1286467830_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kaupunginkirjasto juhlii koko viikon pääkirjastonsa  kahdenkymmenen vuoden ikäistä toimitaloa, samalla kun se lakkauttaa sivutoimipisteitään kaupungin laitamilta. Hm..hm... huokailen harmissani. Tähänkö kansanvalistus ja ihmisen palvelu on Lahti - Cityssä matkalla?


Tarkka pää, tania mieli

Harmitteluni karisi yhdeksi illaksi tiehensä pääkirjaston auditoriossa 6.10.2010 koetun unohtumattoman kansanmusiikkikonsertin mukana. Juhlapäivän ohjelmassa oli tunnin mittainen kansanmusiikkituokio, Lahdessa ennenkuulematon tulkintakokonaisuus, läpisävelletty Ilona Korhosen ensemble runonlaulaja Larin Parasken säkeisiin perustuvalle libretolle, neljäntoista kansanlaulajanaisen haltioittavan taidokasta musisointia. Se oli kokemuksena taivaallista mannaa silmien nauttia ja korvien kuulla.

1286467853_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ilona Korhosen kansanmusiikin ja runonlaulajan perintein läpisävelletty kuoroteos on mietitty ja taiten rakennettu tutkimustuulahdus suomalaiskielten yhteisestä menneisyydestä, kulttuurimme ja kielemme suullisen esittämistradition alkulähteiltä ennen suomalaisen kirjallisuuden syntyhetkeä tavoitettu, herkullisesti tarjoiltu alkuvoima. Sen sisältö vahvistaa ja valottaa kansallisromantiikan vahvaa, mukaansatempaavaa aatosta ja paloa ja se puhuttelee arjen kertomuksillaan, ohjeillaan, kiinnostavilla tarinoillaan. Riimeillään, sävelkuluillaan ja neuvoillaan se näyttää musiikin voiman ihmisen elämänaherruksissa, prismanaan suomalainen nainen.

 

Nauran ihma itseksen

Esittämistaidon tradition muoto oli rakennettu samalla äärimmäisen moderniksi: kuin sorea lintuparvi  nämä Sibelius Akatemian kansanmusiikkiosaston ammattilaiset  loihtivat lähes onomatopoeettista äänimaailmaa, hienostunutta yhteissointia, persoonallista tulkintaa, hulvattoman mukaansakiehtovalla, hauskalla huumorillaan, liikkeillään ynnä rytmiikallaan täyttäen sisältöä. Yhteissoinnin improvisaatioiden kurinalaisuus ja esittäjien monensävyinen persoonallinen äänenmuodostus sekä äänien värimaailma loihti kokonaisuudeksi musikaalisista musikaalisimman, mielikuvituksellisen monisointisen ja hallitun suurteoksen.

Kahdeksan kourallista lahtelaisia oli oivaltanut saapua paikalle. He kokivat harvinaislaatuisen sykähdyttävän kulttuurielämyksen: runonlaulajat ovat modernisti uudelleensyntyneet tähän Suomenmaahan!

1286511363_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

http://www.ikensemble.fi/