Ttrappin%20perhe2-normal.jpg

Tiirismaan broadway-musikaali on täällä pienen Euroopan pohjoiskolkassa ajankohtaisuudellaan puhuttelevampi kuin koskaan. Tarina kapteeni von Trappin seitsenlapsisesta perheestä kotiopettajattarineen 1930-luvun Itävallassa, auvoisen ja rikkumattomattoman perinteisen perheidyllin tuhoutuminen maanpakoon natsisuurvallan laajentumisvoiman pakkokourissa on pelottavan totta. Totalitaarinen valtio ja sen kohtelemat pienet kansakunnat ja niiden itsenäisyys vain ovat vaihtuneet natsismin aikakaudesta toiseen suurvaltaan, mutta maanosa ja tapahtumakaava on sama. Vallankahvassa on myös tänään vain yksi euroopankeisari, jolle muut valtiot ja niiden perheet ihmiskohtaloineen ovat hyttysenkokoista murskatavaraa. Minulle kaikki, toisille ei mitään on tämänkin päivän maailman motto. Ei siis ihme, että lahtelaisbroadwayn The Sound of Music -esityksestä palaa entistä ajattelevampana.

Trappin%20perhe-normal.jpg

Elämänuskon ajatuksiin palauttaa kuitenkin itse esitys. Se on kokonaisuutena jälleen hurmaavan komea spektaakkeli. Koko laaja koulusali on nyt näyttämönä, monikymmenpäinen oikea elävä orkesteri monine soittoniekkoineen nuoruudenpaloisessa taitavassa iskussaan, lavastus ja puvustus todellista maittavaa ja tyylikästä silmänruokaa sekä itse tarina selkeästi kerrottu, kuvitettu ja esitetty. Koko suuri esiintyjäkunta suorituu valtaisasta tehtävästään keskittyneesti ja mukanaeläen.

Rakastettavinta ja parhainta teoksessa on pienten ajatuksellisesti yhteenkuuluvien ihmisryhmien inhimillisellä lämmöllä tulkitut kokonaisuudet ja yhteisnäytteleminen. Seitsenlapsinen Trappin lapsikatras on elämänraikas ja uskottava tyyppiluomuksissaan, lapsenuskoisuudessaan, leikkimielisyydessään, nauruhermojamme kutkuttavassa hauskuudessaan ja luostarin lämmin, askeettisen aito nunnayhteisö harvinaisen hienosti näytelty, musisoitu, tyylikkään ehyt kokonaisuus.

Yksittäisistä näyttelijätöistä pieni poiminta: Sini Nevalainen Maria-kotiopettajattarena kantaa kauniin lämminvärisellä, taipuisalla äänellään ja luontevalla, rempseällä, eläytyvällä näyttelemistavallaan tarinan eetoksen loistavasti.** Set Häkkinen Maxina luo valloittavan vekkulin taidekonsulttina - hänessä on luontaista charmia meille kaikille jaettavaksi. Susanna Finskaksen Elsasta välittyy sopiva annos huikentelevaa elämän pintaliitäjää. Okko-Pekka Klemolan von Trapp -kapteenin ja Marian rakastumistanssikohtaus on tunnelmallisesti ja koreografisesti upea yhteissuoritus.

Tuskinpa näin pitkälle harjoitettua musiikillista valmiutta ja soittoa Lahdessa pitkiin aikoihin on kuultu, kuin mitä Tiirismaan lukion laajan musikaaliorkesterin tänään. Tai oletteko koskaan ennen nähneet tämän tutun tarinan alun niin riehakkaan aitoa kotiopettajattaren ja perheen seitsemän lapsen ensimmäistä, turvallista, telmivää nukkumaan menoa, sen elämänhehkun riemunäytöstä? Entä joutuneet niin ajankohtaiseen, vaikuttavaan, ajatteluun vakavoittavaan vallanhimon kirojen loppukohtausvisioon, kuin mihin parhaillaan esitettävän lahtelaisen broadwaymusikaalin raju loppuvisio teidät vie? Menkää, valloittakaa katsomo, nauttikaa tunteista ja musiikista!

 

The Sound of  Music

Sävellys  Richard Rodgers  Käsikirjoitus Oscar Hammerstein II  Suomennos Esko Elstelä

Ohjaus Lasse Kantola   Musiikinjohto Anna-Elina Tikkanen  Laulajien ohjaus Inge-Maarit Rautiainen
Koreografia  Laura Peltoniemi   Tanssijoitten ohjaus  Anna-Sofia Hellstén  Lavastus  Leena Valtonen   Pukusuunnittelu Heli Salomaa   Puvustus  Minna Lindqvist  Korrepetiittori  Tatiana Sinelnikova
Teatteritekniikka Santeri Heikkilä, Arttu Ihalainen, Patrik Engström

Keskeisissä rooleissa Sini Nevalainen/Aino Tikkanen, Saula Baski, Sointu Rainio, Noora Päivinen/Janni Halme, Okko-Pekka Klemola, Eemeli Virtanen, Sanni Missonen, Sanna-Mari Kärnä, Saku Knuuttila, Vera Virta, Roosa Turunen, Matleena Käppi, Salla Virtanen, Julianne Suhonen, Atro Niemeläinen, Susanna Finskas, Set Häkkinen, Roy Eskelinen

Orkesterissa Tina Nikku, Lotta Määttä, Janni Halme, Helka Marjamäki, Linda Öhman, Anni Pänkäläinen, Emma Suorajärvi, Saara Vestiola, Tiia Kuronen, Oona Sunnari, Veera Surkka, Elisabeth Tilk, Roosa Reponen, Elma Varjos, Marianne Määttä, Jenni Pöntinen, Camilla Lipponen, Essi Lappalainen, Mia Sievänen, Otto Varpula, Eemi Volotinen, Eemeli Virtanen, Venla Ulmala, Viena Ikonen, Samuel Arola, Jere Lehtinen, Ilona Blom

Esitysajat
Su 27.4. klo 18.30 Ma 28.4. klo 18.30 Ti 29.4. klo 18.30 Pe 2.5. klo 18.30 La 3.5. klo 18.30 Su 4.5. klo 14 ja 18.30  Ti 6.5. klo 18.30 Ke 7.5. klo 18.30 To 8.5. klo 18.30 Pe 9.5. klo 18.30 
La 10.5. klo 14 ja 18.30

http://tipalanmusikaali.fi/

PS  **4.5.2014  Musikaalin toisen kerran tänään nähtyäni, totean kokonaisuuden, tanssien ja monen roolin kypsyneen entistäkin vapautuneemmiksi. Jälleen Noora Päivisen laulullisesti esityksen loistokkaan puhtaat soolo-osuudet  Abbedissana, sekä juuri tässä esityksen roolituksessa Aino Tikkasen herkän sensuelli, valoisan sädehtivä ja sielun syvyydestä pulppuavan musikaalinen  Maria lumosivat meidät katsojat.