1934684.jpg

Lahden kaupungin viime vuosien merkittävintä kaavapäätöstä, Ranta-Kartanon asemakaavaa, voidaan syystä kuvailla tyypilliseksi lahtelaisdemokratiafarssiksi. Siinä yhden äänen enemmistöllä päätetään bisneksen hyväksi luopua merkittävästä kaupunkilaisten yhteisestä Vesijärvimaisemasta. Ei siis ihme, että kansalaiset laajoin, yhdistynein joukoin käyttivät oikeuttaan puuttua moiseen näennäisdemokratiaan. Puuttumistapa on ensin laaja, yli 5000 lahtelaisen allekirjoittama adressi, sitten valitus. Valitus on alkanutkin olla oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen asioihin puuttumisen lisäksi jo yleiskäytäntö lahtelaisissa päätöksissä.

Ranta-Kartanon usean eri valituksen sisällöllä oli niin korkea painoarvo, että valitusten viimeinen käsittelyvaihe Korkeimmassa hallinto-oikeudessa johti harvinaiseen Korkeimman hallinto-oikeuden katselmukseen paikanpäälle tänne Lahteen.

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori johti Lahdessa 30.3.2012 kaavakatselmuksen.

Korkeimman hallinto-oikeuden kanssa maaliskuussa 2012 Ranta-Kartanoa pitkin kävellessämme ihmettelimme moneen kertaan, miten meidän palkkaamamme lahtelaisvirkamiehet valehtelevat päin silmiä sentään tuomiovaltaa käyttävälle maamme hallintoasioiden korkeimmalle juristiasiantuntemukselle.

Yhden valehtelijan jo tunsinkin saman kaavavalmistelun useiden tilaisuuksien ajoilta - hän on kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen. Pyörein silmin hän kertoi mm. Lahden Kartanon puiston kohdalla kartanon tontista jouduttavan leikkaamaan Ranta-Kartanon kaavamuutoksella merkittävä palanen liikenteelle, mutta että paikalla olevat hienot puut toki säilyvät. Puut säilyvät, mutta ne joudutaan kaatamaan ja istuttamaan uudelleen.

Toinen lahtelaiskäyntikortti juristivieraillemme oli kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, joka tunnin retkellämme kaava-alueella siipeili peppukärpäseksi juristijoukolle liimautuneena. Läpinäkyvää ja mautonta, nuolevaa lahtelaisedustusta, josta hän sentään joutui katselmuksen puolivälissä luopumaan ilmoittamiensa työesteiden vuoksi.

Katso alla linkki Korkeimman hallinto-oikeuden Lahden vierailusta:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/03/tasa-arvoinen-vuoropuhelu-kansalaisyhteiskunnan-tae

Kaupunginvaltuuston kokouksessa asiasta päätettäessä olimme jo luottamuksen silloisten valtuutettujen kohdalla punninneet. Kaupunkimme ratkaiseva valtuutettuhan on kirvesmies Pekka Järvinen, joka ennakkosopimusten vastaisesti saatiin jälleen kerran valtuustotauolla manipuloitua äänestämään vastoin yleistä etua.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2009/06/valtuutetut-puhe-ja-rehellisyyskouluun

Nyt, eduskuntavaalien lähestyessä saamme sitten pitkästä aikaa Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljasen kertomaan omasta innostuksestaan rakentaa kuopiolaisten ideoimana Ranta-Kartanoon loistohotelli. Tästä henkilöstä olen jo useissa vuodatuksissani kertonut hänen pätevyytensä luotettavuusarvioni julki, niin ennen Ranta-Kartano -päätöstä, jolloin hän oli valtuuston puheenjohtaja, kuin myös myöhemmin.

Loistohotellista kirjoitin jo Ranta-Kartanoa suunniteltaessa ja siitä päätettäessä kriittiset haloo hoi -juttuni.

Summana voidaan sanoa, että vaikka nykyisellä Lahden kaupunginvaltuustolla on juuri Ranta-Kartano -päätöksen seurauksena huomattavasti muuttunut kokoonpano, se on kuitenkin demokraattisen oikeudenmukaisuutensa punninnut samoin äänestyspäätösluvuin kovin kehnoksi ja epäluotettavaksi niin toriparkissa kuin matkakeskusasiassa.

Lahden kaupungin asukkaat ja poliitikot on Suomen helpointa höynäyttää. Ranta-Kartano tarjoiltiin kaupunkilaisille aikanaan esimerkillisen ainutlaatuisena asuntorakennuskokonaisuutena. Minne asunnot nyt sitten ovat hävinneet tai mihin niitä enää pystytään sullomaan, kun alue ollaan täyttämässä kongressihotellilla, kansainväliset mitat täyttävällä uintikeskuksella, monitoimiareenalla, puuhamaalla, keilahallilla ja 200 huoneen hotellilla?  Mistä nuo höynäyttäjät järjestään löytyvät - Savosta - Mikkelistä ja Kuopiosta.

Luottamus virkamiehiimme ja päättäjiimme on nyt lopullisesti mennyt, mukanaan yhteinen nautintaoikeutemme, kaunis, ainutlaatuisen lumoava Vesijärvimaisemamme ja kaupunkilaisten Lahden ja sen luonnon - harjujen ja vesien - ainutlaatuisuus.  

 

Linkkejä Ranta-Kartanon farssin vaiheisiin:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2009/02/vapaa-kaupunkitila

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/06/avoimuutta-ja-julkisuutta-jalleen

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2009/05/apua

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/09/kansalaismielipide-on-kova-pala-paattajille