme oma hiihto-organisaatiokaan suurta urheilijarehellisyyttä esittänyt.

Suomen, Lahden ja Salpausselän maine on tältä osalta vielä puhdistamatta: samat valmentajat, dopingaineiden hankkijat, veritankkaajat pyörivät edelleen suomalaisten urheilijoitten vanavedessä. Monet dopingissa kärähtäneet urheilijat kunnostautuvat julkisuudessa ihmisraunioina, alkoholisteina. Eikö dopingsiivousta voisi tehdä nyt loppuun asti?

 


Salpausselän kisojen markkinointi,
väärät henkilöt  asialla

Erkki Karppanen.png

Erkki Karppanen on ollut vasta vajaan vuoden lahtelainen ja Lakesin ylin johtaja

Salpausselän markkinointi on peruslahtelaisen silmin noloa toimintaa. Meille kaupunkilaisille markkinointia pyrkii edustamaan verovaroillamme toimiva jo valtavaksi laajentunut Lakes (Lahden alueen kehittämisyhtiö). Sille on tärkeintä, että hiihtoon liittyy huippuhotellin rakentaminen pilaamaan ainoa rakentamattoman metsän peittämä kaunis Vesijärven rantamaisema. Tästä ulkopaikkakunnilta kiinnitetty Lakesin johtokoneisto rummutti kuukausitolkulla mediassa aina hotelliluonnoksiaan myöten.

Jesse%20V%C3%A4%C3%A4n%C3%A4nen-normal.j

Jesse Väänänen on mainio lahtelaissyntyinen hiihtäjä, vaikka asuukin nykyisin Jyväskylässä

Ulkoministeri Stubbin pyörähtäminen Turkissa Lahden mainosmiehenä yllätti jokaisen lahtelaisen - emme me niin olleet päättäneet. Eikä sinänsä tärkeä nuoren urheilijan Jesse Väänäsen osuus samassa tilaisuudessa ollut sekään ihan parhaasta päästä: rallikielellä sanoisimme, että vielä aika takana olevilla paalupaikoilla oleva suomalaisurheilija edusti maatamme tuossa lobbaustilaisuudessa. Missä luurasi tärkeä vetovoima - lahtelainen naisedustus?

Kaksikon kymmenminuuttinen oli meistä kuin kahden tietämättömän show, jossa itse pääasia Salpausselän MM-kisat pistettiin läskiksi. Missä oli kunnon lahtelaisedustus? Kuka maksoi kaikki viulut ja paljonko tulee lobbauksen loppusummaksi meille lahtelaismaksajille?**

842586.jpg

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta tuli muutama vuosi sitten Lahteen Mikkelistä

Ei riitä, että paikalla oli jokunen lahtelaisvirkamies, jotka on tänne valittu muutama vuosi sitten aivan muualta kuin Lahdesta, mutta ei yhtäkään Lahtea tuntevaa henkilöä.

1247113439_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nyt Lahden kaikki voimavarat Salpausselän ja hiihtourheilun puhdistustöihin. Pois suuret kisa-anomushaaveilut. Hiihtoliiton vanhat jäynät ulos, naisenergiaa tilalle. Salpausselkä ensin takaisin lahtelaisia kiinnostavaksi kohteeksi ja vasta sitten on  koko maailman vuoro.

2010681.jpg

 

**Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat kertoo 4.6.2010, että tämänkertainen hakuprosessi maksoi Lahdelle noin 150.000 euroa.

** Helsingin Sanomat kirjoittaa 4.6.2010 hakuprosessin maksaneen 300.000 euroa, josta Lahden kaupunki on sitoutunut maksamaan 2/3.

520214.jpg

Kuinkahan suureksi kasvaa todellinen loppusumma?