Lahden virallisen sivistystoimen johto kulkee omaa turkis-parkettilinjaansa: ulkonaisesti pitää olla hienoa toimitilaa, näyttävää (mutta epäkäytännöllistä) kalustamista,  tyylipukeutumista sekä muodollisesti toimivaa ja paperilla hallittua, tiukoissa muodollisuuksissa pitäytyvää hallintokoneistoa monine suurine päällikköineen, sihteereineen. Todellinen sivistys ja kulttuuri on kuitenkin kaikkea muuta: ennakkoluuloista vapaata, kaikkien muodollisuuksien ja teennäisyyksien vastakohtaa, säröisää, kokeilevaa, innostunutta.

Juuri on päättynyt vuoden 2007 Lahden Lasten Talvikarnevaalit-tapahtuma, tuo vuosi vuodelta yhä odotetumpi ja sisältörikkaampi. Tänä vuonna yli 10000 kävijän taidepaketti oli suorastaan runsas tarjouksistaan:teatteria, tansseja, näyttelyitä, omaa tekemistä ja kokemista. Tapahtumasta on kasvanut vuosittainen lasten ykköstapahtuma kaupungissamme. Paitsi että sen monipuolisuus kiehtoo lapsia, sen anti laajenee ja avartuu myös entistä useammin aikuisten koettavaksi.

Nukketeatteriharvinaisuutta

406373.jpg

Yksi virallisen vastakulttuurin muoto on vapaiden taideryhmien synty köyhään Lahteemmekin. Lahden kulttuuri-ilmastoon istuu mainiosti niin aikuisille kuin lapsillekin produktioita valmistava nukketeatteri-ilmiö Niveltämö. Vaikka Peukaloliisa -esityksen huumorin ryyti tarjottiin melkoisesti aikuisille suunnatusti, oli kanssaseurueelleni, nelivuotiaalle Helmelle itse tarina kuitenkin pohdituttava ja vielä pari päivää esityksen jälkeenkin kommenttien arvoinen. Niveltämön tekijäjoukko on heittäytyvää ja oivaltavaa, ehkä vielä hitusen enemmän ohjaajan kättä kaipaavaa, mutta ah ennen muuta teatterin ytimessä marginaaliryhmälle, lapsille taidolla suuntaavaa taiteen pioneerijoukkoa.

Taidepanimon ainutkertaisuus

Kaikentasoisten ja -laatuisten taidetapahtumien paikkana Lahden Taidepanimo hakee vertaistaan. Oluttehdas Mallasjuoman tyhjentyneeseen tehdasrakennukseen, kaupungin sydämeen on syntynyt todellinen taiteen keskus: työpajoja, näyttelyitä, näyttelytiloja, teatteritiloja, toimitiloja - tapahtumineen ja näyttelyinen.Toivottavasti Lahden päättäjät äkkiä tajuavat tämän lahtelaisen ainutkertaisuuden.

406374.jpg

Miten hyvälle tuulelle tuleekaan vaikkapa Talvikarnevaalien päätöspäivänä Hunajahuoneessa Pauliina Jokelan kollaaseja- näyttelyyn tutustuessaan. Pieni tila on täynnä jäniksiä, jotka väkisinkin ohjaavat kokijansa oman lapsuutensa jänisaiheisiin. Tämä hellyttävän hauska näyttely jatkaa vielä muutaman viikon Taidepanimossa ja kutsuu sinne hymyilemään, sydämeenkäyvän lämpimiä mielialoja kokemaan.