1320663.jpg

Lahden seudun valtalehti, Etelä-Suomen Sanomat, jakaa 7.1. jälleen Aukusti-palkintonsa - merkittävästä päijät-hämäläisestä kulttuuriteosta - kuten lehti palkintokriteerinsä luonnehtii. Mitä sana kulttuuriteko sitten merkitsee, jää vapaasti lehden itsensä määriteltäväksi -  päättävänä raatina kun toimii lehden päätoimittaja ja kulttuurista kirjoittavat toimittajat.

Päätoimittaja Heikki Hakala

Viimeisinä vuosina Aukusti-kulttuuriteoksi on pääsääntöisesti riittänyt kaupallisesti varma ja hyvin menestynyt sekä myös elitistinen taide tai taideorganisaatio. Vain kahdesti palkinnon alkuaikoina on Aukusti oikeutetusti suotu todellisesta kulttuuriteosta: Pesäkallion kesäteatteri ja Ars Auttoisen taidekesä.

Yksi ehdokkaista on tällä kertaa selvästi sivistyksellisesti ja kulttuurisesti muita merkittävämpi: Tukeva porras -hanke, jonka monta kuukautta kestänyt, pitkäkestoinen kulttuurivaikuttaminen suoraan erilaisille, eri-ikäisllle ihmisryhmille ja yhteisöille minimaalisin avustusrahoin  on tuottanut 10 taiteilijan harvinaisen edustavan, sisältörikkaan ja uraauurtavan taiteellisen työ- ja toimintakokonaisuuden.https://www.innokyla.fi/web/hanke294227  http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/12/arjen-kulttuuria

Muita luovia ja toimintakykyisiä kulttuurivaikuttajia ovat Lahden uusi kesäteatteri, viihteellisellä kesäteatterillaan: sen toimintaa tukee jo Opetusministeriöltä saatu merkittävä kohdeapuraha-toiminta-avustus. Fellmanin pelto on saanut viimekeväisen kansalaissota -massatapahtuman syntyyn ja toteutukseen myös julkista toimintarahoitusta: lopputulosta leimasi sinänsä kunnioitettava, mutta liiaksi henkilökorosteinen Kaisa Salmen tohtoriväitöskirja-status. Möysän Esson musaklubitoiminta ei vielä ole kulttuurista merkitystään riittävän vaikuttavasti todistanut, vaikka idea on mainio. Outi Keskevaari taas on henkilö, joka jo työnäytteillään on viihteellisen kirjoittamisen ammatillinen tavaramerkki - hän on laakerinsa niittänyt ja niittää ilman palkintojakin.