Harjulanteos.jpg      Vesasen%20lunnos.jpg                                                                                                                                                                                         

Lahdessa paljastettiin tänään poikkeuksellinen taideteos. Harjulan Setlementin senioritalon peruskorjauksen yhteyteen oli ryhdytty jo ennen korjauksen alkua hankkimaan taidetta.  http://www.harjulansetlementti.fi/?x20043=2046427

 

Tänään talon asukkaat ja kutsuvierasyleisö sai kuulla taideteoksen valintaan liittyneestä avoimesta kilpailusta ja koko taideajatuksen syntyvaiheista sekä puheiden jälkeen ihastella senioritalon sisäänkäynnin viereiselle seinälle kiinnitettyä kilpailun voittanutta taiteilija Matti Vesasen luomaa kauniin sopusuhtaista, yhdeksänosaista, neljätoistametristä reliefiä.

Teräslevystä leikattu, ruostumisen patinointia odottava teos on harmoninen, ajaton, silmää ja mieltä lepuuttava, koruttoman kaunis taideteos talon iäkkäälle väelle, talossa vieraileville kuin myös kaikille meille kaupunkilaisille. Sen aihe ”Kesästä kesään” kuvaa ihmiselämän koko kaarta lapsuudesta vanhuuteen ja vangitsee sukupolvien ajattomuudellaan, lämminhenkisyydellään meidät kauneuteensa.

 

Lahti-kaupungissa tämmöinen taidehankinta, jossa rakentamisen yhteydessä varataan taiteelle mahdollisuus elävöittää ja rikastaa rakennusten käyttäjien kauneudentajua, on viime vuosikymmenet ollut pannassa. Lahden kunnalliselämän viisas päättäjistö ja johto ei ole lämmennyt Helsingin esimerkkiin, vaikka julkilausumissa ja pitkäntähtäyksen suunnitelmissa korskeasti julistetaankin lukeuduttavan metropolialueeseen. Helsingissä on esimerkillisesti kohta parikymmentä vuotta toteutettu kokonainen kaupunginosa - Arabianranta - prosenttiperiaatetta noudattaen: rakennuskohteille on varattu prosentti kustannuksista taiteelle ja kaupunginosa on täynnä erilaisia, kiinnostavia taideteoksia kaikkien nähtävänä. Meillä taas Lahden museotoimen johtaja on pyrkinyt hienot, pientä kunnostusta tarvitsevat vanhatkin koristukseksi ja kaunistukseksi tarkoitetut upeat teokset tahallisesti tuhoamaan romuksi.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/10/kenelle-patsaan-hengenpelastusmitali

Matti%20Vesanen%203.jpg

                                                                                                                                      

Taiteilija Matti Vesanen  kertoi työnsä ideoinnista, kilpailun sääntöjen edellyttämästä kestävyydestä materiaalin valinnassa ja teoksen helposta huollettavuudesta sekä sen teknisistä ratkaisuista mielenkiintoisesti ja havainnollisesti.

 

Komea taideteos Harjulankatu 9. seinällä on tuorein esimerkki taiteen ajattomuudesta ihmisen mielialan ylevöittäjänä ja ympäristömme kaunistajana. Menkää ja miettikää vaikkapa kävelyretkellänne teoksen innoittatamina taiteen esimerkillisiä mahdollisuuksia arjessamme, ympäristössämme ja ajatuksissamme.