Vaalitentti%202023.jpg

Lahen uutisia on usein kulttuurivuodatustensa lisäksi ottanut kantaa myös suomalaisiin vaaleihin. Ennustus henkilövalinnoista on kuulunut toimituksen tehtäviin – niissä olemmekin onnistuneet hyvin kuntavaalien ja eduskuntavaalien henkilöt valittaessa.

Suomen Tasavallan Presidentin vaalit on vaaleistamme mielenkiintoisin, koska meistä jokainen voi valita suoraan oman mieleisensä ehdokkaista.

Lahen uutisia teki arvion ehdokkaista Yleisradion television Presidentti-ohjelmien perusteella. Niissä yhdeksästä presidenttiehdokkaasta jokainen sai oman tunnin mittaisen ohjelman, jossa hänelle esitettiin kysymyksiä niin ulkopolitiikasta kuin yleensäkin Suomen johtamisesta. Ehdokas sai pitää myös kolmen minuutin pituisen puheen meille ohjelman seuraajille.

Lahen uutisia teki noista yhdeksästä ohjelmasta kymmenkohtaisen arvion heti ohjelman päätyttyä ja antoi jokaiselle presidenttiehdokkaalle todistuksen, jossa jokaisesta arviokohdasta on numero sekä lopuksi niiden keskiarvo. Arvion perustana oli presidenttiehdokkaan esiintyminen ja selviytyminen niin yksityisenä virkaansa kuuluvana viestijänä kuin myös puhujana Suomen kansan presidenttinä. Selvyys, selkeys ja uskottavuus, kokemuskin näytteli tuossa kymmenkohtaisessa arviossa suurta osaa.

** Presidenttitentit löytää tämän Lahen uutisia -sivun oikean laidan Tammikuun 2024 juttuluettelosta.

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän 

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana                

5.Kulttuurimyönteisyys

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 

7.Inhimillisyys ja perhearvot

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 

 Presidenttitentin keskiarvo

.................................................................................................................

 

Näin yhdeksän presidenttiehdokastamme selvisivät tuosta Lahen uutisia -testistä:

 

Li Andersson          9,6

Pekka Haavisto      9,5

Jutta Urpilainen      9,2

Alexander Stubb    8,7

Olli Rehn                8,5

Harry Harkimo        8,2

Sari Essayah          8,2

Mika Aaltola            8,1

Jussi Halla-aho       6,6

 

Me 74,9 % Suomen äänioikeutetuista eli 3199164 äänestäjää olimme siis 1.vaalikierroksella valinneet presidenttiehdokkaista alleviivaamani kaksi eniten ääniä saanutta toiselle (2.) vaalikierrokselle.

Itse en jännitä lopputulosta, äänestin molemmilla 1. ja 2. vaalikerralla jo ennakkoon. Miten Sinä suhtaudut uuteen presidenttiimme tänään 11.2.2024 varsinaisena äänestyspäivänä ennen tulosta tai sen jälkeen, kun toinen alleviivatuista ehdokkaista on varmasti tuleva uusi presidenttimme? Kommentoi !

 

..............................................................................................................................

Kyn%C3%A4%20%C3%B6.jpg

Helsingin Kaupungintalo 11.2.2024 n. klo 20.57:

Suomen Tasavallan 13. Presidentti on presidenttivaalilla ratkennut. Vielä pari prosenttia on äänistä laskematta, mutta Pekka Haavisto paiskaa YLEn viimeisimmän vaaliennusteen jälkeen jo Alexander Stubbille kättä häntä onnitellen. Stubb sai 2. kierroksen äänistä  51,6 % (1 575 211 ääntä)  ja Haavisto 48,4 % äänistä (1 476 548 ääntä).

Presidentinvaalin%20k%C3%A4denpuristus%2

Kuva Silja Viitala /YLE

Kyn%C3%A4%20b.jpg