Ranta-Kartano



Ranta-Kartanon alueen kaava on uuden valtuuston poikkeuksellisen merkittävä päätös, joka tulee vaikuttamaan pysyvästi Lahden kaupunkikuvaan, kehitykseen ja tulevaisuuteen.**

Sen toteutuksessa suunnittelijoiden ja päättäjien on nähtävä ja visioitava kauas tulevaisuuteen, vähintään yhden sukupolven, kolmenkymmenen vuoden päähän.

Nyt päätettävänä oleva alue on vain pieni osa laajasta kokonaisuudesta, mutta päätöskoneistossa meneillään oleva toteutusvaihtoehto tuhoaa tuon kokonaisuuden täysin.




Vapaa kaupunkitila

Kaikille avoin, ei kaupallinen tila, jossa ikä, rotu, sukupuoli tai sosiaalinen asema eivät rajoita käyttömahdollisuuksia, on tulevaisuuden kaupungin ja sen suunnittelun menestystekijä.


Vapaaseen kaupunkitilaan kuuluvat laajat, monimuotoiset ulkoilualueet ja monipuoliset erilaisiin käyttötarkoituksiin rakennetut julkiset tilat. Kansalliset kaupunkipuistot monessa maamme kaupungissa ovat nykypäivän esimerkki vapaasta kaupunkitilasta.
Kun nykyisin oma Lahtemmekin yhä useammin yhtiöittää kiinteistönsä ja niitä ympäröivät laajat alueet, kaupunkilaisten vapaa käyttöoikeus supistuu supistumistaan. Tästä varoittavana esimerkkinä on Päijät-Hämeen koulutuskonserni: se on kahminut Lahden omistamat arvokkaat rakennukset ja suuret maa-alueet pelkillä nuijankopautuksilla käyttöönsä.
Näin suomalaisen perinteen mukainen jokamiehen käyttöoikeus hävitetään tahallisesti yksityiseen käyttöön.


Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen kunta turvaa nykyisille ja tuleville asukkaille hyvän elämisen mahdollisuudet. Taloudellinen toiminta sopeutetaan luonnon reunaehtoihin samalla kun tuetaan asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.


Ranta-Kartanon suunnitelma on paljastumassa kestävän kehityksen irvikuvaksi. Siinä yhteinen, vapaa kaupunkitila rajataan pelkästään varakkaiden, maksukykyisten kansalaisten yksityiskäyttöön.

Sen suunnittelussa kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuudet on täydellisesti estetty: satasivuisesti kirjatut mielipiteet ja muistutukset on diarioitu, mutta niissä tuotuja perusteltuja suunnitteluehdotuksia sekä ideoita ei ole lainkaan otettu toteutukseen mukaan.
Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on toteutuksessa kuntalaisten petosta. Suunnitelmaan on kirjattu palveluasuminen. Tarkemmassa selvityksessä se paljastuu viidentähden hotelliksi. Tällaiselle palveluasumiselle ei yhdelläkään lahtelaisella ole käyttötarvetta.


Kansalaiskeskustelu

Ranta-Kartanon yhteydessä Lahden torilla on käyty laajasti kansalaiskeskustelua. Siellä on ollut allekirjoitettavana Ranta-Kartanon yksipuolista suunnittelua kerrostaloalueeksi vastustava adressi, jonka tähän mennessä on allekirjoittanut lähes 3000 lahtelaista. Varsinaista keskustelua päättäjien ja kuntalaisten välillä ei ole käyty. Se ei vielä kuulu lahtelaisen demokratian toimintatapoihin - pitäisi kuulua.

Pöyristyttävintä on, että suunnittelijat tarjoavat päätettäväksi vain yhtä vaihtoehtoa. Tässä toteutuksessa on kysymyksessä ainoastaan raha. Elämmekö Lahdessa yhden vaihtoehdon ja yhden arvon päätöskulttuurissa?


Ideat julki ja keskusteltaviksi

Keskustelun käynnistämiseksi esittelen nyt toisenkin idean - yhden  vaihtoehtoisen luonnosidean. Kaupunkilaisilla on varmasti kymmenittäin erilaisia ideoita ja ehdotuksia ajatuksissaan. Halpamaisinta kuntalaisten kohtelua on tutkimatta ja keskustelematta vähätellä näitä ideoita .



Tämä esimerkkitapaus on sarjakuvatekniikkaan perustuva, ihan oikean arkkitehdin luonnos. Siinä kuvattu liikenneväline hallitsee ehkä liiaksikin maisemaa, mutta vision monet yksityiskohdat ovat sitä parhainta lahtelaisuutta: haluamme suuren maailman malliin uniikin, oman, lahtelaisen, suomalaisen ainutlaatuisen maiseman, harjujen ja vesien syleilyn tarjota kaikille haluaville.

Autoliikennettä ei Lahden keskustassa ole. Sähköiset menopelit ovat maailmanlaajuisesti jo lähes historiaa, vetykäyttöiset ajoneuvot ovat muotia.

Sibeliustalolta, Kariniemen hienon mäen sivuitse, keskustaan, rautatieasemalle, hiihtomonttuun, museoon, messukeskukseen, keskustan liikkeisiin, torille, tavarataloihin ja takaisin kulkee japanilaistyylinen saasteeton, meluton ilmarata (Puksu-Express). Siinä kulkevat niin lapset, lastenvaunut, koululaiset, nuoret ja vanhat, vammaiset, invalidit, vanhukset. Sen ylähorisontista näkyy maailmankuulu Vesijärvi. Se jättää tarvittaessa taidemuseo-huonekalumuseomme pysäkillä (Lahden Kiasma) niin turistit kuin lahtelaisetkin, ottaakseen heidät taas museokäynnin jälkeen kyytiinsä. Urheilutalo – jonka kohdalla yksi Puksu-Expressin monista pysähdyspaikoista - on ehostettu ajanmukaiseksi, kaikenikäisten harrastuskäyttöön.


Ranta-Kartano on Helsingin Esplanadin tapaan kaikkien vuodenaikojen tapahtumapaikka, kaupungin vapaa tila, pienine teehuoneineen, kahviloineen, kioskeineen, istuinryhmineen. Kisapuiston sisäänkäynnin kohdalla on katettu esiintymislava erilaisia tapahtumia varten.

Ranta-Kartanon ilmettä on rikastutettu maan parhaitten viherasiantuntijoiden luomuksilla, istutuksilla, tasokkaalla taiteella, kuvateoksilla, vesielementeillä (samalla on hoidettu hulevesitoiminta). Osa vesipuistosta jäädytetään luistelupoluksi lapsille, nuorille ja nuorekkaille.


Eräänlainen kaikkien, kaikenikäisten ja kaikentasoisten ihmisten puuhamaa-olohuone käsittää kulttuuriakselilla Sibeliustalon - Taide/huonekalumuseon, liikunnallinen kokonaisuus yltää Vesijärven uimarannasta, melontamahdollisuuksista, kisapuistoon, sieltä Urheilutalon monipuoliseen tarjontaan ja edelleen hiihtomonttuun, hyppyrien juurelle. Kulttuuri ja urheilu lyövät iloisesti leikkiä tässä kokonaisuudessa. Tällainen on Ranta-Kartano ja Lahden keskusta.

Tästä voisi jatkaa vaikka kuinka monin yksityiskohtaisin ideoin.
Maailman ensimmäinen meluton ja saasteeton sekä toimiva kaupunkikeskusta!
Eikö juuri Lahti voisi olla tämän kehityksen kärjessä? Miksi me keskitymme rakennusmassoihin, kun paljon suuremmat näköalat, luonnon antama harju- ja vesistökokonaisuus on ihan käsiemme ja ajatustemme ulottuvissa juuri nyt.


Piirroksen toteutus: Rauli Nordberg

Yllä välähdys idean piirrostoteutuksesta sen alkuperäiskoossa A3

 


**

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/EEF6D86C97B20FFAC22572670048C431