KIvweri%C3%B6nkirjastokuva-normal.jpg

Suomessa on tänä päivänä rahaa enemmän kuin koskaan. Lahden kaupunkikonsernin byrokratiassa on myös rahan tuhlaajia enemmän kuin koskaan. Kaupunginhallinto ei itsekään enää hahmota, kuinka monta verovaroillamme toimivaa tytäryhtiötä joka päivä ylläpidämme. Puhumattakaan projekteista, joita kaupungissamme pyörii eri hallintokunnissa - oman arvioni mukaan 50-60: ne toimivat vain määräajan korkeasti palkattuine projektinvetäjineen. Projektit päättyvät ja tulokseksi jäävät niistä kirjoitetut onnistumiskehuiset loppuraportit. Uudet projektit alkavat – sama tulos ja rahankäyttö: miljoonat eurot savuavat niissä taivaan tuuliin. Mutta Kiveriön pienen kaupunginosakirjaston ylläpitämiseen ei muka löydy perusteita eikä varoja.

 

1118935.jpg

Kiveriön kirjasto ei petä lapsiakaan. Nukketeatteri Mukamas vie  vierailulle satukirjoihin ja taikamaailmaan..

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mila_Ter%C3%A4s

 

Kiveriön kirjasto huippuesimerkki toimivuudesta

Kiveri%C3%B6n%20kirjaston%20puolustajat%

Lähes 50 lahtelaista täytti Kiveriön kirjaston viereisen Ystäväpirtin ja oli täysin tyrmistynyt kirjastonsa lakkautusaikeista. Päivittelyille ja mielipahalle ei tahtonut tulla loppua. Sankka yleisö vakavoitui Lahden kaupungin tulevia sopeuttamistoimia kuunnellessaan ja vihastui.

Lahden Kiveriön kirjastoa on lakkautettu kunnallisten konjunktuurien aallokossa jo viidesti. Itse olen kolmatta kertaa taistelemassa lakkautusuhan alaisen kirjaston, sivistymisen puolesta. Kiveriön ja lähialueiden pieni kirjasto on ainutlaatuinen, kahden suuren vanhustentalon kyljessä sijaitseva sivistyksellinen ja sosiaalinen kohtaamiskeidas, lasten ja nuorten toivepaikka, läheisen peruskoulun välituntimatkan päässä oleva oikea ja monipuolinen kirjasto, erityiskoulun oppilaitten helposti hahmotettava ja tavoitettava kulttuuriesimerkki, kirjallisuuden, lehtien, julkaisujen, videoiden ja levyjen maksuton lähde, monen lähialueen heikkokuntoisen ja vähävaraisen, varakkaammankin kaupunkilaisen päivän lehtien ja aikakauslehtien lukusali, satutuntien, nukketeatteriesitysten, lastenkonserttien sekä lastenkirjailijoiden vierailutila ja pienten kirjaan liittyvien tilaisuuksien suosittu pitopaikka ynnä maan ensimmäinen kuvataidelainaamo. Aidon lähimmäisen tavoin asiakasta ystävällisesti palvelevien kirjastoammattilaisten kunnallinen ja valtakunnallinen harvinaisuus monipuolisuudessaan ei tunnu päättäjistä miltään. Kaupunginhallinnon luottamusjärjestelmän ylimmästä päästä on annettu ymmärtää, että Kiveriön kirjasto on kyllä kiva, mutta ettei kaikkeen kivaan ole varaa. Kiveriön kaupunginosakirjaston ylläpitämiseen ei löydy varoja - se on ilmeisesti päättäjien mielestä liian kiva.

 

 

Rahaa löytyy tuloksettomaan tuhlaukseen

 Lahden kaupunginvaltuusto tekee jälleen 20.-22.10. laivaseminaarimatkan, tällä kertaa Tukholmaan. Näillä seminaarimatkoilla kaupunginvaltuuston 59 valtuutetun määrä tuppaa aina kasvamaan. Nytkin mukaan lähtee 103 henkilöä. Olen ollut muutaman tuollaisen laivaseminaarimatkan osanottajana ja voin kokemuksesta todistaa: niissä ei saada yhtään mitään aikaan, yhteiset verovaramme ja loputkin luottamusmiestemme uskottavuudesta savuavat niissä taivaan tuuliin. Tämän Ruotsinmatkan kustannukset parilta päivältä ovat 60 000 euroa. Matkaa pidetään välttämättömänä ja perustellaan halvempana, kuin jos seminaari olisi järjestetty esimerkiksi omassa Sibeliustalossamme. Sitä vastoin Kiveriön pienen kaupunginosakirjaston säilyttämiseen ei muka löydy perusteita eikä varoja.

 

 

 

Kiveriön kaupunginosakirjastolle löytyivät varat 25 vuodeksi

Juuri on selvinnyt, että Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän meiltä sairailta eri tavoin ensihoidosta saatuja maksuja on kerätty virheellisesti: monet pienet lähikunnat joutuvat maksamaan sietokykynsä kipeiksi satojatuhansia euroja lisää. Lahden kaupunki saa takaisin yli 2,5 miljoonaa euroa. Lahdelle on tulossa vuosilta 2007-2010 lähes 1,9 miljoonan euron hyvitys. Tänä vuonna Lahti on maksamassa 787 000 euroa ylimääräistä. Kaupungille palautuvilla yhteensä yli 2,5 miljoonalla eurolla Kiveriön pieni kaupunginosakirjasto pystyy toimimaan seuraavat 25 vuotta. Kiveriön kaupunginosakirjaston säilyttämiseenkö ei muka löydy varoja.

 http://www.ess.fi/?article=344518

 

Päättäjät eivät uskalla kohdata kaupunkilaisia

Eilen kokoontuivat Kiveriön kirjaston puolesta taistelevat tavalliset ja me vähemmän tavalliset ihmiset jälleen yhteen ihmettelemään lahtelaisten päätösten takana olevaa sivistymättömyyttä ja lyhytnäköisyyttä, täydellistä näköalattomuutta nähdä pidemmälle kaupunginosakirjaston vaikuttavuuteen. Päättäjien olisi pitänyt olla paikalla, kun sekä vanhin paikalla olleista lähes viidestäkymmenestä käyttäjäasiantuntijasta, 99-vuotias rouva että nuorin parikymppinen opiskelijapoika todistivat suomalaisen sivistyksen alkavan juuri kirjastosta.

 

KIveri%C3%B6n%20kirjASTOA-normal.jpg

Kuvassa vasemmalta kirjailijat Mila Teräs, Seppo Jääskeläinen (selin) ja Timo Sandberg sekä toimittaja Taina Salakka-Kontunen

Paikalla oli yhdeksän kirjailijaa, useat heistä kertoivat omakohtaisesti kirjaston lastenkirjalainauksesta alkaneen kirjailijauransa mahdollistuneen vain kirjaston vaikutuksesta. Paikalla oli lähes viisikymmentä lahtelaisveronmaksajaa: toimittajia, kirjailijajärjestöjen toimihenkilöitä, kustantajia ja taiteilijoita, kolme kulttuuriyhdistystä, vanhempainyhdistyksiä, päiväkotihenkilökuntaa, asukasyhdistyksen jäseniä, eläkeläisiä ja työssäkäyviä nuoria ja vanhoja kaupunkilaisia,meitä  asukkaita. Ja yksi ainoa valtuutettu, sama kuin vuosi sitten edellisellä lakkautusyrityskerralla – nytkin hän joutui lähtemään kesken tilaisuuden muualle. **Tilaisuudessa ei näkynyt yhtään jäsentä sivistyslautakunnasta, vaikka se tekee Kiveriön kirjastosta päätöksen ja kaikki sen jäsenet olivat saaneet kutsun saapua paikalle. Mahdollisen lakkautusfiaskon jälkeen tie kirjastoon näkyy alla olevasta kuvasta.

kiVERI%C3%96N%20KIRJASTO%20B-normal.jpg

Sivistyslautakunta, sen perheelliset jäsenet lapsineen ja isovanhempineen voisivat esimerkinomaisesti kulkea Kiveriön puolen kilometrin tunnelin alusta loppuun edestakaisin: tuskallinen, pelottava, epäinhimillinen tie pääkirjastoomme. Ja pyöräilevät jäsenet voisivat yrittää ajaa tunnelia pitkin autojen seassa kohti pääkirjastoa. Kahden auton yhtäaikainen ajo tunnelissa nostaa melun jo yli 100 desibelin. Vanhuksia ja lapsia en tunneliin laittaisi edes vihapäissäni kirjastokäynnille: hengenvaarallista, traumaattista kirjastomatkaa en suosittele.

 

Sivistymättömyyttä

 

Kun samaan aikaan Kiveriön kirjastotilaisuuden kanssa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta oli kutsunut kaupunkilaiset tilaisuuteen (kookkailla meidän veronmaksajien kustantamilla ilmoituksilla), jossa kolme kallispalkkaista alustajaa ja vielä heidän projektitehtävässä toimiva palkattu siivittäjänsä pyrkivät valistamaan meitä kaupunkilaisia sähköiseen asioidenhoitoon sekä pyysivät ehdotuksia kaupunginosien elävöittämiseksi, tuntui  kaupungin johdon suhtautuminen meihin asukkaisiin olevan suoranaista ylimielistä pottuilua.

Kaupunkilaisten vastalause tällaiseen pottuiluun oli selvä: yleisöä oli rientänyt paikalle tasan neljä henkilöä. Eivätkä hekään saaneet käyttää puheenvuorojaan loppuun asti, sillä tilaisuuden siivittäjä keskeytti ne.

Kiveriön pienen kaupunginosakirjaston säilyttämiseen ei muka löydy perusteita ja varoja.

 

**http://tarmon.vuodatus.net/blog/2722045/runsauden-hyvailevassa-yltakyllaisyydessa/