Zero%20Finland.jpg

Rantojen roskaongelma ei ratkea siivoamalla vaan ennaltaehkäisemällä

 

Lokakuun viimeisenä tiistaina kaupunkimme monikulttuurisesti toimivassa Multi Culti- keskuksessa oli yleisölle avoin Salpausselän Luonnonystävien kuukausi-ilta. Pari tusinaa kansalaista oli saapunut kuuntelemaan ja keskustelemaan Zero Waste -käsitteen sisällöstä.

 

Zero%20Waste%203.jpg

Heli Minkkinen

Illan avasi  Heli MInkkinen - hän kertoi Salpausselän Luonnonystävien viimeaikaisista ja tulevista tapahtumista, yhdistyksen toimintaperiaatteista sekä juonsi illan vilkkaan keskustelun.

 

 

 

Zero%20Waste%204.jpg

Helena Marttila

 

Zero Waste Finland r.y. on vasta muutaman kuukauden ikäinen yhdistys, jonka puheenjohtaja Helena Marttila teki illassa mm. mereen kulkeutuneiden muovien Muovimeren aaltojen maailmanlaajuisen katsauksen.

 

Muovi sinänsä on käyttökelpoinen öljyn sivutuote, mutta jätteenä, käsittelemättömänä luontoon ja sen eliöihin kulkeutuneena vähitellen kaiken elävän elämän valtaava, tuhoava, lähes häviämätön. Luonnon suurin muovikaatopaikka on maailman meret, joihin se kulkeutuu pääasiassa suurten maailmanjokien kuljettamina, pienten Suomen jokienkin jätteeenä, silmin havaittavina jätelauttoina ja viimeistään mikromuovisina pienoishiukkasina. Tuo muovin mikromuoto on jo löydettävissä hengitysilmassamme, pohjavesissämme, juomavesissämme, eläinten ja ihmisten verenkierron ainesosien tutkimuksissa. Pelkästään maailman valtavat meret ovat jo nyt niin täynnä muovijätettä, että sen paino ylittää meressä elävien kalojen ja eliöiden painon. Lasketaan, että vuosittain meriin ajautuu käsittelemätöntä muovia 12 miljoonaa tonnia.”

 

Zero Waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta luontoon tai kaatopaikalle (Suomessa poltettavaksi). Ajattelu ulottuu kuitenkin myös kodin jäteastioiden ulkopuolelle ja kannustaa pohtimaan omaa vaikutusta ympäristöön laajemmin.

 

Jätteettömän elämäntavan viiden K:n sääntö:

Zero%20waste%206.jpg

 

Zero Waste Finland ry edistää ja kehittää kestävää elämäntapaa ja zero waste -ajattelun mukaista toimintaa Suomessa. Zero Waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny.

Yhdistyksen tavoitteena on muuttaa suomalaisten suhtautumista kuluttamiseen ja tehdä kestävästä elämäntavasta valtavirtaa. Tätä toteutetaan muun muassa

järjestämällä erilaisia tempauksia ja tapahtumia
• tekemällä yhteistyötä muiden samaa aatetta edistävien toimijoiden kanssa
• ottamalla osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja rakenteiden kehittämiseen

Yhdistyksenä haluamme olla asiantunteva, aktiivinen ja rohkea edelläkävijä, joka innostaa, rohkaisee ja kannustaa suomalaisia ympäristöystävällisempiin tekoihin.

 

Zero%20waste%2011.jpg

Mieti mistä kemikaaleista voisit luopua. Tarvitsetko hiuksille shampoon, hoitoaineen, naamion, suihkeen ja muotoilutuotteita....

 

Mielenkiintoinen ilta uppoutui  oikeutetusti ja syttyvän keskustelevasti tavallisen ihmiselämän arjen tasolle, yksilön mahdollisuuksiin muuttaa suhtautumistaan kaiken turhan materiaalin ja kertakäyttöisyyden helppouteen. Esitys polveili moneen dokumenttiin, käytännön arkiseen tapaan elää ja herätti ajatuksia oman elämäntavan edes pieneen ryhdistäytymiseen – omaan yksityiseen vastaiskuun kertakäyttöisyydestä sekä petollisesti steriilin pakkausmaailman autuudesta ja sen luonnon kiertokulkua tuhoavista seurauksista.

 

Tässä vielä linkki tämän nuoren yhdistyksen ajankohtaisiin kampanjoihin:

http://zwf.fi/ajankohtaista/

ja Zero Wasten tarjoamiin elämän arkikäytännön vaihtoehtoihin

https://nollahukka.wordpress.com/category/zero-waste

Osa kuvamateriaalista suoraan Zero Waste Finland r.y:n sivuilta.

 

Lis%C3%A4liite.jpg