405282.jpg

Tänään, kansainvälisenä ystävänpäivänä voi unohtaa koko lahtelaisen kuntapolitiikan, sen nykyhetken pohjamudassa ryömimisen ja ryömijät. Tänään voi vaikkapa heittää henkisellä mölkkypalikalla Lahden sivistystoimialaa, erityisesti sen muka sivistynyttä toimialajohtoa, joka kouluratkaisuillaan on jäänyt ajastamme jälkeen pari vuosisataa:omassa norsunluutornissaan se saa puolestamme käpertyä omaan viisauteensa.

Oikeaa sivistämistä

Vastapainoksi on riemullista lyhyesti esitellä sekä antaa ylistystä ja kukkanen toisenlaiselle opiskelutavalle, toisenlaiselle opiskelulle syyllistymättä turhiin kehuihin tai ylistyssuitsutuksiin. Missä on sellainen koulu, kasvupaikka, jossa ihmiset voivat löytää taipumuksensa, piilossa uinuneet mahdollisuutensa ja lahjakkuutensa  vapaaehtoisesti, toisten kirjoittamien opetussuunnitelmien ja jonninjoutavien tavoitteiden kahlitsematta? Se on Lahdessa, Lahden kansanopistossa, jonka ahkerasssa, mutta kaikista ismeistä vapaassa opiskeluilmapiirissä ovat alkuinnostuksensa saaneet teatteriemme, elokuviemme ja

394196.jpg

Outi Mäenpää, kansainvälisestikin tunnustettu lahjakas näyttelijämme.

olohuoneittemme telkkareissa illasta toiseen vierailevat ja meitä viihdyttävät suomalaiset kulttuuripersoonat ja tähtinäyttelijät. Kansanopiston teatterilinjalta ovat lähtökimmokkeet taiteeseen saaneet monet eturivimme näyttelijät kuten Outi Mäenpää, Reidar Palmgren, Teijo Eloranta, Anna-Leena Sipilä, Heikki Rantanen, Jarkko Mikkola, Jarmo Lampela, Matti Onnismaa, Rauno Ahonen, Jari Salmi, Tommi Korpela, Anneli Karppinen, Hannu-Pekka Björkman, Ilkka Koivula, Kirsti Väänänen, Petri Manninen, Mika Lehtinen luetteloa voisi jatkaa pitkään. . Tietenkin he kansanopistovuosien jälkeen ovat hakeutuneet alan ammatti-koulutukseen, mutta niin kuin Outi Mäenpää sanoi: "Sen kaiken mikä on koulutuksellisesti näyttelijän ammatissani ollut tärkeää opin jo Lahden kansanopistossa." On helpottavaa välillä hoksata, että meillä täällä Lahdessa on todellinen kulttuurihautomo, jonka työstä ja lahtelaisuudesta voimme olla nöyrästi ja kiitollisina ylpeitä.

413237.jpg

Hannu-Pekka Björkman elokuvassa Eläviä ja kuolleita.

Unohtamatta Lahden kansanopiston, modernin huippuopinahjon muiden taiteen ja kulttuurialojen vuodesta toiseen täyttyviä linjoja jo pelkästään kansanopiston teatterilinjalla on valtava imu ja arvostus: lahjakkaiden pyrkijöiden määrä on vuosi vuodelta vain kasvanut.

Kiitos humanismille ystävänpäivänä!

Taustavoimaksi, laadun takeeksi tarvitaan opiskelun ydintä ymmärtävä, luovaa vapautta kunnioittava, lojaali, asiantunteva ja sivistyksen ytimet oivaltava ihmistuntija, humanisti järjestämään puitteet ja etevät ohjaajat  tälle kaikelle.

394180.jpg

Lahtea on onnistanut. Ville Marjomäki laitoksen vetäjänä on laaja-alainen kulttuuripersoona: huippukeskustelija, väsymätön puhuja, filosofi, historioitsija, ajattelija, symppis. Tiesitkö muuten, että jo 23. kerran kesäkuussa Lahdessa järjestettävä valtakunnallinen Historiaseminaari on Villen luomus?