sunnuntai, 25. huhtikuu 2021

Musiikkiteatterin lahtelaisherääminen

Musiikkiteatterikonsertti%205.jpg

Kolme varttia lahtelaisiin kevään kylmän hyhmäisiin ja karuihin kaupunkimaisemiin peilautuvien tuttujen näkymien kautta, kaupunkimme totuutta, hyvyyttä ja kauneutta etsivän elokuvamaisen videokokonaisuuden anti maistui suorastaan oodilta tälle teatteri-ilmaisuun heräävälle Lahdellemme.

Lahden kansanopiston teatteriopiskelijoiden toisen vuosikurssin kolme musiikkiteatterillista erillistä striimattua teatterityötä oli sykähdyttävä lahja tälle teatteritaiteen harvinaiselle opiskelukaupungille jo maisemiensa sympaattisessa tuttuudessa.

 

Kokonaisuus on tuhansiin tajunnanvirtaisiin kuviin, keinoihin, oma-aforistisiin ajatuksiin herännyt raikas tuulahdus teatterin uudenlaisista mahdollisuuksista viihdyttää ja ajatteluttaa katsojaansa. Sen anti on myös teatteritaiteilijoidensa mielikuvituksellinen moninaisuus, joka suorastaan hukuttaa katsojan runsauteensa. Heti perään voi kyllä sanoa, että liian paljon yksityiskohtia, mielleyhtymiä, assosiaatioita, näkyjä ja pohtimista, selkiytymättömyyttä se antaa kokijalleen - siksi se tuntuukin niin tuoreelta taiteen keväiseltä heräämiseltä juuri hullaannuttavan  jäsentymättömyytensä ja aivan liian moneen harovassa ihanan silppuisessa sisältönsä nuorekkaassa runsaudessa.

 

Musiikkiteatterikonsertti%202.jpg

ALKIA tuo aikakautemme tapaan yksilön onnellisuuden ja helpon elämän tavoittelun kilpailuyhteiskuntamme ihmiselämän ainoaksi tarkoitukseksi, jossa kuitenkin vain yksi miljoonasta voi tavoitteensa saavuttaa. Sopivan trendikkäästi esityksessä vuorottelee menneiden aikojen kaikki pyhittävä aate ja nykypäivän hektinen suorittamiskiire ergonomisesti punnittuna loputtoman jatkuvana työkoreografiana. Ihanuuden haaveet teos ja näyttelijätyö kuvittavat loisteliaasti uuden tulevaisuuden satumaisina unelmaisina haavemaailmoina.

TYÖRYHMÄ:Teija Asomäki, Frida Krohn, Reeta Manninen, Sofia Motturi, Aino Sihvonen ja Santeri Tamlander  VIDEON EDITOINTI:Teija Asomäki ja Santeri Tamlander  MUSIIKKI: Daft Punk/ Harder, Better, Faster, Stronger Åttopojat/Lenin setä asuu Venäjällä  MUSIIKIN SOVITUS:Teija Asomäki, Virva Immonen, Ilona Karppelin, Frida Krohn ja Sofia Motturi

Teoksen musiikki toimi tehokkaimmin kohtausten rytmin taustalavasteina, esityksen tunnetaso riipivimmillään Åttopoikien laulun tulkinnassa:”Alkia suuri mahtava, yhtenäisenä kansana seisomme sun rinnallas.”

 

Musiikkiteatterikonsertti%201.jpg

ILMESTYSKIRJA on moninainen kuvakirja aikamme nuoruudesta, upean heittäytyvä näyttelijätyössään, ehtymätön monissa fantasioissa, haaveiluissa, kymmenissä eri henkilökuvissa, vaikuttava luontojaksoissaan, ehyt musiikillisessa yksinkertaisuudessa. Kuvitelmat - olipa kerran aika - toteutuvat lähimenneisyyden sielukkaina, täydellisinä pikkumonologeina.

Kaikkiaan teos kuitenkin venyy pitkäksi, haroo niin liian moneen suuntaan ja henkilöhahmoon, ettei tahdo perässä pysyä eikä varmaan tarvitsekaan, sitähän juuri nuoruus oli ennen ja on nyt.

Tekijöiden omalähtöiset aforismit tuntuvat kuin iskevän luontevuudellaan koko esityksen nuoruuden sanomaan ja omiin tunteisiimme:

”Nuoruus haluaa mennä täyttä vauhtia rekan kanssa päin rakkautta. Tekee mieli olla jotain muuta kuin katse ja keskustelu. Jos en mä rakastu enää koskaan, niin mä kerron siitä sinulle huomenna.”

ESIINTYJÄT: Julius Kalliokoski, Janika Suopanki, Johanna Tapio, Myrsky Virmavirta ja Eemeli Väisänen KÄSIKIRJOITUS: Myrsky Virmavirta ja työryhmä  OHJAUS: työryhmä  KUVAUS: työryhmä  LEIKKAUS: Janika Suopanki ja Eemeli Väisänen  MUSIIKKI: Emma Johansson ja Erika Vikmanin Syntisten pöytä -kappale (Kaisa Korhonen, Mika Laakkonen, Janne Rintala)

Musiikkiteatterina Syntisten pöytä -biisi toimii esittäjien tulkintana aina stemmoihin saakka kokoavan musikaalisesti melodiana ja lyriikkana esitystä tyylikkäästi kehystäen.

 

 

Musiikkiteatterikonsertti%203.jpg

MELKEIN TUNNEN ELÄVÄNI

Elämän ja kauneuden tavoittelu on taitavasti eri aikakausia kuvaavasti esityksen kokonaistarinassa mukana, yksinäisyyden pohdinta keskeisesti tulkinnan valtimona. Teoksesta kirkastuu hienosti toteutettu koreografia, huolellinen naamiointi -ajattelu ja selvästi toimivan ryhmätyön hallittu kokonaisuus alusta loppuun kertauksineenkin.

Musiikkiteatterillisesti pidin teosta esitysten kiinnostavimpana ja omaperäisimpänä: instrumentaalisine oivine taituruuksineen, omasävellyksineen, omariimittelyineen, jopa sovituksineen jo osin täysin valmista musiikkiteatteria.

Useat hienot monologit antavat esitykselle syvyyttä. Kaupungin kerrostalojen ikkunanäkymien edessä vanhojen parien tupakoidessa ovat sisältönä jo vaikuttavaa sukupolvikuilujen nykydraamaa:

”Minulla ei ole ketään, jonka kanssa voisin jakaa nikotiinista riippuvuuden. Välillä mietin, olenko yksinäinen vai vain ainoastaan yksin. On päivän kohokohta muuttuva sää. Minulla ei ole viikonpäiviä. On vain päiviä, jotka ovat toinen toistensa kopioita. Menen halpaan. Juon kahvia. Rinnassani palaa niin kovaa, että melkein tunnen eläväni. Tämmöstä tammöstä tää vain on. Öisin yksin, päivisin yksin tämmöstä tämmöstä tää vain on.”

TYÖRYHMÄ:
Mette Heinikainen, Irinja Karttunen, Helmi Kokko, Jesse Palosaari, Tiina Romppainen, Sulo Siikaranta  EDITOINTI: Sulo Siikaranta ja Tiina Romppainen  ÄÄNITYS: Irinja Karttunen
KUVAUS,VALAISTUS, LAVASTUS, PUVUSTUS, KÄSIKIRJOITUS JA IDEOINTI: Työryhmä

Musiikki Tapio Rautavaaran Sinisestä unesta alkaen luo laajan iskelmäkaaren ja päättyy Pave Maijasen Elämän nälkä -lauluun Irinja Karttusen sovituksena ja työryhmän laulamana sekä säestämänä koko striimatun musiikkiteatteriesityksen kauniina herkistävänä loppusinettinä.

 

Yllä muutama sisällöllinen ja teatteritaiteellinen nopea luonnehdinta esityksestä.

Vielä tänään sunnuntaina 25.4.2021 esityksiä on kaksi - klo 14 ja 18.

https://www.teatterikoulutus.fi/striimi

Striimauksen tekninen toteutus ja hallinta oli uutta koulutusta tekijöilleen ja sujui varsin kelvollisesti.

Musiikkiteatterin

OHJAAVINA OPETTAJINA  esityksessä toimivat:
Aleksi Lavaste (vastuuopettaja, näyttelijäntyö)
Virva Immonen (musiikki)
Salla Santanen (tanssi, liike)
Jani Enqvist (tekninen tuki)

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com