kuoro-videokuvakaappaus2018%20kansanopis

Kuva videotallenteesta Jani Enqvist

 

Yksi lukuvuosi Lahden kansanopiston teatteritaiteeseen perehtyvää opiskelua, satoja esitystaiteen käytännön harjoituksia, demonstraatioita, näytelmien analyyseja, roolianalyyseja, tekstin tekemistä, dramaturgian saloihin uppoutumista, kymmeniä keskusteluja ja yksi suuri yhteinen kokoillan näytelmä sekä paljon oman ajattelu- ja ilmaisuaparaatin harjoittamista, oman itsensä vahvuuksien löytämistä ja tässä he ovat: seitsemäntoista kahdestakymmenestä pitää opiskelun loppusuoralla tämän parituntisen laulukonsertin.

 

Ja niin kuin jo kuvasta voi ymmärtää vetäisevät lopuksi Kaj Chydeniuksen Nuoruustangon, tutulla Ari Niskasen sovituksella nuoruudenrakastumisen kaikkien tunteiden herätessä ja syöksyessä heidän mukanaan viimeistään nyt meissä kuulijoissa valloilleen. Noihin Anu Kaipaisen iki-ihanan koskettaviin säkeisiin - lämpöni, lempeni annan, kaunis on nuoruutein - ja pelkistetyn luontevaan, kauniin koruttomaan, vahvan uskottavaan, aitoon ja vilpittömään rakkauden julistukseen, suuriin korkeuksiin on ylletty.

 

Konsertin kokonaisuuden vankan turvallinen perusta rakentui useista aina vihreistä kestolaulelmista Chydeniuksen, Erik Lindströmin, Kerkko Koskisen sävellysten kautta monen musikaalin teemalaulujen tulkintoihin ja ylsi lähes nykymusiikin Anna Puun, Samuli Putron, Ýonan ym. musiikin tulkintoihin. Joukkoon mahtui myös pari uutta sävel- ja sanoituskieleltään mielenkiintoista esitystä. Musiikki-iltaa leimasi paitsi jokaisen esiintyjän solistinen rohkeus, omaäänisyys. myös laaja iltaan sopivan yhteisöllinen perkussioin ja kitaroin, viuluin, huuliharpuin, taustalaulajin laajennettu esityskokonaisuus, pianon ääressäkin usean eri säestäjän sormet ihastuttivat taiteilijajoukon laajalla musiikillisella sujuvalla valmiudella. Miellyttävää oli saada kuulla myös miltei koko konsertti akustisena.

 

Konsertin aloitus [Chydenius-Oksanen] Puhu minulle rakkaudesta kiinteä ja sävelpuhdas kuorotulkinta varmisti jo laulutavan luontevuuden ja musikaalisuuden. 

 

Justiina Saaren soolo Veden alla [Heinonen-Salokoski] esitteli eläytyvän kauniisti tulkitsevan taiteilijan ja hänen keinuvarytmisen hienon laulelmansa, jota monielementtinen säestysryhmä maulla väritti.

Kansallista rikkautta oli kuulla Pinja Pieskin saamenkielinen tulkinta, Andersonin-Disneyn piirroselokuvan vielä tuoreesta Frozen-musiikin pääteemasta, virkistävän valoisana ja innostuneen sisäistettynä, ainutlaatuisena [saamenkiel.sanat Laura Pieski] kielellisenä harvinaisuutena.

Lasse Viitamäki tarjoili maukkaan sovituksensa Norjalainen Villapaita [Juice Leskinen] mukavan kerronnallisen ehyenä draamatuokiona.

Jenni Marjomaan kaunisvärinen äänimateriaali sopi hyvin puheresitatiiviseen ilmaisuun Hetken tie on kevyt [Mikkola-Grundström] ja kauniin intensiivinen esitys tuli lähelle kuulijaa näinkin sanomallaan: hetkeksi on kevyt kaksin kulkea.

 

Sonja Arffmanin Lintu [Yona] loi yhden illan jo valmiista esityksistä, jossa esittäjän kaunis ääni, laulamisen perustekijät - ohenteet, laaja sointi ja volyymin tarkka analysointi - loivat herkän draamakokonaisuuden, vetävän orkesterointisovituksen täydentäessä tulkinnan liikuttavaksi: Puitten havinan  En paljon muuta  En haluis kai muuta Kun puitten havinaa

 

You Are the Sunshine of My Life [Stevie Wonder] lähes viidenkymmenen vuoden takaa soi päivänpaisteisen kevytkosketuksellisena mielen ja kehon vapautuneena tulkintana Ella Lymin tätä maailman yhtä hienointa jazzahtavaa laulelmaklassikkoa sensuellisella, ehjän persoonallisella äänellään esittäessä.

 

Keitä, keitä kahvinkeitin [Morrow-Into] Emil Tähtinen vetäisi komeana hurmaavana, sähköisen enegisenä, sisällöllisesti virkistävän monipuolisen ilmaisuskaalansa showna, jossa taiteilija tuntui pursuvan teatterillista ilmaisua upeimmillaan aina kuudenkymmenen vuoden taakse jazzin maailmaan, kahvikeiton ja ystävänhaun yhä arvaamattoman klassiseen maailmaan.

Pauliina Kietäväinen ja Juna Kainuuseen [Sanna 'Litku' Klemetti] viisu kotikaipuusta toteutui musiikillisesti upean legaatollisena ylistysveisuuna sekä maukkain, taidokkain oheis-orkestraalisin säestysinstrumentein vetävästi jumputettuna. Se on nykypopin komea teos nuoren naisen rakkaudesta, naiivista, mutta niin koskettavan aidosti meitä jokaista liikuttavasta kaipuusta.

 

 

Väliajan jälkeen soi Saara Sillvanin tuttu Lintu [White-Marsan, Sundqvist-Norkamo] koruttomasti säveltä välillä etsien, mutta kauniilla äänellä.

 

Valo%20Sauri.jpg

 

Valo Saurin kauniin herttaista tilitystä menneestä lukuvuodesta ja rakkaudesta elämään ei olisi voinut kauniimmalla melodialla ja säestyksellä tai paremmalla kappaleen sanoituksella tulkita kuin Valborg [Håkan Hellström] ja vielä omalla äidinkielellä (ruots.) esitettynä: Ehkä koskaan et saa sitä, ketä haluat, mutta saat minut, idiootin, jota saat pitää kädestä. Hauskan lämmintä elämän huumoria. Pilvet liikkuu, minä en [Yona] soi luonnonläheisen kotoisesti Hilkka Saarelan keskittyneen kertojan otteissa kauniista kauneimmassa Yonan kappaleen persoonallisessa tumman alton sävykkäässä tulkinnassa

 

Sopivan letkeästi soi ikivihreä Etkö uskalla mua rakastaa [Lindström-Saukki]  Milla Kaitalahden esittämä monen sukupolven hitti, nyt myös sensuellina, tyylikkään musikaalisena, varmana tulkintana.

 

Kansanopisto%202018%20kev%C3%A4ta.jpg

 

Yksi konsertin musikaalisimmista esityksistä sävellyksenä, sanoituksena ja tulkintana oli Älä Mene pois [Koivistoinen-Hector], jossa Eliina Hiltusen kaunisvärinen ääni ja laulullinen tarkoin punnittu ilmaisun muoto ja nyanssit sekä sisäinen palo välittyivät ehyen upeaksi laulunumeroksi.

 

Jos taas täydellistä sisäistettyä broadway-tulkintapyrkimystä näiltä tanhuilta etsit, löydät sellaisen hurmaavan koomikko-komediennen Jussi Korhosesta. Hänen äänimateriaalinsa ala-a:sta ylä-a:han on kuin leikkiä, volyyminsa ja vauhtinsa suurenmoisen hurjaa ja räiskyvän vallatonta ja hänen tulkintansa [Irving Berlin- Sami Parkkinen] Moonshine Lullaby lajissaan ehdoton täysosuma - musikaalia koko kookas kroppa varpaista hiuksiin täynnä.

 

Kansanopisto%202018%20laulutb.jpg

 

Eero-Heikki Puustisen Aamuisin [Samuli Putro, Zen Cafe], väkevärytminen, vahvasti eläytynyt esitystulkinta omasävyisellä sisäisellä uhmalla ja persoonallisella liikekielellä tuntui täydelliseltä keskivertoperheen elämänlaadun kuvaukselta ja testamentilta kaikille tuhansille samanlaisille suomalaisperheille.

,

Linnea Kilpeläisen hieno, laaja ja taipuisa ääni ja eläytyminen Ei puolikasta [Chydenius-Lahtela] tuntui aistikkaan hienolta esitysvalmiilta tulkinnalta.

 

Elli%20Melasniemi.jpg

 

Elli Melasniemen eläytynyt ja komea Ole tyytyväinen nuorena [Koskinen-Vilkkumaa] päätti konsertin kera lauluryhmän voimallisen virkistävän ryhmälaulun energisesti ja hauskan kriittisesti elämää puraisevalla tekstillään.

 

Konsertin ohjaus, johto sekä pianosäestys Virva Immosen ajatuksin ja musikaalisin kyvyin toteutui pieteettisen hienovaraisesti, onnistuneesti, sielun palolla.

 

Lahden Kansanopiston Teatteri I laulu-ilta 11.5.2018 klo 19.00

 

Lis%C3%A4liite.jpg