Paavolan%20kulttuurikampus.jpg

Lahden ammattikorkeakoululle puuhattavan Iskun mammuttikampuksen varjossa modernia ja hienoa, toimintavalmista Paavolan keskuskampusta on pidetty piilossa vuosikausia. Useat lukijani ovat asiaa hämmästelleet ja syystä: Paavolan keskuskampus on valmis sellaisenaan sekä erittäin moderni ja toimintakelpoinen. Ammattikorkeakoululle ja Lahden kaupungille sekä koko maakunnalle tämä kampusehdotus on korkeakouluopetuksen ainutlaatuisen upea keskittymä, aidosti paikallinen kulttuurikokonaisuus ja meille veronmaksajille edullinen, miltei ilmainen vaihtoehto toteuttaa vaikka heti.

 

Paavolan%20keskustakampus.jpg

 

Ammattikorkeakoulun Paavolan keskuskampus

1. Muotoiluinstituuttiin palautetaan ja keskitetään muotoilualan kaikki opetus ja opiskelu.

2. Hiljattain lähes 15 miljoonalla eurolla uudistettu, komea Fellmannia keskitetään kokonaan teknisen alan (insinöörien) opintoihin.

3. Aikuiskoulutuskeskukseen siirretään kaikki liiketalouden alaan liittyvä opiskelu.

Kaikkiin näihin opiskelualoihin riittävät mainiosti tähän Paavolan keskuskampukseen välittömästi liittyvät tukipalvelutilat, jotka voidaan toteuttaa 4.Kaupunginkirjaston, 5.Kannaksen lukion ja 6.Kaupunginteatterin monimuotoisissa vapaissa luento- ja työtiloissa.

Lahden ammattikorkeakoulun kansainväliseen vaikuttavuuteen on suuret ansionsa Lahden Muotoiluinstituutin pitkäaikaisella ja tuloksellisella työllä. Viimeaikoina monissa alan keskusteluissa on todettu Muotoiluinstituutin opetuksen laadun surkastuneen niin kehnoksi, ettei opiskelijoiksi enää pyri riittävästi kyvyiltään taitavinta alan opiskelijajoukkoa, saati kansainvälisiä alalle sopivia opiskelijoita. Muotoiluinstituutilla on edelleen koko Suomen ja Lahden mittapuussa erittäin toimiva ja ajanmukainen toimitila nykyaikaisine opetusvälineistöineen - mutta sen opetuksen tuloksille ominainen laatu on siis kadonnut. Laadukkaista, kansainväliset mitat täyttävistä opettajavoimista löytyy asialle ratkaisu.

Muotoiluinstituutin liitännäisenä oleva opistotasoinen Koulutuskeskus Salpauksen artesaanikoulutus voidaan vaivatta siirtää Ammattikoulutuksen Ståhlberginkadun kampukseen ja näin vapautuvilla tiloilla taataan Paavolan korkeakoulukampukselle täydellinen kokonaisuus laajentumismahdollisuuksineen.

Yllä esitetyt Paavolan keskuskampuksen tilat ovat pääasiassa Päijät-Hämeen koulutuskonsernin ja Lahden kaupungin yhteisomistuksessa. Tämä yhteisomistajuus ei saa enää - menneiden vuosien tapaan - muodostua ongelmaksi. Ammattikorkeakoulun yhtiömuotoiselle toiminnalle on kohtuullinen tilavuokra riittävän pitkine vuokra-aikoineen helppo ja mutkaton neuvotella.

http://www.lamk.fi/ajankohtaista/Sivut/Lahden-ammattikorkeakoulu-osakeyhtio-sai-toimiluvan.aspx

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/kampus-ajatuksen-lahden-kompastuskivet