Suomen maailmankuulu perusopetus ja maakuntien korkeakouluopetus olivat opetusministeri Jukka Gustafssonin käsissä karanneet täysin hallitsemattomaksi, hävettävän asiantuntemattomasti ohjatuksi väärien linjojen ja virheellisten pienten sekä  suurten koulutuspäätösten surkean sotkuiseksi kokonaisuudeksi. Onneksi Paavo Arhinmäki kulttuuriministerinä jotakin yhteisessä opetus- ja kulttuuriministeriössä kulttuurin osalta yritti pienen kosmeettisesti paikkailla, vaikka hyvin varovasti vältti menemistä varsinaisen opetusministerin tontille, mikä ammattikorkeakouluasioissa olisi ollut Lahden (taideopetus) kohdalla välttämätöntä ja mahdollista.

Lahen uutisia on useampaan kertaan vuodatuksissaan ottanut puheeksi Gustafssonin päämäärättömyyden ja kertonut hänen suurista ja pienistä virhepäätöksistään, lähettänyt ennen kritiikkiään postia suoraan itse ministerillekin - ilman vastakaikua. Tuskin koskaan olen kohdannut näin asiantuntematonta opetusministeriä sentään yli puolivuosisataa kestäneessä päätoimisessa oppimis- ja opetustyöskentelyssäni.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/08/tyonteko-rangaistuskeinoksi

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/01/tietamattomyyden-tyyssija

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2011/08/panttina-lahden-pienet-koululaiset

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/02/pieni-piiri-ministeria-kumartamassa

Hallitustasolla opetusmnisteriksi on aina pyritty valitsemaan - puolueesta riippumatta – joko huippupoliitikko tai koulutusasioita linjaamaan ja kansan sivistykseen sekä maamme korkeaan koulutustasoon perehtynyt todellinen asiantuntija. Gustafsson ei ole kumpaakaan. Hän sai opetusministeriyden tunnustuksena pitkästä poliittisesta urastaan. Huono peruste aikana, jolloin kansansivistyksen ja korkeakoulutuksen suuret linjat olivat jo jonkin aikaa olleet kateissa ja niiden vaikuttavuus maakuntiemme elinvoimaan todellisessa halpamyynnissä.

Kuntien ja maakuntien alasajon sijasta olisi jo edellisen hallituksen aikana tarvittu täysin päinvastaisia toimia koulutuksemme nostamiseksi takaisin maailman valioluokkaan. Peruskoulun pyörillesiirto-operaatiot Gustafssonin aikana vain kiihtyivät, kasvottomat kuntien ja suurten kaupunkien mammuttikoulut lisääntyivät, yksityiset maksulliset koulut tulivat jäädäkseen, koulutusmahdollisuudet maan eri kolkissa eriarvoistuivat ja korkeakouluopetus imuroitiin suuriksi hallintoyksiköiksi, selkiytymättömiksi yliopistokaupunkien kylkiin nivotuiksi rypälehallinnoiksi.

Jutta Urpilaisen otteita suuren puolueen johtajana ihailen jatkuvasti. Hän on jaksanut möyriä maailman ehkä vähiten vastakaikua herättävässä tehtävässä, pienen Suomen valtiovarainministerinä, jota jokainen suomalainen ja jokainen muun EU-maan asukas voi aina syyttää kaikesta epäonnistumisesta. Jutta Urpilainen on laaja-alaisen humanisminsa pystynyt kylmästi siirtämään taka-alalle ja toiminut realistina sekä yrittänut hoitaa tunnollisesti joskus talouskykyjensä ylärajoja hipovan tehtävänsä.

1493897.jpg

Uusi Opetusministeri Krista Kiuru

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/04/paiva-helsingissa-tikulla-lahtelaisuutta-kaivaen

Viime päivien ministerivaihdoksissaan Jutta Urpilainen on oivaltanut ministerin tehtävien ytimen: keulakuvan pitää olla luotettava, asiantunteva, viisas ja miellyttävä. Krista Kiurun toimia sain seurata jo varhain. Hänessä on avointa edistysmieltä kelle tahansa ministerille jakaa ja meille kaikille rakennukseksi. Hän on fiksu nainen ja taitava kuuntelija sekä hyvä, selkeä puhuja. Häneen luotan peruskoulun saamiseksi takaisin kansakunnan koulutuksen tasa-arvoa puolustamaan ja korkeakouluopetuksen kattamaan uudelleen maakunnallista omaleimaisuutta ja sivistyksellistä tuottavuutta.

Kuuntele myös ministerin viestintätaitoa eestinkielellä:

http://: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=138718