Lahden%20vaakunab.jpg

 

Kohta vuoden vaihtuessa on tapana kerrata menneitä. Tällaisessa Lahen uutisia -nettijukaisussa on varsin helppoa vain pyytää lukijaa omatoimisesti selaamaan artikkeleita, jotka aukeavat kuluneiden vuosien osalta kuukausittain ja nimikkeittäin sivupalkista valiten – kaikki kirjoitettu on helposti saatavana, myös juttujen lukijakommentit.

 

lahenuutisia.vuodatus.net

 

Haluan kuitenkin painottaa paria hälyttävää lahtelaisilmiötä, jotka tuntuvat suorastaan pesiytyneen kaupunkiimme ja moraalisesti syövän demokraattisen yhteisömme sekä valitsemiemme päättäjien uskottavuuden.

 

 

 

 

Tehdyt päätökset

 

Tiina Granqvit 2018 yle.png

Tiina Granqvist

Lahden virkamiesjohto on ottanut omavaltaisen itsepäättämisoikeuden ilman hiuksenkaan paksuista demokratia-ajatusta. Törkein ja koko kaupunkimme mainetta tuhoavin oli Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antama huomautus Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvistille rehtorin sananvapauden loukkaamisesta (päätöspvm 22.2.2019) Kysymyksessä on siis Suomen perustuslain loukkaus.

 

Huomautuksen vastaanottaminen ei aiheuttanut edes anteeksipyyntöä loukatulle. Eikä huomautus enempää Lahden kaupungin virkamiehiä kuin Lahden kaupunginhallitusta värisyttänyt. Päinvastoin, ne tilasivat konsulttitoimistolta kymppitonninhintaisen satasivuisen vastineen oikeuasiamiehelle sen lähettäen. Lahti julistautui Suomen korkeinta päätösvaltaa vartioivaa maan ylintä virkamiestä viisaammaksi.

 

Oikeusasiamiehen vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan perusoikeuksien loukkaukset pitää ensisijaisesti estää. Jos se ei onnistu, ne pitää oikaista tai korjata. Mutta jos sekään ei onnistu, loukkaus tulee hyvittää.

 

 

Pekka%20Timonen%20b.jpg

Pekka Timonen

Toinen samanlainen demokratiahäpäisy oli kaupunginjohtaja Pekka Timosen omavaltainen päätös elokuussa 2019 valita tulevaan Euroopan vihreäpääkaupunki 2021 organisaation lähes 9000 euron kuukausipalkkaiseen edustustoimeen yli kahdeksi vuodeksi oma esimiehensä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau.

 

Milla%20Bruneau%20c.jpg

Milla Bruneau

Nämä ajattelemattomat harppaukset ulos pienen suomalaiskaupunki Lahden kansanvallasta ovat merkki siitä, että virkamiehet saavat päättää täällä ihan mistä vaan ja ihan mitä heille päähän yksinvallan ylpeydessään pälkähtää. Ei edes pieni muodollinen peruutus, jossa koko homma muka uudestaan järjesteltiin kahdessa viikossa - julistettiin virka auki, tuli 14 monipuolisesti pätevää hakijaa tehtävään ja jälleen valittiin siihen Bruneau - tuntunut kuin pilkanteolta demokratialle.

 

Mitä tällainen yksinvalta meille kaupunkilaisille merkitsee? Esimerkkiä, johon pikkuvirkamiehet isojen perässä voivat omat virheelliset päätöksensä, etunsa ja palkkauksensa huoletta vielä jälkeenpäinkin pönkittää. Esimerkkinä vaikkapa sivistyslautakunnan (1.10.2019) äänestystulos 7-5, jolla säilytettiin täysin turhaksi ja tarpeettomaksi osoittautunut seitsemänhenkinen aluepäällikkövirkajärjestelmä. Varsinainen oikeudenmukaisuus ja rehellisyys saatiin nuijittua maanrakoon - siinä sivussa meni demokraattisen päättämisjärjestelmämme koko uskottavuus.

 

 

Yhteiskunnan monopolit

 

Lahden%20vesitorni%20c.jpg

 

Olen peruslahtelaisena yhä vaan ihmetellyt ja nauttinut, miten Salpausselän moreenisyvänteet ovat antaneet seudullemme valtakunnallisesti poikkeuksellisen hyvää juomavettä. Tuo vesi on kuin varkain monopolisoitu liikeartikkeliksi, sen myyntihintaa säätelee liikeosakeyhtiö Lahti Aqua, entinen Lahden kaupungin vesihuoltolaitos.

 

Veden valvonta ja vesihuollon rakentaminen sinänsä on yksi tärkeimpiä ihmisen asuinseudun arjen onnistumisista. Sen sijaan yhteiskunnallinen liikelaitosmonopoli vesihuollon toteuttajana ja luonnonvaran kauppiaana on moraalisesti täysin tuomittava.Tätä monopolia johtavat kaupungin korkeimmin palkatut johtajat, jotka suurin piirtein itse määräävät palkkansa ja etunsa. Ja lisäksi he ryöstävät meitä kaupunkilaisia vesi- ja jätevesimaksujen mielivaltaisilla nostoilla ja anastavat mm. kuuluisan Mustankallion Vesitornin omaan privaattikäyttöönsä. Tyypillistä on, että tällaiseen monopoliin meidän kunnallispolitiikkamme laittaa luottamushallintoon poliitikot, joilla ei ole kykyä tai älyä puuttua selviin epäkohtiin. Asioiden korjaaminen ei onnistunut edelliseltä kaupunginjohtajalta eikä entisiltä yhtiön hallinnon poliittisilta puheenjohtajilta.

Tarmo%20Pipatti%20%C3%B6%C3%B6.jpg

H2O4U:n hallituksen jäsen, entinen Lahden kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti

 

Uudehkon kaupunginjohtaja Timosen suosiollisuudella näinä lähiaikoina rekka-autot kiitävät kohti Aasian Kiinaa päiväkuormanaan miljoona litraa pakattua Salpausselän syvänteiden maukasta pohjavettä - yksityisen pullottamokauppayhtiön singaporelaisen H2O4U:n kääriessä voitot ainutlaatuisesta luonnonvarastamme.

 

 

Lahtikonserni pöhöttyy

 

Lahden kaupungista on lain ja asetusten mukaan tullut konserni. Se on siis verrattavissa suureen liikelaitososakeyhtiöön.

Kenties juuri siksi kaupunkimme on lisännyt päällikkötasoisia virkailijoita niin valtaisasti kaikkiin kolmeen hallintokuntaansa, että nämä tuntuvat kompastuvan toisiinsa fyysisesti ja asioiden hoitamisessa

 

Tyypillistä tälle konsernimaiselle hallinnolle on kohtuuton rahan syytäminen ylimmille virkamiehille ja luottamushenkilöille.

 

 

Sirkku%20JHilden.jpg

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtajat ovat jo päätoimisia ja päällikkötasoiset virka- ja toimihenkilöt yksinvaltiaita päätöksissään. Vielä kerran - aito ja rehellinen  demokratia on kaupungista kadonnut.

 

 

 

 

Lahden kaavoitus on ollut jo pitkään tuuliajolla ja jälki sen mukaista tilkkutäkkiä, epäonnistuneita matkakeskuksia, keskeneräisiä mädäntyviä Konserttitalon lisäkerroksia ja monia metsänraiskauskauheuksia. Teknisen ja ympäristötoimialan vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saaren taipuisan nöyrät yritykset ottaa kaupunkilaiset huomioon lukuisissa erilaisissa yleisölle järjestetyissä kaava-illoissa ovat jo pitkään tuntuneet valmiiden päätösten selittelyilloilta ja meidän kaupunkilaisten ajan haaskaukselta.

 

On tarkoituksenhakuisen vilpillistä, miten tämä kaavamonopoli toimii vastoin yleistä kaupunkilaisten etua. Ensin tehdään arkkitehtikilpailun avulla kaava kuten Ranta-Kartanon kohdalla. Sen ominaisena kaavasisältönä oli alueen kerrostalokokonaisuus ja sen ryhmittely, joka korkeimmillaan alkoi kaupungin keskustaa lähinnä olevista 8-kerroksisista taloista ja laski kattokorkeutta koko ajan Vesijärveä lähestyessään. Näin ajateltiin säilytettävän vielä parikerroksisten viimeisten korttelien mukana kaupunkilaisten näkymät Vesijärvelle.

 

Kun sitten tästä kaavasta käytiin kymmenvuotinen hallintovalitusmenettely ja se sai Korkeimman hallinto-oikeuden nuijiman laillisen päätöksen, tehtiin kaikki uusiksi. Nyt tuo jo 11-kerroksinen alueen korkein rakennusmassa on Vesijärveä lähinnä olevissa kortteleissa. Kaupunkilaisilta on taatusti evätty näkymät koko Vesijärvelle. Näin toimii kaavamonopoli -pelkkien rakennusyhtiöiden sanelemana.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/04/ranta-kartanon-farssi-tanaan


 

Palaan uudenvuoden alussa asioihin, joista me kaupunkilaiset ja kotikuntamme Lahti voimme aidosti ja rehellisesti olla ylpeitä - onneksi niitäkin vielä tuntuu riittävän arkemme ja elämämme sujumiseksi.


 

Toivotan hyvää ja kriittisin silmin katsovaa, onnellista tulevaa vuotta 2020 teille ihan kaikille!

Lis%C3%A4liite.jpg