1493895.jpg

Edúskuntatalon vieressä Mannerheimintien reunassa suomalaisten naisten kunniaksi pystytetty Eila Hiltusen veistos ruostumattomasta teräksestä, valmistaja Velj. Vaahto Oy, Lahti.

 

Näin lankalauantaina Suomen kansan uskomusten mukaan vietettiin vuoden huonomaineisinta päivää, jolloin Jumalan suojeleva vaikutus oli pienimmillään. Lankalauantaina poltettiin kokkoja, sillä elävän tulen ja kitkeräntuoksuisen savun uskottiin pitävän pahat henget (trullit) loitolla. Myöhemmin jopa työnteko muuten pyhän pääsiäisajan päivien aikaan oli lankalauantainakin sallittua ja suuri työurakka, vuoden aikana kehrätyt langat värjättiin.

Ehkä juuri tämä päivä on hyvä ajankohta purkaa myös viimeiset ajatussiteet, suoristaa lankojen solmut päättyneisiin vuoden 2023 Eduskuntavaaleihin Hämeen vaalipiirin ensimmäiselle varasijalle jääneiden tai päässeiden ehdokkaiden osalta - siis melkein Eduskuntaan päässeet.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/03/kenet-aanestan-paijat-hameen-ehdokkaista-kansanedustajaksi

Merkittäväksi äänestäjien avuksi nousi YLEn ja Etelä-Suomen Sanomien 22.3.2023 järjestämä striimattu vaalikeskustelu, jota kaikissa kodeissa voitiin seurata. Siinä ylistämistäni keskustelijoista kaksi pääsi eduskuntaan (Mika Kari Sdp, Hilkka Kemppi Kesk) ja kaksi (Harri Pikkarainen Vas, Marjo Loponen KD)  ensimmäiselle varasijalle puolueensa Hämeen vaalipiiristä, kun taas vaalikeskustelussa arvostelemistani edustajista kaksi (Milla Bruneau Kok, Rami Lehto PS) jäi puolueensa ensimmäiselle varasijalle.

Yhteistä heille on, että kaikki kuusi Hämeen vaalipiirin varasijalle päässyttä ovat juuri Päijät-Hämeestä ja heistä peräti viisi Lahdesta. Kaupunkimme ehdokasasettelu meni entistä rataansa - äänestäjämäärään nähden saimme taas kerran liian vähän edustajia Eduskuntaan.

Mitä näistä Hämeen vaalipiirin varasijalle päässeistä kirjoitin ennen eduskuntavaaleja 2023 [Edustajan nimen yhteydessä on häntä vaalissa äänestäneiden määrä, puolue sekä viite Lahen uutisia -vuodatuksen kirjoituspäivään]:

 

1.

Rami Lehto 4339 PS

4.4.2013

”Perussuomalaisten Rami Lehdolla on ihan todelliset, lahtelaisten antamat, vielä tahriutumattomat menestymismahdollisuudet. Muiden pienempien puolueiden lahtelaisvaltuutetuilta mahdollisuudet on lopullisesti vienyt leimautuminen Lahden kunnallispoliittisissa päätöksissä suurten puolueiden mielistelyyn.”

22.3.2023

”Rami Lehdolla olisi perussuomalaisnosteen kohinassa ollut mahdollisuus hehkuttaa politiikkansa olevan venäläisyysvastainen, Eurooppavastaisuuden ja ulkomaalaisvastaisuutensa vuoksi varsin oikeassa vallitsevassa maailmantilanteemme kireydessä. Vastaajaseurueen onnettomimmaksi, vastarannankiiskeksi kaikessa kehityksessä, kuin jälkeenjääneeksi muistoksi 1950-luvun eläjistä, hän valitettavasti paljastui. Sääli lahtelaisia perussuomalaisia! Lehto olisi tarvinnut avukseen vähintään puolueensa entisen jyrkkäjärkisen, jo sympaattiseksi ja yhteistyökykyiseksi muuttuneen Jussi Halla-ahon, että Lehdon sanoihin olisi voinut uskoa. Harmittaa.”

 

 

2.

Milla Bruneau 4499 Kok

23.4.2022

”Tilityksessään Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden onnistuneesta johtamisestaan Bruneau paljastaa suoraan ajattelutasonsa. Hänen mukaansa menestykseksi ympäristöpääkaupunkivuodesta koituu Lahdelle ja sen asukkaille aikaansaadut kaupunkisukset, metsään sijoitetut työpisteet, kierrätetyistä raaka-aineista valmistettu olut ja Pelicansin pelipaidat.”

22.3.2023

”Lahden seudun kokoomukselaisuus on ollut pitkään viime vuodet kateissa eikä Milla Bruneaun hahmo, itseriittoisen euroopanomistajantapainen, itsekkyyttä läpinäkyvästi pursuva esiintyminen kaikessa oikeassa olevana persoonana vakuuta meitä reiluutta ja rehtiyttä edustajiltamme odottavia kansalaisia. Bruneaun aikaansaannokset kaupunkimme elämässä, kyynärpäätaktiikkansa Euroopan pääkaupunkiprosessin pomoksi kaikki pätevät syrjäyttäen, kaupunginjohtajankin ympäripuhuen, ovat vielä kansalaisten kirkkaasti muistamat. Miksi kokoomuksella, josta omassa opettaja-ammatissanikin sentään oikeistolaiselta näkemykseltään valtaosa työtovereista oli, ei ole yhtään rehellistä, sympaattista, luotettavaa ja viisasta edustajaa Lahden seudulta tarjolla paneelissa Arkadianmäelle. Hämmästelen.”

 

3.

Marjo Loponen 1040 KD

22.3.2023

Marjo Loponen on kristillisten kestoehdokas monissa eri vaaleissa Lahdessa. Keskustelutaito hänellä on melkoisen hyvä, mutta hänelle annettu ääni menee kuitenkin Päivi Räsäsen laariin, josta taitaa tulla Hämeen vaalipiiriin se ainoa Kristillisdemokraattien kansanedustaja näissäkin vaaleissa. Räsäsen edesottamukset eivät nuoria ja vanhojakaan noin summana yhteiskunnan kehittämisessä ihastuta, vaan kauhistuttavat. Meneekö Loposelle annettu ääni siis hukkaan.”

 

4.

Juha Rehula 2632  Kesk (Hollola)

17.11.2022

”Keskustan ainoa mahdollisuus menestyä Hämeessä olisi räjäyttää mediaotsikoihin ehdokkaaksi joku julkkis - Mikko Alatalon tapaan. Sellaisia Hämeestä - jopa Lahdesta - löytyisi sievä nipullinen ääniä kalastelemaan. Nyt Hämeen vaalipiirin yhden edustajan paikan riitelee itselleen toinen kahdesta vahvimmasta ehdokkaasta - Juha Rehula Hollolasta ja Hilkka Kemppi Asikkalasta. Lahtelaiselle edustajalle ei löydy tästä kepulaisten listasta sijaa.”

 

5.

Harri Pikkarainen 1353 Vas

22.3.2023

”Harri Pikkarainen oli uusi tuttavuus Lahden seudun poliittisissa eduskuntavaaliympyröissä. Hänen vasemmistolaisuusmyönteisyytensäkään ei haitannut, kun tilaisuuden loppuvaiheissa hänestä löytyi illan parhainta puhetaitoa, viisasta huumoria, nopeaa ja joustavaa yhteiskunnallista ajattelua ja keskustelutaitoa jakaa kanssakeskustelijoille ja meille yleisölle ihan oikeista asioista. Vasemmistohenkiset äänestäjät eivät hänelle annettua ääntä kadu, vaikkei hän ehkä vielä noviisina ehdokkaana tässä vaalissa siksi ainoaksi vasemmistoliikkeen ehdokkaaksi pääse, joka Hämeen vaalipiirissä valitaan.”

 

 

Muissa yhteyksissä kirjoitin seuraavasta varasijalle yltäneestä edustajaehdokkaasta usein, tässä viimeisin:

Marju Markkanen 4426 Sdp

19.1.2023

”Harjun koulun lakkautuspäätöksessä 13.12.2022 olivat mukana seuraavat Sivistyslautakunnan jäsenet:

Marju Markkanen, Elisa Lientola, Maarit Tuomi, Janne Virtanen, Merja Vahter, Teresa Rautapää, Lasse Pakkanen, Saara Honkanen, Hannu Kaasinen, Eveliina Aaltonen, (Toni Putula). Päätöksessä oli mukana myös tämän 2023 vuoden eduskuntavaalien ehdokkaita. Tämän päätöksen takana olleet lahtelaiset eduskuntavaaliehdokkaat vetivät tällä päätöksellä itse nimensä yli tulevien eduskuntavaalien valittujen listalta. Karsinta on jo ennen vaaleja alkanut!”

 

Vaalikeskustelun osanottajista kansanedustajiksi päässeistä kirjoitin:

 

Mika Kari 6090 Sdp

22.3.23

Mika Kari oli tyyni kuin talvinen viilipytty, luotettavuutta se herätti, mutta samalla hän tuntui liian monessa liemessä, samanaikaisorganisaatiossa keitetyksi poliitikoksi, joka sanoi aina kaiken niin ympäripyöreästi, loukkaamattomasti kuin mitään uutta ideaa maailmasta ja hänestä ei löytyisi.”

 

Hilkka Kemppi 5312 Kesk (Asikkala)

22.3.23

Hilkka Kemppi oli panelisteista sujuvin, luotettavin ja taitavin puhetaidossaan ja puheenvuoroissaan. Vahinko, että hän edustaa sitä maailman ilmaston paranemisen kannalta kehnointa, vaarallisinta, tulevaa luonnonkatastrofia lisäävää puoluetta, joka hakkaamalla suomalaiset metsät pienentää maailman ja Suomen hiilinielut vaarallisen tehottomiksi, ilmakehän täyttyessä yhä suuremmin hiilidioksidista.”

 

Muissa yhteyksissä kirjoitin kansanedustajaksi valitusta ehdokkaasta seuraavan:

 

Mira Nieminen 5388 PS

 13.12 2021

"Perussuomalaisten puheenvuoronkäyttäjä Mira Nieminen oli uusi poliittinen hahmo. Hänen tosin kovin tiukasti tietovälineensä pikkuruutuun naputtelemat teesit olivat varmoja ja selkeäsanaisia. Puhujan pitäytyminen katseellaan miltei pelkästään muistiinpanovälineestä lukemaansa oli hieman puuduttavaa seurattavaa. Hänen äänenpainonsa ja selkeäsanaisuutensa sekä puheen kuuluvuus olivat hyvää luokkaa. Kaikkiaan puhujan esiintyminen vakuutti hyvin asiaan perehtyneeltä ja oli yksi yllätys puhujajoukon moninaisesta tasosta, myönteiseen suuntaan.

17.11.2022

"Veikkaan jo nyt heidän sateenkaariajattelussa maskuliinista ehdokasasettelulistaansa silmäillen, että viime eduskuntavaaleissa 4820 ääntä saanut ja varalle valittu Mira Nieminen on yksi äänestäjien tuleva suosikki."

 

 

1494033.jpg

Lahtelaisen kuvanveistäjä Jukka Lehtisen teos "Muu maa mansikka" Eduskuntatalon viereisen Pikkuparlamentin edessä, veistos ruostumatonta terästä, valmistaja Stala Oy/ Lahti

 

Kynä ö.png

Syntisenä lankalauantaina on turvallista puhua myös mainonnan merkityksestä näissä  2023 Eduskuntavaaleissa, vain tässä jutussa kerrotuista ehdokkaista. Monen ehdokkaan osalta puolueet tuhlasivat mainontaan valtavan suuret summat ja itse ehdokkaatkin merkittävästi omaa rahakertymäänsä, taisivat miljoonikkojen luona muutamat kerjuullakin käydä.

Ällöttävimmät ja kroisosmaisimmat ehdokkaan itsensä nolostavat mainokset olivat Milla Bruneaulla - jopa koko kerrostalon kokoiset, samoin jatkuva asiasisällöltään epärehellinen lehtimainonta aivan yletöntä. Seuraavaksi eniten oli Mika Karilla, jonka naama näkyi sadoissa kohdin Lahtea suurina ja pieninä ilmoituksina, vähempikin olisi riittänyt, kyllähän Kari lahtelaisena symppiksenä muutenkin tunnetaan: lehtimainontansa Ulkopoliittisen instituutin pomon ja Puolustusvaliokunnan jäsenen yhteisenä tapahtumana oli kekseliäs veto ajankohtamme venäjävastaisuudessaan. Tässä jutussani vielä mainitsematon, jälleen kansanedustajaksi valitun Ville Skinnarin mainonta oli poikkeuksellista: näin hänen mainoksensa mm. Lahti-Helsinki bussin näytössä (junalakko-aikana matkustaessani) ja sympaattisin huomio Skinnarin mainostamisesta oli tuttavallani, joka joutui usein Kivimaan koulun jälkeen Merrasjärvelle ja Kytölään haarautuvan tien risteykseen pystytettyä Skinnarin suurta monimetristä mainosta liikennevaloissa pysähtyessään tuijottamaan: se oli neljän vuoden takaa 2019 Eduskuntavaaleista: Skinnari ja lapsensa olivat siinä tunnistettavissa neljä vuotta nuorempina - säästeliäs ja kekseliäs mies tuo Skinnari. 

Yleisönosastokirjoituksissaan (ESS/ Uusi Lahti), joita muutaman luin, yksikään tässä jutussa mainittu ehdokas ei osannut selkeästi kirjoittaa omaa äidinkieltään. Kovin oli kömpelöä, jargonista Steinerkoulun jopa Lyseon ylioppilasrtutkinnon suorittaneiden kirjallinen viestintä.

 

Rauhallisia pääsiäispyhiä toivotellen ja

uusia kansanedustajia onnitellen -  mutta seuraavissa

Eduskuntavaaleissa vähemmän puolueleipiintyneitä

ehdokkaita odottamaan jääden

 

Lahen uutisia -toimitus

Tarmo V

 

PS Eduskuntaan vuosiksi 2023-26 valitut Hämeen vaalipiirin 14 uutta kansanedustajaa:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/04/ennustajan-osa-on-arvaamaton