Lahden kaupunginteatteri on aloittanut uudenlaisen markkinoinnin. Se ilmoittaa myyvänsä VIP-lippuja esityksiensä ensi-iltoihin. Käytännössä se tarkoittaa, että rahalla saa ensi-illassa erityiskohtelun – teatteriesityksen, alkoholimaljan sekä koko yleisön huomion istuessaan katsomossa erityisellä VIP-istuimella sekä vielä ensi-illan päätteeksi etuilun noutaessaan VIP-vaatenaulakosta päällysvaatteensa ilman jonotusta.

 

Ebsi.ilta%20VIP.jpg

 

Täytyy mennä suomalaisessa teatterissa jonnekin tsaarin aikoihin 1800-luvulle, jolloin jo syntymästään erisäätyisille ihmisille tai korkeille valtiollisille virkamiehille oli omat katsomonsa eikä ensi-iltoihin päässeet kuin harvat ja yleensä vain synymästään korkeampiin kasteihin kuuluneet. Vanhoissa tuon ajan teatteritaloissa Suomessa - kuten Kansallisteatterissa ja entisessä Kansallisoopperassa, nykyisessä Aleksanterin teatterissa - on vieläkin koko yleisölle näkyvät teatteriaitiot tällaista eriarvoistavaa teatteritapaa jäänteinä muistuttamassa.

 

Suomalainen teatteritaide oli yhtenä eturivissä ohjelmistollaan tuomassa perustuslakiimme yhdenvertaisuuden eli tasa-arvokäsitteen valtiomme lakien ja itsenäisyytemme perustaksi. Sinne perustuslakiin se on kirjattu vuonna 1918 .Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä.

 

Nyt kuitenkin kulttuuria ja sivistystä, yhteiskunnallista muutosta, henkistä kasvua peilaava sekä elämäniloa tarjoava ja meitä kaikkia viihdyttävä kulttuurilaitos - teatteri - on ottanut askeleen nostaa äveriäämmät katsojansa erityiseen kunnia-asemaan ensi-illoissaan.

 

Aina ihannoimani Lahden kaupunginteatteri ja sen kyvykäs, palveluystävällinen henkilökunta joutuu tällä markkinointi-idealla alentumaan ihmisiä erottelevaksi, suuremmalla rahalla maksavien euroopankeisarien ja euroopankeisarinnojen kruunaajaksi.

 

Eikö Lahden sivistyksen  tänä yhä viisaampien nuorten, rajusti kasvaneen eläkeläisten määrän, maan suurimman työttömyyden kaupunkina kansan saamiseksi teatterin ensi-iltoihin pitäisi olla jokin muu keino kuin maksukykyisimmän yleisön näytteille asettaminen.

 

Lahtelaisena ja elinikäisenä teatteri-ihmisenä koen oman kunnallisen kaupunginteatterimme tällaisella teatterikatsojia eriarvoistavalla vanhanaikaisella menettelyllä kohtelevan ihmisiä tasa-arvoa loukkaavasti ja teatteritaidetta häpäisevästi. Tähän menneeseen tasa-arvottomuuteenko on palattu maksukykyisten kroisosten saamiseksi juuri Lahden kaupunginteatterin vetonaulaksi. Idea on moraalisessa ja eettisessä ajattelemattomuudessaan ällöttävä.

 

 

Johan VIP-pas ja pahasti!

 

 

 

syksy2019

 

 

 

 

kyn%C3%A4.jpg

 

1.

VIP-ajattelu on Lahden lähimenneisyydessä kuulunut Lahdessa kansallisesti merkittävän, kansainvälisen urheilutapahtuman, osin valtionavustuksin, mutta pääosin lahtelaisin verorahoin kustannettavien Salpausselän kisojen seremoniallisiin järjestelyihin. Lahti on ollut kuuluisa lähettämistään Salpausselän kisojen VIP-kutsuista heti 1930-luvulta lähtien - kohteinaan oma ja lähinaapurimaiden valtionjohto, eri maiden diplomaatit sekä kisoja sponsoroivia lahtelaisia ja valtakunnallisia sekä kansainvälisiä suuryhtiöiden edustajia - matkat ja ylöspidot sekä vastaanotot kustantaen. Pohjoismaiset kuninkaalliset sai miltei joka vuosi bongata Salpausselän VIP-katsomosta. VIP-kulut me lahtelaiset maksoimme siis veroissamme.

 

2.

Lahden kaupungin budjetissa on vain kolme erillistä toiminta-aluetta nimetty taseyksiköiksi. Jokaisella taseyksiköllä on oma tulo- ja menoarvionsa sekä tilinpäätöksensä ja niiden tarkka seuranta. Nämä taseyksiköt ovat Tilakeskus, Kaupunginorkesteri ja Kaupunginteatteri.

 

Pelkkiä rahatuloja ajatellen Tilakeskus on näistä ylivoimainen rahatuloksen tekijä. Se saa suoraan rahaa tileihinsä myymällä surutta kaupunkimme omaisuutta enemmän kuin uhraa rakentamiseen, ja pysyy koko ajan tilinpäätöksessään voitollisena.

 

Sen sijaan kaksi muuta taseyksikköä, Orkesterimme ja Teatterimme, tuottavat ja myyvät rahassa mittaamatonta taidetta, saavat rahatulonsa kulttuuri- ja opetusministeriön valtionavustuksena, kunnan budjetista sekä pienen osan pääsylipputuloina.

 

Lahden kaupungin henkilöstömäärä oli tämän vuoden alkaessa 3439 henkilöä, joista Lahden kaupunginteatterin henkilöstöä viime tilikauden päättyessä oli 86 vakinaista koko- tai osa-aikaista viranhaltijaa tai työntekijää sekä 46 tilapäistä työntekijää määräaikaisissa työsuhteissa. Tilapäiset työntekijät ovat pääosin vierailevia suunnittelijoita, taiteilijoita ja avustajia, joiden palkkausperusteena on teoksen harjoitus- tai esityskerta. Lisäksi määräaikaisia työntekijöitä työskentelee sijaisuuksissa.

 

Lis%C3%A4liite.jpg