Lahden kaupungin sivistyslautakunta on tiistaina 18.5.2010 valitsemassa meille lahtelaisille tärkeää koululaitoksen ylintä päällikköä. Päällikkö vastaa yli kymmenentuhannen lahtelaislapsen koulujärjestelyistä, tuhansien kotien kouluasioista ja lähes tuhannen työntekijän työpanoksen kasvatustehtävästä Lahdessa. Virka on niin merkittävä ja koskee niin suurta osaa lahtelaisista, että hämmästyttää, kuinka sammutetuin lyhdyin tuosta virantäyttämisestä pyritään livahtamaan. Vasta perjantai-iltana me kuntalaiset saimme lukea Lahden kaupungin kotisivuilta, että virka todellakin täytetään parin päivän päästä. Meille jäi aikaa vaikuttaa päättäjiin siis tasan maanantai.


Lahden koululaitoksen päälliköt kokemusteni suodattamina

1274023702_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Pekka Tiilikainen, kansakoulunopettaja
Kansakouluntarkastaja 1938 – 57
Kansakouluntarkastaja oli paikallisella tasolla kansakoululaitoksen ylin hallinnollinen johtaja ja valvoja.

Simo Pekka Tiilikaisen muistan ekaluokkalaisena suurista kulmakarvoistaan, joita hän heilutteli hämmästyttävän monipuolisesti seuratessaan opettajien tunteja. Pekka Tiilikaisen vaimo Impi Tiilikainen oli oma alaluokan opettajani Möysän koulussa, ja tarkastaja saattoikin poiketa tunneilla normaalia useammin. Luokkamme sai muutaman kerran vierailla Tiilikaisten viehättävässä kodissa, hienon Möysänjärven rannalla: sinne oli koululta vain kilometrin verran kävelymatkaa. Pekka Tiilikaisen tytär Marja Ilmavalta oli myös oman tyttäreni opettaja. Marja Ilmavalta ja hänen miehensä Esa olivat pitkäaikaisia Möysän koulun opettajia ja usean vuoden myös työtovereitani.

 

1274024919_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olavi Ketonen
, filosofian kandidaatti (kasvatusoppi, psykologia, filosofia, sosiologia)
Kansakouluntarkastaja 1957 – 70

Olavi Ketonen oli tulisieluinen, sympaattinen, uusien kouluajatusten mies. Lahti siirtyi ensimmäisenä Suomessa kokeilemaan peruskouluajatuksia Ketosen innostamana, Kouluhallituksen luvalla. Kaikki uuden kokeileminen sai Ketoselta innostavan hyväksynnän: Lahden erityisopetus nousi suomalaisen koululaitoksen huipulle. Musiikkiluokat saivat innokkaan puolestapuhujan. Ketonen oli loistava puhuja, hieno lähimmäinen ja aina kannustava esimies. Kun hän seurasi tuntejamme, aina sai niin positiivisen arvioinnin, että luuli itsekin olevansa taitava opettaja.
Ketonen oli lukuisilla foorumeilla lahtelainen luova hahmo: hän oli monessa kansalaistoiminnassa mukana.
Oma kokemukseni huipentui Harjulan Kansalaisopiston toimintaan – Ketonen oli Harjulan setlementin johtokunnan puheenjohtaja. Valmistimme taiteilija Siiri Franssila-Tiaisen ohjauksessa v. 1968 Hugo von Hofmannsthalin näytelmän Jokamies Keski-Lahden tunnelmallisen puukirkon uudenvuodenyön esitykseksi. Musiikin sävelsi ystäväni Paavo Kiiski, joka kokosi myös mittavan kuoron, näyttelijöinä oli meitä lausuntataiteilijoita kymmenkunta, säestäjänä Aimo Känkänen. Olavi Ketonen esiintyi näytelmän Kaikkivaltiaana, minulle oli suotu mittava Jokamiehen-rooli. Esiinnyimme kutsuttuina kirkoissa eri puolella Suomea. Muutaman vuoden esitimme näytelmää aina uudenvuodenvaihteen yönäytöksenä.


Ketonen siirtyi 1970 Hämeen läänin kouluosaston osastopäälliköksi ja myöhemmin Uudenmaan läänin kouluosaston päälliköksi. Kansakouluntarkastajan virka lakkautettiin ja perustettiin koulutoimenjohtajan virka.

 

1274023724_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kalevi Nikki, kasvatustieteiden maisteri
Koulutoimenjohtaja 1970 – 72

Kalevi Nikki oli innokas opiskelija, joka nopeasti suoritti opettajatutkintonsa lisäksi lukion ja korkeakoulututkinnon työnsä ohessa. Hoidin vuoden hänen klinikkaopettajan virkaansa Launeen koululla. Nikki oli vaatimaton, mutta osaava ja järjestelmällinen koulumies. Hänet nimitettiin Keski-Suomen läänin kouluosaston osastopäälliköksi.
Juuri eläkkeelle siirryttyään hän halusi vielä käydä tutustumassa kouluni koulukokeiluun ja matkusti varta vasten Lahteen. Muutaman vuoden hän ehti olla eläkkeellä, perehtyä kaunokirjallisuuteen ja kirjoittaa pari kirjaa
.

 

1274025191_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olavi Kärppä, varatuomari, kasvatustieteiden maisteri
Koulutoimenjohtaja 1972 – 93

Olavi Kärppä oli Nastolan Vajaamielislaitoksen johtaja tutustuessamme, hänen vaimonsa Mirjam oli tarkkailuluokan opettaja, työtoverini Puistolan koulussa. Olavi Kärppä oli myös ahkera opiskelija ja luki opettajatutkintonsa lisäksi työn ohessa lakia. Hänen opiskelunsa loppuvaiheisiin kuului jakso Lahden kaupunginkansliassa. Siellä Teemu Hiltunen vakuuttui Kärpän verkkaisesta, harkitsevasta, mutta määrätietoisesta työskentelytavasta. Voi sanoa, että Kärppä valittiin Teemu Hiltusen miehenä avoimeksi tulleeseen koulutoimenjohtajan virkaan.
Kärppä oli joviaali esimies, hän oli myös aina lasten ja perheitten asialla kannanotoissaan ja päätöksissään. Hän ei paljoakaan määräillyt alaisiaan, jos kohta ei innostanutkaan. Niinpä aloitetut kokeilut ja koulukohtaiset profiloitumiset saivat jatkua ja kasvaa Kärpän aikana.
Omana kokemuksenani muistan seuraavan: kun Kivipuiston kouluni oli innostunut ja ideoinut aloittamaan täysin uudenmuotoisen koulukokeilun, siihen tarvittiin ennen Kouluhallitukselle lähettämistä koulutoimenjohtajan lupa ja allekirjoitus. Kun vein paksun paperipinon Kärpälle, hän juurikaan niihin vilkaisematta sanoi: Kyllä minä nimeni alle pistän, mutta eivät ne siellä Helsingin päässä lupaa teille myönnä.
Myöhemmin Kärppä joutui erilaisten kouluintressien vuoksi jonkinlaiseen poliittiseen paitsioon alaistensa taholta - viimein hänet savustettiin virasta lakkauttamalla se.
Eläkepäivinään tämä persoonallisuus perusti mm. vastaanoton, jossa hypnoosilla paransi erilaisia ihmisten stressitiloja ja oireita. Olavi Kärppä elää ja voi hyvin tänäänkin.


1274024556_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Juhani Tommola
, hallintotieteiden kandidaatti
Hallinto-osaston osastopäällikkö 1976 – 92
Hallintojohtaja 1993 – 96
Koulutusjohtaja 1996 – 2009
Juhani Tommolasta olen vuodatuksessani tehnyt kattavan luonnehdinnan:

http://tarmon.vuodatus.net/blog/449762/heiluu-liiaks-tuulis

Tohtorinhattu ei ole taikurinhattu

1274027320_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden koulutoimen ylimpään johtoon pyrkii maamme ansiokkaimpia kouluihmisiä. Valitettavasti viran väliaikainen hoitaja, lahtelainen tohtori Marja Spoof on monilla toimillaan, lehtikirjoituksissaan, vanhempainilloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä päätösesityksillään ja päätöksillään osoittanut, että hänen johtamanaan kaupunkimme kouluhallinto on kangistunut byrokratiaksi, paperien pyörittämiseksi eikä hänen sanaansa voi luottaa koulujen henkilökunta saati vanhempien edustajat. Häneltä puuttuvat viranhoidon vuorovaikutustaidot. 

Lahti ontuu tänään koulutyön uudistamisessa sekä erityisopetuksessa maan viimeisillä hännillä entisen kunniakkaan kehittämiskärjen sijasta.


Lahden kouluelämä tarvitsee uudistavan, kunnianhimoisen ylimmän johtajan, joka ymmärtää jokaisen koulun kehittämisen tärkeyden, jolla on kykyä, ideoita ja voimaa yhteistyössä koulujen kanssa nostaa Lahti
maan johtavaksi koulukaupungiksi.

http://www.lahti.fi/kannat/lahasia.nsf

Katso 2010/Esityslistat/ Sivistyslautakunta/18.5. § 114