972543.jpg

 

Lahden kaupungilla on oma tiedotusyksikkönsä, jossa verovaroillamme elää miltei kymmenen henkilöä meille tietoa jakaen. Meidän pitäisi siis luottaa siihen, että saamme oikeaa ja tasapuolista tietoa kaupungistamme ja sen tapahtumista sekä tulevaisuussuunnitelmista.

 

Viestintäpalvelut vastaa kaupunkitasoisen viestinnän ja kaupunkimarkkinoinnin suunnittelusta ja koordinoinnista sekä huolehtii siitä, että kaupunkilaiset saavat ajantasaista tietoa valmistelusta, päätöksenteosta ja kaupungin palveluista.”

https://www.lahti.fi/tietoa-lahdesta/viestinta

 

 

LAMK ja lahtelaiset

 

Lut%20ja%20Lamk.jpg

 

Parhaillaan Lahden kaupunki yrittää tehdä yhteistyötä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa tarkoituksena yhdistää molempien kaupunkien Ammattikorkeakoulutoiminta entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Minkälaista tietoa kaupunkimme tiedottajat ja pyydetyt, ulkopuoliset asiantuntijat asiasta meille antavat?

Kaupungin omilla verkkosivuilla kerrotaan kaikkien Lahden ammattikorkeakoulun yhdistymisasioiden sujuvan hyvin, alustavia allekirjoituksia on tehty oikein valokuvaamalla allekirjoittajat pitkän pöydän yhteisrivissä: ja tietenkin pikarien kumoutuessa kilistellen suuren yliopistollisen uudistuksen kunniaksi ja Lahden menestykseksi.

https://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/lamk-n-ja-lut-n-omistusj%C3%A4rjestely-edennyt-sujuvasti

 

 

Entä menneisyys ja totuus? Lahden ammattikorkeakoulu on ollut jo yli vuosikymmenen yksi Suomen tuulisin ja mielivaltaisin työpaikka. Siellä ja sen taustayhteisöissä on ollut sääntönä poispotkimisperiaate ilman perusteita.

Viime vuosikymmenen kuuluisimmaksi poispotkijaksi valtakunnallinen media (Yle) paljasti ensin aloittavan Ammattikorkeakoulun rehtorina ja sittemmin sen katto-organisaatiossa Päijät-Hämeen koulutuskonsernissa toimitusjohtajana toimineen lahtelaispojan, tekniikantohtori Arvo Ilmavirran. Potkuja Ilmavirralta saivat pelkän pärstäkertoimen perusteella puolikin omaa mielipidettään tai poikittaissanaa ylimmälle johdolle sanoneet työntekijät toimistoväestä lehtoreihin saakka.

Viimein potkija Ilmavirta itse joutui niin ahtaalle yksinvaltaisuudessaan, että erosi. Tosin asia oli hoidettu rahallisesti niin, että mies sai vuoden olla jouten suurella palkalla ennen hyväsummaiselle eläkkeelle siirtymistään.

 

Nyt Päijät-Hämeen koulutuskonsernia ei enää varsinaisesti ole Lahden ammattikorkeakoulun toimintaa säätelemässä (tosin vielä tilojen vuokraisäntänä). Nykyinen LAMK on osakeyhtiömuotoinen, toistaiseksi miltei 70% Lahden kaupungin omistama korkeakouluyksikkö maallikkohallintoineen. Luulisi siis Lahden tiedottajien olevan suorastaan velvolliset kertomaan meille ainoasta omistamastamme korkeakoulusta ja sen hälyttävästä nykytilasta. Kun uusi Lahden ammattikorkeakoulun hallintomuoto muutama vuosi sitten paljastui osakeyhtiöksi ja vielä ensi kertaa ammattikorkeakoulumme ohjaimiin istutettiin nainen, idealistisemmat jo ajattelivat, että nyt häpeällinen ja pieleen mennyt vaihe siivotaan ja alkaa koulutuksellinen korkeakoulumme nousu Lahdessa.

 

Toisin kävi. Kenties mittavimmat ja tuhoisimmat potkumäärät Ammattikorkeakoulumme toimivuudelle on antanut tämän yksikön viimeisin päällikkö, tohtori Outi Kallioinen. Hän on jo lähes ensitöinään lakkauttaessaan Ammattikorkeakoulun taidelinjat - musiikki- ja draamainstituutti, taideinstituutti sekä useimmat maan korkeatasoisimmat taidelinjat Lahden muotoiluinstituutista - lytännyt koko Lahden ammattikorkeakoulun maineen barbaarisen sivistymättömäksi opinahjoksi.

Edeltäjiensä tapaan hän on antanut potkuja kymmenittäin todellisille maan johtaville pedagogeille - ja mikä kummallisinta - aivan mielivaltaisesti ja perusteitta.

Viimeiset Outi Kallioisen antamat potkut olivat jo kuitenkin liikaa. Maailmanmaineessa vuosikymmenet paistatellun Lahden muotoiluinstituutin maailman työllistävimmät, moderneimmat linjat vaatesuunnittelu ja korumuotoilu saivat tämän yksinvaltias Outi-rehtorin tappokäskyn kuluneena keväänä. Potkuja tuli Outi Kallioiselta taas ja reilusti ja potkuja saivat vielä muidenkin koulutuslinjojen tunnollisimmiksi ja etevimmiksi tiedetyt opettajat.

 

Muotsikan%20seminaari%201.jpg

Lahden ammattikorkeakoulun viimeisin rehtori-toimitusjohtaja Outi Kallioinen ja kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta tuntuvat useissa tilaisuuksissa puhuvan kuin samasta suusta. Tässä he istuvat Askon säätiön Suomi-100 Muotoiluseminaarin avauksessa 1.3.2017. Kallioinen sai jo potkut työnsä onnistumattomuudesta. Miten käy Myllyvirran ja kuinka pian?.

 

Luulen Luhta Oy:n ja Suomen Kultaseppien Liiton puuttumisen asiaan viimein havahduttaneen myös lahtelaispäättäjä-änkyrät, jotka muutama viikko sitten antoivat potkut Outi Kallioiselle - tosin ainakin kolme vuotta liian myöhään, sillä tuhoseuraukset ovat Kallioisen jäljiltä mittavat kaupunkimme maineen, kulttuurin ja tulevaisuuden kannalta.

 

Kovin kesy ja varovainen on ollut myös seutumme valtalehdistö, etunokkanaan Etelä-Suomen Sanomat. Asioista se on kovin niukasti tiedotellut vasta tapahtumien jälkeen, selkeä kantaa ottaminen ja kansalaiskeskustelun herättäminen on lehdeltä jäänyt Lamk-asioissa täysin nollalukemiin.

 

Tämä Lahen uutisia ei ole sekään ollut riittävän aktiivinen kulttuurin puolustaja - moniin lukijoilta ja tietolähteiltä saamiini faktoihin en ole riittävän perusteellisesti kajonnut. Olen pyrkinyt rajaamaan asioita lahtelaisen taiteen ja taideopetuksen arvokkuuden aiheissa pysyen.

Hyvä journalismi on tämänkin pienen median pääperiaate. Tuon periaatteen kivijalka on taidearvostuksen lisäksi terve ja perusteltu kriittisyys yhteiskunnan valtakoneistoihin ja keskustelun herättäminen. Vapaamuurariverkosto, ratkaisujen pelkkä puoluesidonnaisuus ja kabinettipäättämisen yksinvaltaisuus eivät kuulu vapaaseen kansalaisyhteiskuntaan. Salassa toimiva yksinvaltaisuus ja liikejohtoisuus on tuhoisaa kaikille yhteisille asioille. Hyvänä esimerkkinä on juuri LAMKin muodollinen maallikkohallinto, joka on ollut jo ennen osakeyhtiöitymistä ja nyt osakeyhtiönä kyvytön seuraamaan ammattikorkeakoulumme tolaa ja tulevaisuutta sekä puuttumaan reilusti ja nopeasti todettuihin ongelmiin.

 

Eikö omistamamme yhtiö siis tässäkään tapauksessa kuulu meille kaupunkilaisille ja meitä edustavien poliitikkojen tiedettäviin asioihin? Onko yhtiölainsäädäntö suomalaislaeissa valheen ja vääryyden puolella? Sympaattinen tuttavani, entinen kaupunginjohtajamme Kari Salmi ei saa LAMKin hallinnon keskeisenä päättäjänä edes välttävää arvosanaa tästä luottamuspestistään.

 

Tiedottaminen tällaisesta kaupunkimme ainoasta korkeakouluoppilaitoksesta on Lahden kaupungin viestittäjien osalta pelkästään sisäpiirisen päättäjäkerman norsunluutornissaan meille alamaisilleen armosta suomia, asioiden kannalta toisarvoisia pikkuhippusia. Näyttävät allekirjoitusmanööverit ja samppanjamaljojen kallistuskilistelyt ovat ennenaikaisia: ennen tärkeintä - hyvän, tasapuolisen, tunnollisen ja lahtelaisen korkeakoulun tulevaisuutta ymmärtävän rehtorin valintaa.

Vaikka sivistykselle, kulttuurille ja rehellisyydelle ei tunnu löytyvän pohtimisen sijaa kaupunkimme vapaassa lehdistössä ja mediassa, miksi sen pitää olla piilossa meiltä myös kaupunkimme virallisessa julkisessa viestinnässä.