Suomalaiset%20historiapiv%C3%B6t.jpg

 

Lahden Sibeliustalo on alkuperäisen rakentamisajatuksensa, sinfoniakonserttisen huippuakustiikkansa rakenteisiin saanut jo vuosia monenlaista käyttäjää.

 

Urheilukilpailut ovat sen konserttilavan ja yli tuhatpäisen yleisösalin myös löytäneet. Kuluvassa viikonvaihteessa pidetään Disco- ja Latino Show -tanssien SM- ja IKM-kilpailu Lahden Sibeliustalolla 23.3.–24.3.2019.

 

Lahen uutisia ei malttanut olla käymättä tilaisuudessa ja kurkisti puoleksi tunniksi kisoihin, joissa yli 500 tanssijaa kisaili koko täydet kaksi päivää melkein kellon ympäri.

 

Riina%20Liukkonen.jpg

Kohtasin heti eteisaulassa kisojen lahtelaisen vastuuhenkilön Riina Liukkosen, joka kertoi minun saapuneen parhaillaan alkaneeseen tanssikisojen discotanssi-osioon. Kilpailussa on soolotansseja, paritansseja, ryhmätansseja ja muodostelmatansseja. Discotanssissa kaikki kiiltää, on strasseja ja mennään kovaa. Laji on tosi fyysinen, Liukkonen valisti minua.

 

Ja totta. Sibeliustalon konserttisalin suuressa yleisölämpiössä kuhisi mitä satumaisimpiin pukuihin sonnustautuneita tanssijoita, jotka tanssinsa lämmittelytilaksi aidatussa tilassa viimeistelivät askeliaan ennen lavalle siirtymistä. Syöksyin siis saliin ja mitä näin.

 

Tanssikisan%20ykk%C3%B6skuva.jpg

Edellinen disco-tanssisarja oli juuri semifinaalin osalta päättynyt ja kilpailijat kumarsivat vielä yleisölle.

Nyt alkoi seuraava. Sain nähdä paritanssia eli duoja. Kyseessä oli SM-kisaan selviytyneet semifinalistit, yhteensä 12 paria sarjassaan. Kilpailu tapahtui määrätynlaisella 140 bpm- vauhtisella musiikilla, johon kilpailupari oli valmentajansa johdolla valmistanut yhden  minuutin mittaisen koreografian. Sibeliustalon suurella lavalla kilpailijoita oli kaksi paria kerrallaan ja lavan ympärillä kuusi tuomaria pisteyttivät heidän tanssiaan.

Musiikkijytä oli parhaimpiakin discoja valtavampi. Värivalovideovalaistus showmaisen upea. Tanssijoiden nopeus formulaluokan räjähtävää, sellaista, ettei jo runsasikäiset silmäni edes kaikkia liikkeitä erottaneet eikä kamera ehtinyt nopeudellaan niitä tallentaa. Ja vauhti aivan hirvittävä sekä temput ja liikkeet käsittämättömän vaikeita ja monimutkaisia.

Käynti kisassa todisti lajin rankaksi ainakin fyysisesti. Myös tajusin sen olevan muodoltaan ja kilpailuasuiltaan mitä kansainvälisin sekä äärimmäisen tyypillinen tuomarilaji.

Osa näistä semifinalistipareista karsiutui ja loput pääsivät finaaleihin ja ylsivät kisoissa SM-piste- ja mitalisijoituksiin.

SM-tanssit.jpg

Lukaisin mielenkiinnosta vielä tämän tanssimuodon säännötkin:

Disco dance on  viime vuosina kehittynyt hyvin fyysiseksi ja haastavaksi urheilulajiksi, jossa vaaditaan nopeutta, voimaa ja notkeutta. Tänä päivänä vähintään 140 bpm tempoiseen musiikkiin tanssittava disco dance muistuttaa tanssin, voimistelun ja aerobicin sekoitusta. Disco dancessa ei ole kirjoitettuja liikkeitä tai tekniikoita mitä tulee noudattaa, mutta lajille on kehittynyt ajan myötä leimallinen tyyli ja tyypillinen perusliikemateriaali, jota kussakin maassa ja tanssikoulussa edelleen käytetään, kehitetään ja muunnellaan. Ominaisia käsiliikkeitä ovat muun muassa nopeat pyöritykset, ojennukset ja voimakkaat iskut. Näihin käden liikkeisiin yhdistetään erilaisia askelikkoja, yleisimpinä: kick and cross, erisuuntaiset potkut ja hypyt sekä askelikot jotka pohjautuvat muista tanssin lajeista. Voimistelusta ja baletista pohjautuvat hypyt, jazz-ja showtanssin piruetit ja pyörähdykset sekä käännökset täydentävät lajin teknistä puolta – ja liikkeet sopeutetaan discolle ominaiseen räjähtävään tyyliin. Discossa ominaisia ovat myös ”poosat” eli poseerauksen omaiset asennot tai stillit.

Hyvässä disco dancessa yhdistyvät liikkeiden yhteensopivuus ja monipuolisuus, rytmiikan ja dynamiikan vaihtelut, vahva tanssitekniikka sekä monipuolinen tilankäyttö. Kehon energisyys, hallinta ja nopeusvoima ovat tärkeässä asemassa discossa, koska on kyettävä olemaan sekä hallittu että hyvin nopea.

Estetiikka ja ulosanti ovat myös hyvin tärkeitä disco dancessa. Värikkäät ja strasseista kimaltavat asut lisäävät tanssijan näkyvyyttä lattialla ja viimeistelevät esityskokonaisuuden. Huoliteltu yleisilme sekä tanssijan persoonallisuus ja karisma lisäävät tanssin tehoa.

 

Maailma muuttuu ja suomalainen liikuntakulttuuri sen kansainvälistyneessä ykkösrintamassa mukana - luulen oppineeni käynnistäni tanssikisoissa..

 

PS

Katso myös:

ttps://youtu.be/B4Z_1fe9xOA

,

 

Lis%C3%A4liite.jpg