Waimastvere1-normal.jpg

Vaimastveren koulun oppilaita Suurmäen huipulla

Lahtelaisetkin harrastavat ja tekevät kulttuuria, vaikka kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen sekä koulutusjärjestelmiemme päätöksistä ja niiden toimenpiteistä sekä valinnoista kaupunkimme paljastuu todellisuudessa kaiken kulttuurin hävittäväksi barbaarien kyläksi. Kulttuurin asialla ovat useimmiten vapaaehtoiset yhdistykset, seurat ja yksityiset henkilöt.

Lahen uutisia on kertonut vuosien varrella erityisesti Viron asioista. Eurooppa monine kulttuurikokemuksineen on yhä useamman lahtelaisen vaivatta saavutettavissa: ryhmämatkat, laivaliikenne ja  omatoiminen tutustuminen vanhaan mantereeseemme on suhteellisen helppoa. Matkat eestiläiseen todellisuuteen ovat olleet mahdollisia niin Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Koulutuskeskus Salpauksen kuin Lahden kaupungin Wellamo-opiston kieltenopiskelijoille. Matkoihin on sisältynyt tavallisesta turismista täysin poikkeavia, mielenkiintoisuudessaan hurmaavia kohteita ympäri Viron.

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Salpauksen monienkymmenien eestinkielen opiskelijoiden arvostaminenkin on saamassa koulutuskonsernille tyypillisen kaiken kulttuuritarjonnan lahtauksen: Salpauksen suositut eestinkielentunnit on kylmästi poistettu ensi lukuvuoden kieltenopiskelutarjonnasta. Tuohon sisar- ja veljeskansaan tutustumiseen ei tunnu koulutuskonsernissa ymmärrys riittävän.  Omituista koulutus- ja kulttuurilogiikkaa!

Lahtelaisten matkat Viroon ovat olleet ainutlaatuisia. Yksi viime kesän matkan ihastuksemme kohde oli Vaimastveren koulu, internaatti, jossa yli kuusikymmentä oppivelvollisuuttaan opiskelevaa tyttöä ja poikaa opiskeli viikoittain ja pääsivät vain viikonvaihteeksi omaan kotiinsa. Monissa kodeissa käytäntö todettiin mainioksi: eestiläisten työpanokset, kauempana Virossa tai läheisissä maissa tulivat näin mahdollisiksi - lapsista huolehdittiin ja ädit ja isät saivat ammattinsa edellyttävää, suhteellisen hyväpalkkaista työtä esimerkiksi Suomessa. Oppilaista useat suorastaan rakastivat kouluyhteisöään, niinpä monet jouduttiin suostuttelemaan viikonvaihteiksi lähtemään kotiinsa. Koulu itse täyttää jo 100 vuoden ikänsä muutaman vuoden päästä. Nykyisin se toimii - niin kuin kaikki tärkeät asiat Virossa tänään toimivat - erinomaisissa tiloissa - Vaimastveren upeassa kartanossa. Sen modernit tilat tuovat muutenkin seudulle vireää kulttuuritoimintaa. Muutama vuosi sitten valmistunut upea monitoimisali on monen lähikunnan liikunta-aktiviteettien ja koko maanlaajuisten kulttuuritapahtumien keskus. Sopisi Lahden alueen koululynkkauksen insinöörien kiinnostua Vaimastveren ainutlaatuiseen kouluideaan, jossa lapsille ja nuorille tarjotaan vain parasta mahdollista.

Viime kesän lahtelaisten käynti Vaimastveressa johti tietenkin vastavuoroiseen kutsuun. Juuri ennen tämän kevään suomalaiskoulujen päättymistä Lahdessa vieraili koulun oppilaita, kasvattajia ja rehtori. Vierailu toteutettiin talkootyöllä, täysin yksityisten perheiden majoituksin, ja sen aterioinnin ja sisäänpääsymaksujen kustannuksia rahoitti Päijät-Hämeen Tuglasseura. Seuran jäsenet johdattelivat myös vieraita ympäri kaupunkia kolmen päivän ajan.

Waimastvere2-normal.jpg

Oppilaskodin johtaja Igor Orlov, kasvattaja Janeli Auksmaa ja rehtori Väino Ling

Mitä meillä Lahdessa oli näyttää? Koulutyötä päättävän Tiirismaan yläkoulun karaokemainen musiikkitunti, Euroopan ainutlaatuisuus - tryffelikoiranäytös, Launeen perhepuisto, Radio- ja Tv-museo ja Hiihtomuseo (joista puuttui vironkieliset esitteet), Hyppyrimäen torni ja näkymät sieltä, kaupunkimme puistot ja tietenkin vielä jäljellä olevat näkymät Vesijärvelle satamineen, Sibeliustaloineen, maisemat muille lähijärvillemme sekä Salpausselän harjujen hienot näkymät. Tärkeintä olivat kuitenkin illanvietot, henkilökohtaiset keskustelut, suomalaiset seurapelit  ja kommunikointi eestinkielellä. Vieraittemme esimerkillinen iloisuus, vaatimattomuus ja toiveikkuus tarttui jopa meihin.

http://www.lahti.fi/kaupunginjohtajanblogi