Korjaamo%20a.jpg

Kaksi mieskaverusta pienen perisuomalaisen autokorjaamon vanhahtavaksi sijatussa, tyypillisen vaatimattomasti koneistetussa, nukkavierussa remonttipajassa herättää draamallisena teatteriajatuksena jo aiheellaan ja toteutusrohkeudellaan uteliaisuuden ja innostuneen odotuksen. Kansallisteatterin Omapohja-näyttämön intiimiydessä, tyylipuhtaan realistisesti lavastetussa korjaamopajassa toteutuu poikkeuksellinen suomalainen kantaesitys.

Mika Myllyahon Korjaamo-näytelmä on herkullisen ammattitaitoisesti ladattu kahden ikääntyneen lapsuudenkaveruksen elämäntarinalla, kaverusten, joilla on mennyt hyvin, muttei enää elo oikein suju. Toinen on ammattikoulutuksen kautta autoammattilainen ja tehnyt koko elämänsä pitkää työpäivää omassa autopajassaan, perheensä hyvinvointi päämääränä, oma ammattitaito takeena. Toinen on päässyt osalliseksi maan korkeakoulutuksesta ja sijoittunut kaulusköyhälistöön koulunrehtoriksi. Kummallakin on elämä tukossa. Jallun verstas ei enää tuottavana yrityksenä toimi, autojen tekniikan digitalisaatio on ajanut Jallun ohi ja vaatisi toisenlaisia, kalliita aparaatteja – tunnollista duunaria, rehellistä moottorikorjaajaa ei enää yhteiskunnassa tarvita. Ola taas on hetkeksi joutunut hyllylle ajan kouluelämän kurinpitojärjestelmän romututtua lainsäädäntöönsä - auktoriteetin kun ei sallita ruumiillisesti käyvän kasvatettaviaan ojentamaan. Jallulla häämöttää edessä konkurssi, Olalla oikeuskäsittely virkavirheestä. Jallulla on päivittäinen lohtu, vaimo puhelimen päässä niitä näitä lirkutella. Tunnolliselta henkisen työn työnarkomaani Olalta vaimo lähti, eikä hänellä ole muuta otetta elämänsyrjään kuin tilaisuus viettää aikaansa lapsuudenkaverinsa Jallun pajassa jotakin siellä avuksi tehdäkseen.

Korjaamo%20b.jpg

Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen                                                        

Mika Myllyaho hallitsee kehystarinan kerronnan, aiheenkin juurta jaksain, dramatiikan nousujen ja laskujen pääteeman ja pikkusivujuonien viisaan vuorottelun. Näytelmän alku lavastuksineen kuvaa elämänhehkuista työnteon realismia lähimenneisyyden suomalaispuurtamisen mielekkyyden, ruumiillisen ja henkisen työnteon riemuja ja suruja. Myllyaho on saanut loistavan dialoginsa tulkiksi säihkyvän osaavan ja sielunsopukoitaan myöten täysillä eläytyvän näyttelijäkaksikon. Näiden näyttelijätaitureiden roolityössä persoonallisuudet elävät kuin aidossa todellisuudessa. Seppo Pääkkösen Ola, herkkä, patoutunut elämäntuska sydänsopukoissaan, vastapoolina Jukka-Pekka Palon Jallu vapaasti kaiken suustaan laukova töksäyttelevä suorasuu.

Teksti syttyy tarinansa näennäisestä komediarealismista nopeasti mielenkiintoiselle tasolle, salamoivaksi kahden miehen psyykkiseksi taisteluksi, välienselvittelyksi, jossa henkiset ja fyysiset voimat koetellaan viimeiseen traagiseen sietopisteeseen saakka. Ihmisen suuttumuksen ja anteeksiantamisen vuorottelu räiskää niin vauhdikkaana, että kaverusten älykoitosten, sanomisvapauden, neronleimahdusten dialogitemmellys tuntuu ulkonaisesti säälimättömän rajulta suorapuheisuudessaan, julmalta toisen nollaamisessaan ja ihmisarvomitätöinnissään. Eikä esityksen elämäntraagisuus olisi niin tenhoavaa, jos sillä ei olisi kontrastina roolihahmojensa nuoruudenmusiikki nostalgisena herkkyyden tunnetaustana sekä herkullisesta dialogista lähtevä rento, kreisi ja makaaberi huumori perusresonanssina. Tuntuu kuin näiden kahden suurenmoisen näyttelijän sisäinen paneutuminen olisi niin lujaa, että heidän raju otteensa toisistaan samalla saisi vastavuoroisesti toisen avautumaan elämän uuteen, ihmisarvoiseen sykkeeseen - ja terapoisi meidät katsojatkin kaikista pidäkkeistämme vapautuneiksi.

Korjaamo - näytelmäherkku - on pieni ripaus elämänmuotomme  lähimenneisyyttä, sen aatteellisten ihanteiden jälkihehkuista kaihoa, mutta väkevän tosi, ryppyotsattoman tragikomediallinen teos kahden miehen sielunelämästä ja elämänarvojen täydellisestä purkamisesta. Komean herkkätuntoisen, kielellisesti loistokkaan tekstin ja vahvasti eläytyvän näyttelijätyön mukana se haastaa katsojan mukaansa ihmisarvoista elämää puolustamaan.

 

KORJAAMO

Käsikirjoitus ja ohjaus  Mika Myllyaho 

Lavastus Kati Lukka  Puvut  Auli Turtiainen

Musiikki  Samuli Laiho  Valot  Harri Kejonen   Ääni  Iiro Iljama

Rooleissa  Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen

 

Esityksen valokuvat  Tommi Mattila

 

https://kansallisteatteri.fi/esitys/korjaamo/Arvio ensi-illasta Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 21.3.2018

 

Lis%C3%A4liite.jpg