Tästä alkaa syntyperäisen lahtelaisen jorinat ja tarinat kotikaupunkinsa kauneudesta ja kauheudesta, ihmisistä ja asioista kiillotetun julkisivukulissin takana.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan kanssani lahtelaisuuteen, tuohon maankuuluun myyttiin.

Paljasjalkaisena lahtelaisena olen tuhansien muiden kaupunkilaisten kanssa päivitellyt nykyistä, varsin konservatiivista uutta lahtelaisuutta. Kaupunkimme julkiset palvelut - koululaitos, hoivapalvelut, kaavoitus ja asumisen puitteet -ovat viimeiset pari vuotta olleet sellaisen alasajon ja mielivallan kohteena ja niin vallanhimoisten  ja itsekkäitten päättäjien ja byrokraattien käsissä, että luulisi asiantuntijoiden tai ainakin suojelusenkeleiden kokonaan hylänneen Lahden. Lahden tuntemus on suurimmissa ratkaisuissa kokonaan puuttunut.

 Konsulttien kloonaamat, oikorataglamourin höyrypäistämät ja kaupunkilaisten hyvinvoinnista täysin välinpitämättömät päättäjämme ovat ns.kehittämisen lähtökohdiksi ottaneet käsitteet ilmainen raha, konsensus,  priorisointi, yhdistäminen, fuusioiminen, ulkoistaminen, pilottihankkeet, projektit, suuret yksiköt. Verorahoilla ei tunnu enää saavan mitään: lapset turvallista koulutietä, hoidettavat hoitoa tai kaupunkilaiset ansaitsemaansa luontokokemusta puhtaasta Vesijärvestään, kauniista Salpausselän harjuistaan. Jatkuva epävarmuus arjen sujumisesta, turvattomuus  ja mielivalta yhteiskunnan palvelujen toteutumisessa ovat siis sitä raakaa ja pelottavaa uutta lahtelaisuutta.372854.jpg

Kuvan  vasen reuna on metsämaisemoitua Salpausselän harjua Paavolasta, joka kohta  katetaan kuvan oikeanpuoleisen mallin mukaisilla valkoisen kylmillä kerrostaloilla.

On kuin lopputuloksena häämöttäisi: sairaalapaikat arvotaan, omaishoito siirretään tyhjillään oleviin hotelleihin,  koulutoimi lakkautetaan, Salpausselkä kaavoitetaan, rakennetaan ja loppu siitä yhtiöitetään sekä myydään muuraussoraksi, Lahti -kaupunki myydään Helsingille tai pörssiin..

Tätä kirjoittaessani me kaupunkilaiset olemme tosin helpottuneina huokaisemassa päästessämme eroon varsin epäonnistuneesta kaupunginjohtajastamme, jonka  lähes kolmen vuoden toimikausi ei kovin korkeaa arvosanaa meiltä saa - kiittelemme vain sen keston lyhyyttä.

Tulen seuraavissa tarinoissani kertomaan edelläkuvatun uuden lahtelaisuuden tosiasioista, henkilöistä  ja heidän sulle-mulle ynnä pyrkyrimotiiveistaan suoraan ja totuutta kaartelematta . Pyrin myös - toivottavasti löydän aihetta - antamaan kiitosta kaikelle sille, mikä vielä edes vähän toimii tai oikeasti uudistuu täällä Lahdessa meidän lahtelaisten hyväksi.