Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti
Pekka Vihervuori johti Lahdessa  30.3.2012 kaavakatselmuksen.

Korkein hallinto-oikeus
vieraili tänään Lahdessa. Jo vuonna 2005 alkanut Ranta-Kartanon kaavamuutosprosessi on kohta seitsemän vuotta odottanut ratkaisuaan. Viimeinen vaihe, jossa Korkein hallinto-oikeus päättää Ranta-Kartanon asemakaavasta ja sen muutoksesta, ratkaisee kuluvan vuoden aikana Ranta-Kartanon tulevaisuuden. Tilaisuus ei ollut oikeuskäsittely, vaan tutustumisluonteinen katselmus kiisteltyyn asiaan.
http://www.kho.fi/

 

Korkein hallinto-oikeus halusi tulla paikan päälle ja selvitellä alueen käyttösuunnitelmia, ratkaisuvaihtoehtoja ja tutkia nykyisen Lahden linja-autoaseman alueelle kaavailtua massiivista, umpikortteleista muodostettua bunkkerimaista rakennussuunnitelmaa, saada käsityksen asemakaavasta ja sen soveltuvuudesta Lahden verrattoman hienoon, maisemallisesti ainutlaatuiseen Vesijärvemme rantamaisemaan. Asemakaavasuunnitelman mukaan kaupunkilaisten yhteinen olohuone, julkinen tilakokonaisuus muutettaisiin yksityiskäyttöön ja koko alue laitettaisiin  myytäväksi sekä pääasiassa asunnoiksi ja viiden tähden hotelliksi rakennettavaksi.

1244256675_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Katselmusjoukko kävi myös Paasikiven patsaalla Vesijärvinäkymiä ihailemassa.

Esimerkiksi lahtelaisille ja kaupunkimme virkamiehille

Positiivista ja esimerkillistä myös lahtelaisvirkamiehille oli KHO:n jäsenten asiallisen kohtelias, kiinnostunut ja tunnollinen paneutuminen jokaisen puheenvuoron käyttäjän kannanottoihin ja selvityksiin. Asiallinen ja tasavertaisesti sujuva dialogi sekä kansalaiset huomioiva vuorokeskustelu täällä Lahdessa ei ole ennen ollut tapana. Nyt se suorastaan vakuutti ja herätti luottamusta korkearvoisen laintulkitsijakollegion tuomisina kaupunkiimme. Paikalle oli saapunut kaikkien neljän valituksen allekirjoittajat: osa 29 valtuutetusta asiamiehineen sekä kaikki muut kaavavalitusten allekirjoittajat.
Muistiinpanovälinein, kameroin ja karttaluonnoksin varustautunut Korkeimman hallinto-oikeuden jäsenistä, lahtelaisista Ranta-Kartano -suunnitelmista valittaneista kaupunkilaisista, kaupunginhallituksen edustajista ja mediasta muodostunut kolmenkymmenen hengen seurue oli nähtävyys Lahden katukuvassakin. Korkein hallinto-oikeus viipyi lähes kaksi tuntia kierrellen, keskustellen, kysellen Ranta-Kartanon asemakaava-alueella ja osissa koko suunnittelualuetta.
Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin kädenpuristus ja katse silmiin vakuutti jokaisen katselmukseen osallistuneen ja sinetöi luottamuksen oikeuden tulevaan ratkaisuun.


Alla muutama linkki Lahen uutisia -julkaisun Ranta-Kartanokirjoituksista:

http://lahenuutisia.net/blog/1808019/vapaa-kaupunkitila/

http://lahenuutisia.net/blog/1999642/hirrrmuista/

http://lahenuutisia.net/blog/2008319/lahti-kesankorvalla-tienhaarassa-ja-vihersokeudessa/


http://lahenuutisia.net/blog/2016005/suuri-tappio-lahden-kaupungille/