R%C3%B6da%20rummet.jpg

   Mikko Kauppila, Riko Eklundh  -  kuva Ilpo Saastamoinen

Kaj Korkea-ahon hienoon vuonna 2021 ilmestyneeseen romaaniin perustuva näytelmä Röda rummet saa tänään 14. syyskuuta ensi-iltansa ruotsinkielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä. Dramatisointi on Tuomas Timosen ja ohjaajana Milja Sarkola.

Yksi sen keskeisistä teemoista on päähenkilö, joka julkaisee hetken mielijohteesta lehdessä ilmoituksen, jossa lupaa kirjoittaa kirjan vastineeksi edullisesta asunnosta. Ilmoitukseen vastanneella yksin elävällä herrasmiehellä Aimo Kankaalla on tarjota unelmien koti ja niin kirjailijamme alkaa kirjoittaa hänen tarinaansa, joka vie lukijan seksuaalisia haluja ja valta-asemia tutkivalle matkalle vuosikymmenten taakse. Nuori kirjailija huomaa itse myös joutuneensa mukaan merkilliseen peliin, halun ja alistamisen labyrinttiin öiseen Helsinkiin.

Kirjailija Kaj Korkea-aho toteaa kokevansa iloa ja ylpeyttä teoksensa herätessä henkiin näyttämöllä kotikaupunkinsa sydämessä, onhan tarina myös tarina kaupungista. Hän ylistää myös Sarkolaa, jonka työstä hän piti esimerkiksi Bollan kohdalla.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/08/bolla

Rooleissa nähdään Riko Eklundh, Mikko Kauppila, Minni Gråhn, Aino Seppo, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius. Esitys on ruotsinkielinen ja osia siitä näytellään myös suomen kielellä.

 

Näytelmän esitys on myös mielenkiintoinen kokeilu, sillä siinä puhutaan sekä ruotsia että suomea. Esityksessä katsoja saa pitää älykännykkää esillä, kun kännykkään on ladattu esitykseen liittyvä tekstitys, joten sekä ruotsi että suomi kääntyvät nyt kiinnostavasti esitystä syventävänä, katsojan samanaikaisesti toimivana äänettömänä tekstinä.

 

Lahen uutisia käy kokemassa mielenkiintoisen romaanin dramatisoituna näytelmänä. Palaamme esityksen arvioon.