Kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta on suurimmissa paikkakuntamme medioissa antanut lausunnoissaan ja haastatteluissaan meidän kaupunkilaisten ymmärtää, että hän on nyt huolestunut kaupunkimme työllisyystilanteesta. Miksi vasta nyt, kun me kaupunkilaiset olemme sitä tuskailleet jo silloin, kun hän kovan päällikkökisan poliittisena voittajana keskuuteemme saapui. Mitä muuta kuin lausuntoja hän on saanut aikaan.  Hullu työnsä tietenkin luettelee ja aika ne näyttää, joskin Myllyvirran kohdalla aikaa tuntuu jo kuluneen näyttöä varten riittävästi. Tässä työttömyyden päivittelyssään hän kyllä on meitä perinteisiä hämäläisiäkin ajatuksenjuoksultaan huomattavasti hitaampi.
http://www.lahti.fi/www/blog.nsf/wvall/965D6FF5225AF140C2257ABC004DD16A

Erityisesti meitä huolettaa näennäistyöllisyys, johon veromarkkamme, kaupungin verotulot on ovelasti siirretty ja päätökset samalla suljettu kaiken demokratian ulottumattomiin. Veroeuromme näihin keinolokeroihin, näennäisyhtiöihimme ja tilaaja-tuottajatoimeksiantoihin hupenevat ilman tuloksia, kun kukaan ei tuloksia edes vaadi. Varsinkin monet erilaiset keskustaprojektinvetäjät, toriparkkilumoutuneet, liikennesuunnittelijakonsultit, kaavoitusriipustelijat ovat saaneet kunnian astua verovaroillamme jakelemaan meille kaupunkilaisille viisauksiaan.

Yksi omituisimmista kaupunkimme päättäjiä tanssittavista asioista ovat nollatutkimukset, joita esimerkiksi Lakes (Lahden Alueen Kehittämisyhtiö) tuottaa jatkuvasti. Olemme laskeneet siellä toimivan kaikkiaan kolmekymmentäyksi ei mitään niin pienipalkkaista kehitysjohtajaa, markkinointipäällikköä, assistenttia ja johtajaa monenlaisen viskaalitittelinimikkeen statuksella meidän palkkaaminamme - useimmat vielä poliittisten puolueiden mandaattisella siunauksella. Mitä he ovat saaneet aikaan, Lakesin tehtävänä kun on tietääksemme ollut juuri työpaikkojen ja yritysten hankkiminen seudullemme.
Lakesin laajeneminen kohta myös uudella nimellään on tyypillistä lahtelaisrehvastelua, ikään kuin uusi nimi asian korjaisi.
http://www.lakes.fi/yhteystiedot/henkilosto
 


Kulttuurista pikkuriikkisen tietävänä tuon Lakesin klusterihommat läpivalaisuun. Vuonna 2005 Lakesin johdossa oli Petri Mäkinen. Tilattiin komeasti klusteri-innossa selvitys Lakesin toimialueen kulttuurista. Lahden osalta tuo mittava ja kallis monikymmensivuinen tutkimus taulukkoineen kertoi, että täällä kaupungissamme Lahti Sinfonia ja Lahden kaupunginteatteri ovat kulttuurin ykköstuottajia sekä muotoilu yksi mainittavista asioista. Tämä on sitä niin sanottua todellista nollatutkimusta ja oikeastaan sen allekin: kuntalaiset ovat nuo asiat tienneet jo parikymmentä vuotta aikaisemmin. Miten Lakesin tilaama kallis tutkimus sitten jalostui. Ei mitenkään. Mäkinen lähti nopeasti vuonna 2008 yhtiön rahoitusepäselvyyksien pieksemänä ja kulttuuriklusterikin haihtui savuna ilmaan. Eikä Lakesista muuta kulttuurista sitten olekaan silmäiltäväksi tihkunut.
Suomen maailman menestynein elokuva Niko lentäjän poika on saanut kuluneena vuonna jatko-osan Niko 2.
Filmin pääohjaajana on Lahden Muotoiluinstituutin elokuvalinjalta valmistunut Kari Juusonen


Missä Lakes oli kolme vuotta sitten, kun piti ymmärtää ja tietää Muotoiluinstituutin ainutlaatuisen Elokuvalinjan teho koko maan elokuvatuotannolle ennen sen sivistymätöntä typeryyttä osoittavaa lakkauttamista. Entä missä luurasi Lakes, kun Päijät-Hämeen koulutuskonsernin isot pojat ilmoittivat Opetus- ja kulttuuriministeriöön supistavansa ammattikorkeakoulun opetuksesta kaiken kulttuurin ja siinä samassa lakkauttavansa maineikkaan, ainutlaatuisen Lahden Taideinstituutin. Entä missä Lakes on nyt, kun tiedetään, että Muotoiluinstituutistakin ollaan vähentämässä satojatuhansia euroja valtionvaroja jokaisena tulevana kalenterivuonna: sehän tietää useiden pätevien opettajien irtisanomista vuosittain ja vähitellen koko Muotoiluinstituutin kuihtumista kokonaan.


Lakes ei ollut lainkaan huolissaan, kun yksi maamme tuottavimmista huipputaideoppilaitoksista, Lahden Taideinstituutti, sai insinööripäättäjiensä lopetustuomion kuluvana vuonna 2012.

Lakes on puuhaillut kaikenlaisen muun klusteritoiminnan parissa, sellaisen, johon ainakaan Lahden asukkaat Lakesia eivät taatusti ole tarkoittaneet - eivätkä kaupungin strategiat siihen valtuuksia anna. Lakes aikoo hävittää ympäristökaupunkimme ainutlaatuisen jäljellä olevan maamerkin, Salpausselän rinteen ja rakennuttaa siihen Teivaanhotellinsa.  Lakes kirjoittaa ja toitottaa medioissa sekä projektitutkituttaa hotellin autuudesta ja antaa viisaita lausuntoja milloin mistäkin. Kuka Lakesin pistäisi takaisin tehtäviinsä: yritysten ja työllisyyden hankkimiseen kaupunkiimme. Siihen eivät riitä Lakesin jatkuvat lounaat ja muut ilmaiset seminaarit seutumme yrittäjille. Ei siis ihme, että Lahden ympäristökunnatkin ovat meidän lahtelaisten kanssa turhautuneet Lakesiin.
Pääkaupunkiseudun tv-ruuduissa Lakesin markkinoima Lahtemme on niin mautonta, että tunnemme noiden videopätkien mukana myötähäpeää kaupungistamme.

Lahden alueen työttöttömyys kasvaa ja Lakesin henkilökuntamäärä paisuu: yhtälö on kestämätön. Lakes voisi tulla nyt kerrankin avoimeen julkisuuteen ja kertoa merkittävyytensä. Se olisi reilumpaa, kuin että kaupunginjohtaja ilmoittaa olevansa huolestunut kaupunkinsa työpaikoista.
 

Uusintajulkaisu -  kirjoituksen ensimmäinen julkaisupäivä 1.12. klo 9.30.