lauantai, 19. maaliskuu 2022

Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 2022

Olen Lahen uutisia -julkaisussa kirjoittanut Minna Canthista jo 21 artikkelia. Ne kaikki löytyvät näppäilemällä Lahen uutisia etusivun yläreunan Haku-sanan valkoiseen kehykseen sanat Minna Canth. Tänään 19.maaliskuuta, Canthin liputuspäivänä laitan lainauksia muutaman artikkelini pääsisällöstä:

 

"Mitä Minna Canth tekisi ensitöikseen tänään Lahdessamme? Hän kaivaisi järjestäytyneen maanalaisen miesten yksinvaltaisen vapaamuurarien päätäntäkoneiston – joka Lahdessa tosiasiassa tekee kaikki päätökset – päivänvaloon. Puhdistaisi muutkin epädemokraattiset kuppikunnat kaupungistamme ja palauttaisi unohdetun kansanvallan yhteisistä asioista päättämään. Canth toimittaisi lahtelaista valtalehteä, ei myötäilisi maltarahoitettuja tinnilöitä ja muita bisneshuijareita kirjoituksillaan, vaan kirjoittaisi ja tekisi kaikkensa sen hyväksi, että aito demokratia palaisi puolueista riippumatta tänne hienon luonnon vielä ympäröimään, kohta lopullisesti ylikaavoituksilla, rumilla rakennusyhtiöiden arkkitehtuuri-sapluunoilla ja äkytornitaloilla pilattuun ja tuhottuun lintukotoomme. Tästä puhdistuksesta eteenpäin Canthin olisikin jo aivan toisenlaista jatkaa meidän kaupunkilaisten kanssa yhteisen hyvän ja aidon demokratian henkeen toimien."

 

"Tahtoisimme ehdoitta yhtyä hänen päivänpolttavaan kansalaisaktiivisuuteensa, roihuvaliekkiseen taiteenpaloonsa. Tuskinpa ajankohtaisempia, edelleen ratkaisemattomia yhteiskunnallisia teemoja Canthin yli 150 vuoden takaiselle yhteiskunnalle voisi tänään olla - ihmisarvo, sukupuolten välinen tasa-arvo, yhteiskunnan jakautuminen rikkaisiin ja köyhiin vain ovat tulleet koko maapallon laajuisesti ratkaistaviksemme. "

"Eihän naisen asema sataviisikymmentä vuotta sitten ja nyt maailmanlaajuisena summana ole kovinkaan paljon muuttunut, jos kohta Suomessa kuitenkin, Canthin Minnankin ansiosta. Canth kirjoitti 1885  Työmiehen Vaimo -näytelmänsä niin aikakauden yleistä ajattelutapaa ja käytäntöä ruoskivasti, että kerralla puhkesi keskustelu myös suomalaisen naisen oikeudesta opiskeluun keittiötöiden sijasta ja syttyi tuleen suomalainen naisasialiike vapaine ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä totuttuja itsestäänselvyyksiä ravistelevine ajatuksineen."

"Canthin ajama naisen ja miehen tasavertainen koulutusmahdollisuus, kirkon yliotteen kyseenalaistaminen yhteiskunnassa, tieteen ja kulttuurin ylläpitämä ajatteluvapaus ja tasa-arvo, mielipidevapaus sekä demokratiaihanne on hitaasti, vähitellen myös saavutettu. Mutta täydellinen tasa-arvo, kuten naisen asema ja arvostus yhteiskunnassa, työ- ja virkatehtävät sekä palkkaus tuntuvat yhä laahaavan pahasti miesten jäljessä."

 

..............................................................


Rouva C.jpg

Rouva C., Minna Rytisalon kirjan pohjalta Suomen ensimmäisestä naiskirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Minna Canthista ja hänen nuoruusvuosistaan kertovan näytelmän ensi-ilta on Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä tulevana syksynä 28.9.2022.

Rouva C. -näytelmän dramatisoi Heini Tola, joka  tunnusti esitelmässään Lahden Historiapäivillä 2019 nuorena inhonneensa Minna Canthin tekstejä, mutta löytäneensä Canthin ajatukset vasta kymmenkunta vuotta sitten luettuaan hänen novellejaan. Ne avasivat myös Canthin draamat, joihin hän rakastui ja samalla myös muihin suomalaisten naiskirjailijoiden vuosisadan takaisiin draamateksteihin, jotka ovat yhä hänen teatteritöidensä lempitekstejä.

Esityksen ohjaa  Aino Kivi, pääroolin näyttelee Mari Naumala.

 

.....................................

Maailman onnellisimman kansan tasa-arvon päivänä Suomen lippu on nostettu salkoon Minnan kunniaksi!

Suomen lippu.jpg

 

Lis%C3%A4liite.jpg

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...