Taavetti ja Tiina

Silmien tähtivälkkeet, salin lattiasta kattoon täyttävät tutut joululaulut raikkain ja kirkkain lasten äänin, joulutunnelmaan rytmittävät tonttuleikit, jouluevankeliumikuvaelma – ja pienten juuri kävelemään oppineiden sekä muutamaa vuotta suurempien kohta koulutielle käyvien sieluja sykähdyttävät esitykset valloittivat viime torstaina salin täyden vanhempien, siskojen, veljien ja isovanhempien ajatukset joulun odotukseen. Lahden Ahtialan päiväkoti oli valmistanut lähes sadan suojattinsa kanssa tosijouluisen juhlan.

2155296.jpg

Ahtialan päiväkodin joulukuvaelma 11.12.2008

Suomalainen joulu on paitsi uskon ja uskomusten myös rauhan juhla perinteisine tapoineen: joulukuusi, jouluruoka, joulupukki, joululahjat, menneiden ihmisten muistelu haudallakäymisineen, joulukirkko vähemmän uskovillekin ja hyvän joulun toivotukset vieraammallekin lähimmäiselle ovat vuosikymmenien tapoja, jotka sukupolvet ovat toisilleen perinnöksi jättäneet. Tällaiset perinteet luovat turvallisuutta, tuovat läheisyyttä.

 

Ja rauhaa päälle maan?

Viimeksi kuluneen vuoden aikana joulun sanoma rauhan tuojana on ollut lähes kokonaan unohduksissa: sodat, sabotaasit, kaappaukset, itsemurhaiskut jatkuvat entiseen tapaan ympäri maailman ja meillä Suomessakin. Aseelliset kouluväkivaltateot uhreineen ovat tämän päivän suomalaista yhteiskuntaa.

2155294.jpg

Tämänaamuinen Salpausselän kuurainen metsä: mielen täyshoitola

Kun suuret valtiot harjoittavat tuottavaa elinkeinoa aseiden valmistajina ja niiden myyjänä, ei meidän piskuinen Suomemmekaan ole jäänyt tästä bisneksestä sivuun: Valtion asetuotanto –nimellä Patria – on noussut maailmanuutisiin korruptio- ja lahjusmenettelyistään: tehdyille panssariajoneuvoille on saatava ostajia keinoista välittämättä. Yritysten on menestyttävä, tuotettava voittoa!

Enkä voi ymmärtää –reservinupseerinakaan – maamme ajattelevan valtiokoneiston suhtautumista ihmiset silpoviin rypäleaseisiin. Nämä aseet kieltävän maailmanlaajuisen rypäleasesopimuksen allekirjoittajista Suomi ainoana sivistysvaltiona on luihuillut sivuun.

Näin maallemme annettu kunnianosoitus Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä suomalaiselle saa aikalailla nolon perustan, vesittyykin.

 

Tuo mulle maja rauhaisa

Turvallisen suomalaisperinteen arvot ovat koetuksella tässä Lahdessammekin. Pienet kirkkaat sädehtivät lastensilmät osaavat kohta jo lukea suurin kirjaimin näyteikkunan tekstejä.

2155313.jpg

Vesijärvenkadulla, Luhdan kiinteistössä aiotaan avata Pyssypuoti.

Pyssypuoti avataan tähän lukee paraikaa aivan Lahden keskustassa, Vesijärvenkadulla. Miten on mahdollista tänä väkivallan arvaamattomana aikana, että keskelle kaupunkiamme avataan liike, jolle vielä Sisäasianministeriö myöntää luvan?

Soitin pari asiaan liittyvää puhelua:

2155295.jpgHallintojohtaja Heidi Nuoritalo, Lahden poliisin lupavirastosta kertoi, että luvan myöntää Sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintayksikkö. Luvan myöntämiseksi Lahden kihlakunnan poliisitoimelta pyydetään asiaan lausunto. Luvan saanut asekauppa on myönteisen lupapäätöksen jälkeen Lahden poliisin vastuulla: poliisi tekee ajoittain kauppaan liittyviä tarkastustoimenpiteitä.

Tällaista asekauppaan liittyvää lausuntopyyntöä ei vielä ole Lahden poliisin lupatoimistoon Vesijärvenkadun Pyssykaupasta tullut.

 2155295.jpg

Ylitarkastaja Mika Lehtonen Sisäasiainministeriöstä täydentää Nuoritalon tietoja. Lupa myönnetään elinkeinonharjoittamista varten – elinkeino on asekauppa. Luvan myöntämiseksi pitää täyttää  sisäministeriön asianmukainen hakemus. Hakemuksessa pitää mm. nimetä asekaupalle vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön on läpäistävä aselakiin ja asekauppaan liittyvä pätevyyskoe. Paitsi poliisilta, Sisäasianministeriö pyytää lausunnon myös paikalliselta Pelastustoimelta.

Suomen aseintehdyt kouluväkivallanteot ovat jokaisen suomalaisen ajatuksissa. Olisiko Suomen johtava kouluviranomainen, Opetusministeriö, otettava Sisäasiainministeriön rinnalle ennalta tehtäviin päätöksiin aseista ja  niiden kauppaamisesta. Aselain valvomisessa eri viranomaiset ovat nyt vain levitelleet käsiään: lain valvominen on kuin alkoholilainsäädäntökin – tavara kulkeutuu hyvin helposti myös alaikäisille.

Lahden asukkaat, tarvitaanko vähintään kansalaisliike kyseenalaistamaan asekauppojen vyörymistä kaupunkiimme?

http://www.poliisi.fi/intermin/home.nsf/webQueryResults?OpenForm&p1=ase-elinkeinolupa&l=1

 

 

Namusia ripustettu ompi..

 1057673.jpg

Sisäasiainministeriön entinen, mainio valtiosihteeri Kari Salmi on tuleva Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Taas pitkästä aikaa meidän lahtelaisten asioiden keskeisimmässä toimielimessä on osaava, tietävä ja humaani syntyperäinen lahtelainen.

Toiveemme ja odotuksemme kuntalaisten mielipiteen huomioimisesta ovat korkealla. Etukäteisonnittelumme!