Siiri%20Rantanen.jpg

Siiri Rantanen (1924-2023)

 

Siiri Äitee Rantanen oli todellinen hiihtäjä-ikoni maailmassa, Suomessa ja tässä nousukkaassa Lahdessakin ainakin toistaiseksi.

"Minulla oli hyvä mies (k.2004). Hän sanoi, että hiihdä sinä niin kauan kuin jaksat. Minä kyllä kasvatan lapset. Ja niin on meidän perheessä tapahtunut, hiihtoni jatkuu vielä tässä kohta 95 vuoden iässä. Valmennukseen ei tarvita kuin kaksi asiaa. Oppia juoksemaan ja hiihtämään, siinä koko komeus. Naisia ei hiihtäjinä 1940-60 -luvuilla vielä arvostettu. Itse minä valmensin itseäni."

Nyt neljä vuotta huhtikuun 2019 kohtaamisemme jälkeen tämä sisukas, sympaattinen lahtelainen suurnainen on poissa yli 98 vuoden elämäntaipaleensa maalliselta vaellukseltaan. Hymy ja ajatuksen raikas lento, elämän tyytyväisyys, ihmisen vaatimattomuus saman tien jäävät pysyviksi ja myös viimeisiksi muistoiksemme Äiteestämme.

 

 

Lahden%20vaakuna.jpg

 

 

 

Lahden kaupungin on syytä ylpeillä hetki luonnostaan ja sen mahdollistaman ruumiillisen ja henkisen kulttuurin suurista sattumista. Salpausselän jääkautinen harju mäkineen ja laaksoineen on antanut asuinkunnallemme kasvot, jossa metsäinen ja järvinen luonto sekä jäljittelemätön supisuomalainen suksikulttuuri ovat iskostuneet Lahden tunnusmerkeiksi. Yli vuosisadan ajan maailman mittapuunkokoinen koko kansan liikuntakulttuurin hiihtourheilu henkilökarismoillaan on leimannut Lahden tunnetuksi.

 

Siiri-n%C3%A4ytelm%C3%A4.jpg

Siiri Rantanen ja Ida-Maria Lius (esityksen juliste).

 

Ruumiinkulttuurin suuri lahtelaisnimi Siiri Rantanen vielä elävänä ja hyvissä voimissaan toimivana urheilulegendana oli samana haastatteluni  kesänä 2019 saanut merkittävän tunnustuksen. Hänen naishiihdon suurenmoisesta kilpailu-urastaan ja perhe-elämästään on tehty tositapahtumiin perustuva, sydämellinen, komean valaiseva ja viihdyttävä näytelmä Suomen kansalle ja koko urheilumaailmalle Ainopuiston teatteriin, Salpausselän harjanteen hiihtokeskuksen laaksoon, Karpalon hyppyrin kentälle.

 

Sen kulttuurisen loisteliaisuuden on luonut Timo Taulo, joka valtavalla yksityiskohtien runsaalla paneutumisella oli kirjoittanut ja ohjannut draaman, jossa dokumentaarinen (autenttinen filmi) ja elävääkin elävämpi henkilögalleria luovat katsojalle ainutlaatuisen herkullisen, alkupuolella suorastaan täydellisen revyymäisen rikkaan kokonaisuuden - asiapitoisen ja samalla riemukkaan kulttuurinautinnon.

 

 

Siiri%209.jpg

Siiri Vesaaja, Siiri Rantanen, Ida-Maria Lius ja Jan Hagelberg kesällä 2019

Esittäjiä Siiri Rantasen kanssa näytelmän kantaesityksen kukituksessa

 

UPEA SIIRI-ÄITEE - Lahen uutisia - Vuodatus.net