Lahden historiallinen museo, Fellmanin kartano on pitkään suljettuna. Menneisyys on haudattu ties kuinka kauaksi Lahdessa – hautaajana museonjohtaja Timo Simanainen, joka  juuri Historiallisessa museossa viisi vuotta aikaisemmin julisti ministeri Lauri Tarastin puheiden kanssa rakentavansa Lahteen uuden Taidemuseon. Sille kyllä oli silloin vielä hyvät mahdollisuudet, sillä Rantakartanoon oli piirretty oikein museokortteli Simanaiselle toteutettavaksi. Mutta niinkuin näissä suurpuhujissa ja heidän lausumissaan, omissa erinomaisuuksissaan käy - mikään ei toteudu. Onneksi toteutui hänen vastustamansa Museokortti, joka avaa mahdollisuuden vaikkapa Helsinkiin nähdä suurenmoista maailmaa sadan vuoden takaa – koko autuus tunnin junamatkan päässä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/04/joka-toinen-joka-kolmas-joka-kolmas-plus

 


Suruton%20kaupunki.jpg

Kymmenen minuutin kävelymatka Helsingin Päärautatieasemalta Kiasman ja Musiikkitalon ohi, Mannerheimintien samalla puolella odottaa tyylikäs Hakasalmen huvila. Jos et ole aikaisemmin tuossa museossa käynyt, niin kannattaa se tehdä, sillä se on nykyihmiselle mitä toimivin ja riemastuttavin kokemus. Yhteiskunnallisten eri alojen huippuasiantuntijat ovat laatineet sen näyttelyt ja käynnistä virkistyvät nuoret sekä vanhat. Liikuntarajoitteisille on mainiot hissimahdollisuudet.

Kaksikymmentäluvun Helsinkiin! Paljastetaan polvet, pannaan pullot piiloon. Tyydytään kotimaiseen, kaihotaan ulkomaista. Opetellaan ajamaan autoa, ampumaan ja tanssimaan. Ja hymyä huuleen. Täällä uskotaan huomiseen.

Suruton%20kaupunki%205.jpg

Saat maistella pikarillisen Pommacia, joka 100 vuotta sitten ensi kertaa tuli Suomeeen!

 

Mielikuvissa 1920-luvun Helsinkiä luonnehtivat kieltolaki, jazzin jytke ja lyhyiden helmojen huiske. Kaiken uuden, iloisen ja muodikkaan alle peittyi kuitenkin menneestä muistuttavia ristiriitoja. Suruton kaupunki -näyttely kuvaa räikeää ja ylitsepursuavaa 1920-luvun Helsinkiä, jota leimasivat kiihkeä tarmo ja unelmointi. Tarinassa painottuvat aikalaisten kokemukset ja jännitteisen ajan moniäänisyys.

Suruton%20kaupunmki%206.jpg

Värikäs, tunnelmallinen ja yllättävä näyttely kutsuu eläytymään aikakauden vastakohtaisiin ihanteisiin ja intohimoihin. Luvassa on pirtua ja piikkareita, siveyttä ja silkkisukkia, raittiutta ja retkahduksia…

Suruton kaupunki tarjoaa kurkistuksen 1920-luvun Helsingin miljöisiin ja kaupunkilaisten mielenmaisemiin. Pistäytymiset tavaratalossa ja kansanpuistossa, öisellä kadulla ja ravintolassa tekevät kaupungin valot ja varjot tutuiksi. Toiminnallinen ja viihdyttävä näyttely houkuttelee heittäytymään historiaan kaikin aistein: matkan varrella voi taipua muodikkaisiin voimisteluliikkeisiin, kuulostella salakapakan hälinää, hypätä mykkäelokuvaan, loikoilla itämaisessa salongissa tai laittaa savikiekon gramofoniin pyörimään.”

 

Lisätietoa:

http://hakasalmenhuvila.fi/kavijalle/

 

Lis%C3%A4liite.jpg