J%C3%A4rven%20tarina3.jpg

Järviemme ja niiden pinnan alla oleva mielenkiintoinen, katseilta salassa pysynyt maailma avautuu uskomattoman komeana, hurmaavana, rikkaana, elävänä valtakuntana.

 

Järven tarina -elokuva tuo Suomen 187.888 järveä ajatuksiimme silmämme aukaisten: vedenalaisin upein elävin kuvanäkymin, vedestä elävän luonnon ja eläimistön ihmeellisyydet luonnonlakeineen meille näyttäen, veden varjeltujen salaisuuksien vuosituhansien aikaisin uskomuksin elokuvatarinaa höystäen sekä kaiken kukkuraksi koko filmin läpisävelletyssä herkässä sävelhunnussa tarjoillen. Perinteiset spa-vesissä tai kesäisissä järvissä virkistyvät, soutelevat, kalastelevat, polskivat, snorkeloivat kansalaiset pääsevät aivan toisenlaisiin, todellisiin järviemme maailmoihin komean suomalaisfilmin mukana.

 

Elokuvan taustalla kulkee kansanomaiseen tarustoomme pohjautuva kehyskertomus, jonka teksti on Antti Tuurin. Filmin suomalaisesta etymologiasta kumpuava tarinallinen kerronta nimistöineen houkuttaa ajatuksemme mukaan esi-isiemme kuvitteelliseen seikkailuun. Varsinkin harvemmin elokuvissa kävijälle tarina luo elokuvamaisen vesielementin jännittävyyden ilmapiirin. Myös Samuli Edelmannin kerronta on malliksi selkeydestä, sillä hänen kaunisvärisen rauhaisa luentansa antaa tilaa katsojan lisätä tarinaan omaa mielikuvitustaan.

 

Musiikki, joka joskus lähes mikroskooppisen vesieliön värekarvan tarkkuudella pienten värähdysten rytmit jäljitellen on toteutuksessa läpisävellettynä, värittää korva-aisteillemme laajoin orkesterisoinnein sävelasullaan inspiroiden vesiluontoamme - joskus silloinkin kun kuva itse äänetönnä olisi jo jännittävä, kaunis tai suoranainen suuri ihme hämmästeltäväksemme.

 

Vedenalainen kuvaus on laadukasta, tyylikästä, ammatillisesti upeaa luontokuvausta ja tulos taitavine leikkauksineen elokuvan suurta lumoa kaikki. Koko elokuvaus on pelkkää realismia ja upeaa filmityötä: sen elävän luonnon kuvaloistoon ja eläinten elämän kuvauksiin suorastaan taintuu ihastuksesta. Tuskinpa järviemme hurjimuksilta näyttävää pieneliöstöä, kalojen aristokraattista, lajien ulkomuodoiltaan jo kaiken kertovaa valtajärjestelmää ja koko järvien eläinyhteisöjen elämää sykkivää päivärytmiä tai kosiomenoja sekä lisääntymistä on koskaan Suomessa osattu kuvata ja esitellä niin monipuolisen kiinnostavasti kuin mitä Järven tarina -elokuva nyt tekee. Elokuvassa ei näy lainkaan ihmistä tai hänen aikaansaannoksiaan, vain komea järviemme luonto loistaa moniulotteisessa täydellisyydessään.

 

Harvoin meillä elokuva vangitsee yleisönsä kolmivuotiaista yhdeksänkymppisiin niin taianomaisesti, kuin mitä se kokemassamme esityksessä nyt teki. Elokuva on komea ja kaunis sekä herkkä kunnianosoitus Suomen järviluonnolle, sen katoavalle puhtaudelle ja ainutlaatuisuudelle.


JÄRVEN TARINA


Ohjaus:
Marko Röhr, Kim Saarniluoto
Käsikirjoittaja:
Antti Tuuri, Marko Röhr

Elokuvateattereissa ympäri Suomen

http://www.nordiskfilm.fi/valkokangas/minisite.php?id=2789#.Vr4XJeaPn5c