Lahden%20jaupunginteatteri%20yleis%C3%A4

Lahden Kaupunginteatteri esitteli torstai-iltana 18.8.22  lähes kolmellesadalle kiinnostuneelle kuulijalle tulevan syksyn ohjelmistonsa. Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen oli suunnitellut ja loihtinut syksyn ohjelmaksi mitä mielenkiintoisimpia uutuuksia ja teatterimuotoja, joita syyskausi tuo tullessaan teatterin kolmelle näyttämölle. Kuusi ensi-iltaa ja lisäksi seitsemän teatterivierailua tuntuu nyt aivan ylitsevuotavan runsaalta teatteritarjoilulta Lahdessa. 

 

1. Syyskauden aloittaa 31.8. Aino-studionäyttämöllä Mika Myllyahon kirjoittama tragikomedia ruuhkavuosien vuoristoradasta ja kaiken kestävästä ystävyydestä eli Kaaos. Näytelmä kuvaa tarkkanäköisesti aikaamme ja sen vaatimuksia. Näytelmän teemat ovat tunnistettavia, kaoottisuudessaan huvittavia, mutta myös syvältä riipaisevia. Karnevalistisen näytelmän kaikista 17 roolista vastaa virtuoosimaisesti työryhmän näyttelijäkolmikko, ohjaajana toimii Tapani Kalliomäki. Nähty kohtaus oli kaaosmaisen jäsentymätöntä, hurjaa ihmisten välistä syöksykierrettä ja voimakkaan vauhdikasta replikointia, voimasanojen yllättävää fortetehoa ja henkilökuviensa temperamenttisuutta täynnä.

 

Lahden%20kaupungintetteri%20Musikaali%20

Uuden musikaalin taiteilijakunta esittelyvuorossa

2. Syksy saa myös  musikaalin, jonka kantaesitys Broadwaylla oli seitsemän vuotta sitten. Kattavan osaavana tulkintana saimme kokea musikaalin avauskohtauksen ja samalla sen koreografista tanssillista sanomaa, jossa tanssien liikeradat ja vauhti tuntuivat kiehtovilta uuskuosituksiltaan.

Karey Kirkpatrick & John O'Farrellin musikaali Something Rotten! Jotain mätää! kertoo tutusta asiasta eli teatterin  näyttämölle on löydettävä hitti! Perän veljekset, Retu ja Ruune, tuskailevat teatterinsa rahahuolien kanssa. Vetonaula olisi keksittävä, sillä muuten Retun johtama teatteri jää armotta draaman kultasormena mainetta niittävän William Shakespearen varjoon. Kukkomaisen yleisönsuosikin menestys ja ihailu on kerta kaikkiaan liikaa onnistumisesta haaveilevalle Retulle. Epätoivoisena hän turvautuu tietäjään, joka ennustaa musikaalista tulevaisuuden menestystuotetta. Iloisesti aikakausia sekoittava musikaali on järjettömän hauska! Ensi-ilta 3.9. Suurella näyttämöllä. Ohjaus Ilkka Laasonen.

 

3. Vauhdikas lasten ja koko perheen taikaseikkailu on myös mielenkiintoinen uutuus-ensi-ilta. Heinolalaisen kirjailijan Taru Viinikaisen lastenkirjoihin Leikkimökin asukas ja Taskukaihon tapaus perustuva Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas on kesäinen leikin ylistys. Ohjaaja Tommi Kainulainen on sovittanut tekstin näyttämölle ja kantaesitys on 15.9. Eero-näyttämölle syntyy kesäinen paratiisi, jossa ongelmat ovat lasten kokoisia. Pihaan muuttanut pertinjuntti ja hänen taikansa heräävät henkiin myös nukketeatterin keinoin. Värikkään leikkisä tyypittely leimasi nähtyä kohtausta.

 

4. Yleisö sai seurata pienen katkelman teatterille valmistuvasta kantaesityksestä Rouva C., Minna Rytisalon kirjan pohjalta Suomen ensimmäisestä naiskirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Minna Canthista. Hänen nuoruusvuosistaan kertovan näytelmän ensi-ilta Eero-näyttämöllä on 28.9.

Kohtauksessa rempseä ja reipas, aloitteellinen Minna on päässyt Jyväskylän seminaariin - hän sekä opettajansa, ujo Johan Ferdinand Canth kohtaavat ensi kertaa kahden kesken ja rakastuvat.

Rouva C.jpg    Kivi-t%C3%A4tiohjaaja.jpg

Mari Naumala  näyttelee Minna Canthia ja esityksen ohjaa Aino Kivi. Minna Canthista tuodaan näyttämölle moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta. 

 

5. Katkelma Lahden kuuluisan pahamaineisesta Reunan palstasta sontakuski Jepulispenjameineen ja henkirikosta tutkivine virkavaltoineen sai pikku draamatuokiona uteliaan kurkistuksemme ja antoi lähes tuoksuvan tuulahduksen aikakauden käymälähygieniasta, legendaarisista lahtelaishahmoistaan.

Syksyn toisena kantaesityksenä nähdään Timo Sandbergin historiallisiin dekkareihin pohjaava - Mustamäki ja Kostonkierre, esitysnimeltään Kostonkierre - tarina jakautuneesta kaupungista. Vuosi on 1923. Pinnan alla kuplivat samat jännitteet, jotka repivät maan kahtia viisi vuotta aikaisemmin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekillä on selvitettävänä murha, jonka poliisipäällystö on valmis lukemaan pirtutrokareiden välienselvittelyksi - totuus on kuitenkin ensivaikutelmaa mutkikkaampi. Aila Lavasteen dramatisoiman teoksen ohjaa Tommi Kainulainen. Ensi-ilta on 1.10.

 

Red%20Nosen%20A.Kivi%201.jpg

6. Esittelyillan jo täysin valmista, hurmaavaa huumoritäydellisyyttä esitti Red Nose Companyn klovnipari Timo Ruuskanen & Tuukka Vasama, joka toi lavalle tuokioita mainetta niittäneestä esityksestään Aleksis Kiven elämästä ja teoksista - kaikki yhdessä paketissa. Esitys on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi? Lahden ensi-ilta on 12.10. Eero-näyttämöllä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/02/aleksis-kiven-loistava-paivitys-1

 

Lahden%20teatterisyksyTeatterinjjhtaja%2

Illan juontajan ominaisuudessa Ilkka Laasonen haastatteli myös kantaesitysnäytelmien kirjailijoita sekä musikaalin koreografia - saimme tietoa heidän työmenetelmistään, aihevalinnoistaan ja tulospyrkimyksistään. Ilkka Laasonen sai haastateltavansa avaamaan meille yleisölle taiteensa syntymisen aarrearkkuja. Lastenkirjailija Taru Viinikainen kertoi näytelmätekstiensä perustuvan kirjasarjaan, jossa on ilmestynyt jo kuusi lastenkirjaa, ja ne taas perustuvat oman perheen lasten kesäleikkeihin, siellä syntyneisiin satu- ja mielikuvitushahmoihin, niiden seikkailuihin.

Lahtelaissyntyinen dekkarikirjailija Timo Sandberg kuvaili tekstiensä pontimiksi äitinsä tekemät haastattelut isoäidistä, joka oli silloisen yleisen Kiirolan saunan kylvettäjänä saanut kuulla mitä merkillisimpiä tosikertomuksia ja tapahtumia Lahden maanalaisesta 20-luvun elämästä ja rikoshuhuista. Sandström paljasti myös, että kirjasarja saa pian jatkoa - kahdeksas sarjaan kuuluva teos on muutama viikko sitten allekirjoitettu kustannussopimuksena.

 

Musikaalin%20koreografu%20Jyri%20Nummine

Merkittävästä Lahden Musiikki- ja draamainstituutista alkuaan oppinsa saaneella, teatterin musikaalin koreografilla Jyri Nummisella oli mieluista kerrottavaa saada tehdä koreografia, joka sijoittuu monen vuosisadan aikajaksoille, alkaen 1500-luvulta meidän päiviimme saakka - sen liikekielen tyylimäärä on siis mielikuvituksellisen rajaton.

 

Palaamme esityksiin niiden ensi-iltojen arvioissa.

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/