Roska%208-normal.jpg

Tanssiteatteri Ryhtivika on pitänyt kohteliaana tapana palata koulutuskaupunkiinsa ja ilahduttaa vuodenvaihteissa meitä lahtelaisia. Nyt näkemäni neljäs sirkusluomus Roskakabaree todisti jälleen suomalaisen -  öhöm myös lahtelaislähtöisen - sirkustaiteen riemukasta, pidättelemätöntä, jäljittelemätöntä taituruutta ja akrobatiataidetta meille ja varmasti laajemmallekin maailmalle. Neljän sirkustaiteilijan luoma ja esittämä hurja, monitaitoinen show pureutui piruillen kulutushysteriaamme, joka näin vuodenvaihteissa täyttää sielumme myrskyisimmillään lahjoineen ja niiden vaihtoineen. Ennen muuta esitys valloitti yleisönsä kuitenkin huimilla, persoonallisilla sirkusnumeroillaan: osa kokonaisuudesta kelpaa  harvinaiseksi suomalaisen esittävän taiteen vientitavaraksi mannermaisille gaala- ja sirkusareenoille, muutamat vaikka lasvegaslaisille estradeille saakka.

Alun palmikkopyöriväinen tanssillinen numero muotoutui illan kenties puhuttelevimmaksi ja hienoimmaksi kokonaisuudeksi. Sen älykäs koreografinen rakentelu ja tiivistyvä, kiihtyvä vauhti tuntuivat meitä suorastaan pyörryttävän katsomon penkeissä asti. Esittäjien suvereeni taitavuus läähätytti meidät ihastumisrajojen yli tanssin sanottavan kuumiin pyörteisiin. Tuskinpa havainnollisemmin voi meidät roskakulttuurin henkeen saada eläytymään.

Tietenkin haimme ohjelmasta K12-ikärajaa, joka esti perinteisen lapsiyleisön sirkussaliin saapumisen. Emme oikein kymmenistä esityksistä juurikaan löytäneet. Ehkä tuhannet hammasoikomisen suuraudoissa tuskailevat varhaisnuoret saattoivat ottaa rypyn itseensä asiasta esitetyn ronskin ja makaaberin tarinan mukana (tarinahan ei juurikaan roskakulttuurin aihetta ollut) tai esityksen kotitalouskoneiden miljoonien sähköpiuhojen sekamelskashow voisi johtaa lapsemme hengenvaarallisiin väärinkäytöksiin. Myös kornit  typistettyraajaisiksi lapsiksi luodut hahmot saattoivat lapsia kummastuttaa, sinänsä meille aikuisille ratkihauskassa akrobatiashowssa. Kaiken edelläkertomani voi kuitenkin torjua tolkun aikuisen turvallinen mukanaolo lapsikatsojan kanssa.

Illan pari riemuhuippupoimintaa vielä. Miten hurmaava voikaan pieni maailmanluokan tanssiesitys olla: oluttölkin päälle astuva jalka ja toinenkin ja sitten steppi näillä litistetyillä tölkkilätysköillä - tanssihuvitusta esittäjän sydänlämmön ja elämänriemumme täydeltä. Perinteisesti ohjelmaan sijoitettu, odotettu pianovirtuoosiesitys tuntui lyhykäisyydessään ja päätöshypyssään aivan hulvattoman hauskalta. Rengastrapetsin monitaitoiset akrobaatit loivat kiinteän, vauhdikkaan ja väkevän tarinan huimalla akrobatiallaan illan jännittävintä, vaarallisinta sirkusta. Muutenkin koko taiteilijaryhmän hienosti ja varmasti toimivat yhteisesitykset vakuuttivat katsojan ihastumaan ja haltioitumaan korkeatasoisen sirkustaiteen monitaituruuteen.

Kokonaisuutena Ryhtivika osoitti, miten arkisilla välineillä ja esineillä taiturit pystyvät meitä sirkustaiteellaan, akrobatiallaan ja esiintymistaidollaan henkisesti ravitsemaan. Katsojalle tutut pölynimurikoneiden kokemukset saivat illassa aivan loisteliaan akrobatia- ja jonglööritaidon mukana niin monimuotoisen tanssillisen, mielikuvituksellisen, taiteellisen käytönulottuvuuden, että Roskakabaree-kokonaisuus näytti  esittävän taidelajinsa mahdollisuudet viihdyttää ja rikastaa köyhtynyt suomalaiskulttuuri uusiin kansainvälisiin jäljittelemättömän uljaisiin saavutuksiin.

Roskakabaree

Tanssiteatteri Ryhtivika  Niklas Blomberg, Milla Lahtinen, Katri Lausjärvi, Sofia Sarojini

Esitykset Teatteri Vanha Jukossa   su 29.12. klo 15, su 29.12. klo 19,  ma 30.12. klo 19  .

Esitysarvio ensi-illasta 28.12.2013

http://www.ryhtivika.com/Ryhtivika.html