Artikkelin kuvamateriaali on Alma Median Vuodatusjärjestelmässä tuhoutunut. Oheiset kuvat ovat korvaavia ja eivät vastaa alkuperäisen artikkelin kuvien kokoa ja kuvanlaatua.
 

 
Ympäristötekoele

Lahden kaupungin julkisuuskuva sai ensi näkemältä ensimmäisen todellisen kestävän kehityksen sädehtivän jalokiven: kaupunki ilmoitti siirtyvänsä energiakäytössään tuulisähköön Eliel Saarisen Kaupungintalon sähkömittarin osalta.

Tuon meidän kaikkien kaupunkilaisten omistaman arvokiinteistön tuleva sähkölasku perustuu vuoden alusta siis tuulivoimasähkötaksaan. Lahti siirtyy näin muka tuulivoimaan. Oikein isä tälle idealle piti saada, hän on Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran tiedotteen mukaan kaupunkimme kehitysjohtaja José Valanta.

 

Ensi tuntumalta idea on kannatettava, mutta enemmän ajateltuna kovin halpamainen herrojen omakuvan kiillotuskonsti: mikäpä näiden José Valannan ja Jyrki Myllyvirran kaltaisten kymmenientuhansien eurojen palkansaajien on päätöksiä tehdä ja ideoida. Heidän korkeat palkkansa maksamme me ja myös heidän työpaikkansa sähkölaskun. Päätös on kunniaa himoavien miesten mediatemppu, mutta todellisten ympäristötekojen kannalta vain korkeantason virkamiesten mitätön ele.


 
Tuulisähkö kysyy korkeaa moraalia

Meillä tavallisilla tallaajilla sekä yksityishenkilöinä Valannalla ja Myllyvirralla on ollut tuulisähkösopimuksia Lahti Energian kanssa jo vuoden verran. Herrojen päätöksen rinnalla on opiskelijan, palkansaajan tai eläkeläisen ryhtyminen tuulisähkön tukijaksi jo oikea periaatteellinen ympäristöteko.

 

images?q=tbn:ANd9GcQWjreVNN7PR8ZbtBcVa6a

Kuva Lahden Suurmäen hyppytornista.

Tuulisähkössähän rahoitamme Lahti Energian omistamia osakkeita koko Suomen tuulisähköhankkeessa.Tosin meidän tavallisten tallaajien mahdollisuuksia ryhtyä mukaan kestävään kehitykseen varjostavat monet asiat, joista emme kaikista edes tiedä. Ketkut suuryhtiöt, yhtenä oma Lahti Energiamme, kun ovat monin erilaisin sopimuksin sitoutuneet kannattamaan fossiilisia polttoaineita, ydinvoimaa sekä haitallisia päästöjä aiheuttavaa jätteenpolttoa. Kyseenalainen, uusittu Kymijärven jätepolttovoimalaitos valmistunee parin vuoden kuluttua Lahtea saastuttamaan.

http://www.vaihdavirtaa.net/

Sähkömittari.png


Sähkömittari kaksoistariffilla oli pitkään yksi keino tasata vuorokauden sähkökuormituksia Lahdessakin: yösähkö oli alkuaan huomattavsti halvempaa. Nykyisin yö- ja päiväsähkön hinnanero on niin pieni, ettei sillä ole sähkönkulutuksen kannalta juurikaan merkitystä.

 

Kansalaismielipide mukaan päätöksiin

Tuulisähköpäätöksiin Lahden kaupungin on saatava aivan toisenlaista katetta ja julkisuutta. Lahti, sen päätöskoneiston viimeiset moraaliset rippeet, voi koota voimansa ja tehdä päätöksen: kaikki kaupungin omistamat kiinteistöt liittyvät tuulisähköön. 
 
Se olisi ympäristökaupunki Lahden todellinen askel mallikaupungiksi  - riskittömien eleiden sijaan.
 

Lue myös

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1244203/nuorten-viisaus-ja-/