Taide ja kulttuuri elävät koronan varjossa sitkeän toiveikkaasti omaa elämäänsä. Pienen haastattelukierroksen perusteella taiteen tekijät eivät hellitä pandemiataudin alla, vaan kulttuuria ja taidetta pursuaa kaikin muodoin ihan tälläkin hetkellä ja lähitulevaisuudessa. Otan pienen otoksen tähän juttuuni lähinnä lahtelaisen näkökulmasta.

 

On totta, että ammattitaiteilijoiden ja taidelaitosten töiden vakiinnuttamisen mahdollistamiseksi on voimassa kunnallisia ja valtiollisia työehtosopimusjärjestelmiä, lakeja ja asetuksia ja myös erillisiä palkkasopimuksia. Yleensä niitä noudatetaan nytkin, mutta esimerkiksi Lahdessa käydään neuvotteluja joidenkin työaika- ja lomajärjestelyjen poikkeuksien toteuttamiseksi. Nämä asiat selviävät tämän huhtikuun loppuun mennessä.

 

 

Lahden kaupunginteatteri

 

Juliste%20syksy%202020%20teatteri.jpg
 

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen summasi teatterin tämänhetkisen tilan ja työnkuvan seuraavasti.

Kevään viimeiset jaksot teatterilla harjoiteltiin hyvin pienillä kokoonpanoilla, mutta turvallisuuden vuoksi ei ole ollut enää mieltä jatkaa näyttämöillä. Onneksi jotain voi tehdä: näyttelijöillä on musikaalin stemmaharjoituksia etätyönä (heille on tehty säestysnauhat). Myös tekstien kanssa on pystytty tekemään jonkin verran töitä kotona.

Lavastamo, puvusto ja esitystekninen henkilöstö on nyt rakennushommissa, tarkoitus on saada syksyn esitysten ylöspanot valmiiksi. Myynti ja hallinto hoitaa kevään peruuntuneiden esitysten lippurumbaa, tekee takaisinostoja tai vaihtaa lippuja syksyn lahjakortteihin; siinä onkin melkoinen urakka, jossa menee kesään saakka.

Markkinoinnissa tehdään syksyn ohjelmalehteä ja valmistaudutaan kevään suururakkaan eli nettisivujen uusimiseen. Elokuussa esittelemme teille hienot, uudet nettisivumme. Bongaa teatteri myös katukuvassa!

Suurin muutos on lomien ja harjoitusten siirrot. Poikkeuksellisesti pidämme vuosilomat ja rästivapaapäivät huhti-toukokuussa ja tulemme takaisin töihin jo keskellä kesää.

Harjoittelemme heinäkuun helteillä aluksi syksyn myöhempiä ensi-iltoja Saituria ja Kultarintaa ja heinäkuun loppupuolelta alkaen alkusyksyn ilopilleriä Katto-Kassista ja upeaa suurmusikaaliamme Jekyll&Hydeä. Näin meillä olisi mahdollisuus säilyttää syksyn ensi-illat nykyisillä paikoillaan, olettaen, että epidemia on keskikesään mennessä ohi.

Olemme ideoineet myös kuvattavaa materiaalia eri foorumeille. Tulette yllättymään lähipäivinä!


 

 

Monet Lahden seudun teatterit siirtävät kesäohjelmasuunnitelmiaan ja aikataulujaan.

 

Ainopuiston%20teatteri%202020.jpg

Orimattilan kesäteatteri siirsi vuodella teatteritarjontansa. Useat yhdistyspohjaiset teatterit tekevät muutoksia aikatauluissaan - arvelen myös Ainopuiston teatterin joutuvan ainakin muuttamaan suunnittelemiaan ohjelmistoaikatauluja.

https://www.ainopuistonteatteri.fi/

 

PS Ainopuiston teatteri peruutti kaikki kesän 2020 esityksensä

 

Ammattiteatterillisesti toimiva Teatteri Vanha Juko pystyy pienellä henkilökunnallaan harjoittelemaan lähes täydesti jo nyt syksyn Seitsemän Veljestä -juhlaohjelmaansa.

http://teatterivanhajuko.fi/

 

Ehkäpä Pesäkallion kesäteatterikin lähietäisyysmääräyksiä noudattaen saa ensi-iltansa laillisin lähietäisyysharjoituksin valmiiksi, koska se on vasta juhannuksen jälkeen.

https://www.pesakallionkesateatteri.fi/

Tänään 5.5.20 Pesäkallion kesäteatterikin joutui koronan edessä antautumaan ja peruuttamen kesän esityksensä.

 

Koko perheen Superteatteri ilmoittaa kaiken taiteellisen ohjelmiston käynnistyvän vasta syksyllä.

http://www.superteatteri.fi/

Nastolalainen Pisarateatteri tekee Kiven Nummisuutarit uskossa, ettei koronaa enää keskikesällä olekaan.

https://pisarateatteri.fi/

 

 

 

 

Sinfonia Lahti

 

Sinfonia%20Lahti%202020.jpg


 

Orkesterin intendentti Teemu Kirjonen kertoi Sinfonia Lahden harjoittelevan normaalisti tulevan syksyn ohjelmistoa - etäharjoitteluna.

Orkesterin soittajataiteilijat myös näyttävät oheisesta linkistä, miten nykytekniikalla jokainen soittaja etätyöpisteessään kotona soittaa oman stemmansa ja sitten instrumenttien soitot yhdistetään. Näin syntyy kuultavaksi ihan siedettävää soittoa.

https://www.youtube.com/watch?v=Sh1L-8T5hu0&feature=emb_logo

 

Muitakin Sinfonia Lahden esityksiä on kuultavissa oheista linkkiä tarkemmin selattuanne. Myös levytyksiä on valmistunut.

 

 

 

Kirjastot

 

Lahden%20kaupunginkirjasto.jpg

Lahden pääkirjasto ja asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu.

 

Kirjastomme uunituore johtaja Salla Palmi-Felin ei uskaltanut vastata kirjastohenkilöstön työjärjestelyasioihin vielä mitään. Entuudestaan me käyttäjät tietenkin tiedämme, että loputtomasti töitä riittää aineiston järjestelyissä, ja uuden aineiston liittämistä lainaston nettijärjestelmään, hyllystöön ja eri kirjastopisteisiin.

 

Oodin%20striimi.jpg

 

Maksuttomina etäpalveluina monet kirjastot muiltakin paikkakunnilta voivat tyydyttää myös lahtelaisten tarpeita verkkolähetyksinä..

Otan sen vuoksi esimerkin pääkaupunkimme Oodin nettipalveluista, striimauksista, joissa on erilaisia ohjelmia - myös lapsille.

Esimerkiksi:

Jenni Isotoff lukee Kukan unelma -kirjaansa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastostriimissä maanantaina 6.4. klo 11-11.30. Katso livenä: https://www.helsinkikanava.fi

 

 

Taidemuseot

 

Taidemuseoista joustavimmat kertovat merkittävimmän suomalaistaiteen virtuaaliaineiston olevan netissä yleisön nähtävänä. Henkilökunnilla - museoista riippuen -  on monenlaista näyttelyiden suunnittelua, aineiston kunnostusta, hankintaa, konservointia ja esilleripustamistehtäviä riittävästi. Lahdessa ei ole taidemuseota.

 

Ateneum%20kuva.jpg

 

Ateneum

Kansallisgalleria

 

 

Ateneum.jpg

 

Museonälkäisille oheistankin todellisen taidemuseon - Ateneumin - linkin.

Se kertoo esimerkillisesti, miten Ateneumin näyttelyihin voi nyt täydellisesti uppoutua tutustumaan myös verkossa.

 

https://ateneum.fi/taideteokset-verkossa/

 

 

 

Kyn%C3%A4%202.jpg

 

Kuluva huhtikuu on kunnan ylläpitämissä palveluissa virallisesti kuu, jonka loppuun mennessä on pidettävä sovitut lomat ja lomajärjestelyt sekä myös neuvoteltava ja sovittava niiden järjestelyt taas seuraavan vuoden, vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka.

Vakituisen henkilökunnan ja myös tilapäisen työntekijäjoukon kanssa on edellisen vuoden kaikki lomajärjestelyt hoidettava siis kuluvan huhtikuun loppuun mennessä. Samoin poikkeavat järjestelyt työnantajan (Lahti konserni) kanssa on juuri kuluvan huhtikuun loppuun mennessä saatava sovituiksi.

 

Varsinaiset palkkaussäädökset, työsopimukset, valtiontuet ja kunnan avustukset määräävät lisäksi paljon julkisen taiteen esittelymahdollisuuksia, vaikka kaikkein määräävin nyt on koronaepidemia, sen voima ja kestoaika.

 

Tee%20lista-l%C3%A4himm%C3%A4ispa%C3%B6b

 

Lis%C3%A4liite.jpg