Tampereen%20teatterikes%C3%A4logo.jpg

Teatterikesän yhdeksi kantaaottavimmista, äänekkäimmistä, iljettävimmistä, toimivimmista, teatterilajinsa uudistuneimmista mutta samaan hengenvetoon koko kesän hellyttävimmistä ja rajuimmista teatteriesityksistä kohosi Aura of Puppets ja TEHDAS Teatterin spektaakkeli Romeo ja Julia.

Tampereen%20Teatterikes%C3%A42017%20b.jp

Yhteiskuntamme pohjasakan, kaatopaikkojen lajittelemattomien jätevuorten onkaloissa, sen kasojen muovijätevuoristoissa elävään ja tuoksuvaan, sikiävään, taistelevaan ja auktoriteettien kyllästämään maailmaan annettiin katsojaa hämmentävä tuhatkertaisesti suurentava luuppi nähdä samalla oman elävän yhdyskuntamme rappio sotineen, huumeineen, väkivaltoineen ja poikkeuksena pieni, piiloissa uinuva toivonkipinä yhä rakkauden polttavan liekin syttyä ja huumata koko elämä. Ihmistä suuremmat nuket laajoissa katonkorkeuksiin ulottuvissa tasoissa, jolle esitys antoi hätkähdyttävän nykytodellisen arvojärjestyksen: jätteet ja niiden elävät yhteisöt ovat maailmanjärjestyksemme hallitsemisen yksinvaltaisen demonista nykyisyyttä.

Nukkien toimivuus, niiden liikuttajien huippuharjaantunut taitavuus, satojen nukkien ilmeiden merkitsevä koomisuus, yhdistynyt nukettajien ja nukkien ele- ja puhekieli ja uusiutunut yhteisreplikointi, samanaikaisnäkyvyys, joukkokohtaukset, voimakasääninen eliöiden ja yhteisöjen ytimiin saakka hakkaava elämänsykettä pumppaava ja hallitseva musiikki, ekstrana räävitön ja kontrolloimattoman härski nykypuhehuuto kaiken ymmärtääksemme ja kuullaksemme välittävät koko maailmamme toisenlaiseksi. Vaan silti tarinaa tuosta ikitotuudesta Romeosta ja Juliasta, kahden nuoren ensirakastuneen toistensa saavuttamattomuudesta ei enää koskettavammin voisi tulkita ja ymmärtää.

Esityksen meille sivilisaation kloonaamille ihmisille välittämä kiehtovan outo äänimaailma yllätyksineen, ennalta-arvaamattomine tehosteineen, räjähdyksineen, luonnonlakeineen takaa koko teatteriestetiikkamme täydellisen mullistuksen. Ihmistä kookkaammat, mutta paljon rakastettavammat nukkeiljetykset ja niiden rampautunut ajattelu ja kulkeminen luovat täydellisen realistisen kuvan maailmasta nähdäksemme ja hätkähtääksemme tulevaisuutemme lohduttomuuteen.

Turusta suomalaisen nukketeatterin sanoma ponnahtaa yhdessä roomeoineen ja juulioineen suoraan suomalaiskansainvälisen teatteritaivaan kirkasvälkkeiseksi, vaikuttavaksi tähdeksi.

 

Romeo ja Julia

Ohjaus ja sovitus Merja Pöyhönen Esiintyjät Sirpa Järvenpää  Toni Kandelin  Maria-Elina Koivula  Lee Lahikainen  Jaakko Lilja  Niina Lindroos  Nanna Mäkinen  Anna Nekrasova  Alma Rajala  Outi Sippola  Maiju Tainio  Lotta Virtanen

Ohjauksen assistentti Anna-Kaisa Väänänen  Lavastus Johanna Latvala  Lavastusassistentti
Pia Kalenius  Nukenrakennus Heini Maaranen  Puvustus Jonna Nykänen  Maiju Tainio  Musiikki
Antti-Juhani Manninen  Valosuunnittelu Jarkko Forsman  Antti Helminen


Teatterikes%C3%A42017%20Muppeiti.jpg

Merja Pöyhönen sylissään Julia

Arvio kirjoitettu Aura of Puppets &TEHDAS Teatterin  9.8.2017  esityksestä.

http://www.teatterikesa.fi/